Știi ce îți fac ielele dacă muncești azi?

Ielele

Nici nu ai voie să rostești acest nume: iele. Simpla mentionare a acestui cuvânt îți poate aduce un mare ghinion. Așa s-au pomenit strămoșii noștri. De aceea, le-au dat alte denumiri:  FrumoaseleFecioarele, Șoimanele, Vântoasele, Nemilostivele sau Rusaliile. Astăzi este zi de liniște și gânduri curate. Sub nicio formă nu e bine să muncești prin casă.

Ielele sunt nemilostive

Despre cei care au nesocotit credințele populare se spune că au fost aspru pedepsiți de iele. Le-au fost distruse gospodăriile, schilodite animalele și secate fântânile. Dansul zănatic al frumoaselor iele usucă pământul și vrăjește aerul din jur. Pământul unde vor dansa ielele va rămâne neroditor mulți ani.

În folclorul nostru popular ielele sunt strâns legate de sărbătoarea Rusaliilor. Iar stihiile naturii care se abat după această zi sunt pedepse pentru cei care au nesocotit superstițiile.

Singurul element pământean care poate birui puterea nefastă a Rusaliilor este Dansul Călușarilor. Ele sunt mereu împreună, umblă grupate și niciuna nu se desprinde de grup. Dacă ai curiozitatea să le pândești, să le vezi sau le auzi, vei rămâne pe vecie într-o stare de transă melancolică din care nu există leac să te vindeci. În bătrâni, boala se numește ‘luat de Rusalii.

Se spune că în această zi oamenii trebuie să se îngrijească de sufletele morților, pomenindu-i. Pentru că Rusaliile „zboară prin văzduh, cântă şi joacă pe la fântâni, pe la cruci, pe la răspântii, prin poieni, iar pe cine prind că lucrează, se răzbună, schilodindu-l, scoţându-i ochii, asurzindu-l sau înnebunindu-l.'

Foto: Libertatea.ro

Florentina Mușat

Citește și:

Ai o mulțime de cruciulițe și jucării lipite pe parbrizul mașinii? Uite de ce riști să primești o amendă din partea poliției

Idei de vacanță. Bușteni îți oferă experiența relaxării în adevăratul sens al cuvântului

Ielele, zanele rele. Sanzienele, zanele bune

 

 

 

 

 

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Diverse