Știai că dinții strâmbi ai copilului îi influențează negativ somnul, respirația și chiar postura corpului?

copil la dentist

de Daniela Palade Teodorescu

Cum e să mergi la stomatolog cu probleme de ortodonție și să afli că micuțul tău are probleme cu amigdalele sau polipii, scrâșnește din dinți sau alte lucruri pe care nici pediatrul lui ori medicul ORL-ist nu ți le-a semnalat? Te-ai gândit vreodată că ortodonția se referă nu doar la aspectul estetic al dinților, ci la sănătatea întregului corp?

copil la dentist

Știai că, în România, șapte din zece copii cu vârsta de șase ani prezintă deja probleme funcționale orale care pot fi prevenite prin vizita timpurie la ortodont? Tratamentul ortodontic nu vizează alinierea dinților doar în scop estetic, ci previne o serie întreagă de probleme care, necorectate la timp, se pot asocia mai târziu cu probleme de sănătate generală și chiar cu tulburări de comportament.

Primul control la trei ani

De aceea, dacă ai copii, e bine să îi duci la un consult preventiv, chiar de la vârsta de trei ani, când are toți dinții de lapte erupți. Dacă micuțul respiră pe gură, înghite cu dificultate, nu mestecă bine mâncarea, vorbește sâsâit, peltic, e bine să consulți din vreme un medic ortodont.

Chiar dacă par să nu aibă vreo legătură, aceste probleme funcționale orale (de respirație, deglutiție, masticație, fonație), necorectate la timp, pot genera probleme de sănătate generală (postură greșită, probleme ale coloanei etc.), probleme de nutriție (digestie îngreunată din cauza mestecării incorecte a alimentelor sau îndelunga hrănire a copilului cu alimente pasate, chiar dacă a depășit de mult faza de bebeluș) și, nu o să îți vină să crezi, chiar tulburări de comportament (cauzate de respirația nazală și tulburarile de somn ale copiilor care dorm cu gura deschisă, scrâșnesc din dinți).

Simptomele problemelor ortodontice (malpozițiile dentare, pierderea precoce a dinților) au legătură cu alte probleme de sănătate generale, chiar dacă între acestea două aparent nu există o relație. De pildă, poziția dinților influențează postura corpului, care la rândul ei determină probleme la întregul schelet, lucru care afectează poziția naturală a organelor.

Mai mult, problemele necorectate pot genera mai târziu anomalii dento-maxilare care pot fi corectate prin tratamente ortodontice complexe – extracții de dinți permanenți în scop ortodontic sau chiar intervenții chirurgicale de repoziționare a maxilarelor. Toate intervenții extrem de invazive, chinuitoare și costisitoare.

Dinții sănătoși țin alte afecțiuni la distanță

Medic stomatolog Marinela Banica

De aceea, e necesar consultul în scop preventiv și o abordare holistică asupra ortodonției, care presupune colaborarea cu specialiști din alte domenii (somnologie, nutriție, kinetoterapie, logopedie, ORL etc.). Concret, problemele funcționale orale ale copilului de 3-6 ani pot fi depistate și corectate mult mai ușor, non-invaziv și mult mai ieftin, prin educare, informare, exerciții specifice sau lucrul cu un specialist', explică Dr. Marinela Bănică, specialist în ortodonție holistică și Președintele Asociației pentru Sănătate Dentară.

Prevenția nu costă nimic

În acest sens, între 3 și 31 octombrie, Asociația pentru Sănătate Dentară pune la dispoziție gratuit o vizită de prevenție pentru copii cu vârste de maximum șapte ani. De asemenea, pentru pacienții care doresc să afle mai multe despre metodele de tratament, specialiștii din Asociație vor oferi planuri de tratament individualizate, gratuit.

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
TV Mania
Sfatul parintilor
Mai multe din Sanatate