Spirometrii GRATUITE la sfârșitul acestei săptămâni
:contrast(8):quality(75)/https://www.avantaje.ro/wp-content/uploads/2019/05/spirometrii-gratuite.jpg)
În fiecare an, pe 7 mai, în întreaga lume se celebrează Ziua Mondială de Luptă Împotriva Astmului. Sloganul sub care specialiștii atrag din nou atenția asupra acestei maladii este, anul acesta, „STOP pentru astm'.
Astmul este o boală cronică ce afectează căile respiratorii, nu se vindecă dar se poate ține sub control. Scopul tratamentului este reducerea și prevenirea atacurilor de astm, denumite și episoade sau crize.
Semne și simptome care anunță prezența astmului
Prezența oricărora dintre aceste semne și simptome ar trebui să sporească suspiciunea cu privire la astm:
• Respirație șuierătoare – sunete înalte, ca de fluierat, la expirație (în special la copii);
• Antecedentele medicale care includ oricare dintre următoarele: tuse mai severă, în special noaptea, respirație șuierătoare recurentă, respirație dificilă recurentă, constricție toracică recurentă;
• Simptomele apar sau se agravează noaptea, trezindu-vă din somn;
• Simptomele apar sau se agravează sezonier;
• Eczeme, febra fânului, (rinită alergică) sau antecedente de astm ori boli atopice în familie;
• Simptomele apar sau se agravează în prezența animalelor cu blană, aerosolilor chimici, schimbărilor de temperatură, acarienilor din praful de casă, medicamentelor (aspirină, betablocante), exercițiilor fizice, polenului, infecțiilor respiratorii (virale), fumului, exprimării emoțiilor puternice;
• Simptomele răspund la tratamentul antihistaminic;
• Răcelile „se localizează direct în piept' sau durează mai mult de zece zile până la vindecare. Societatea Română de Pneumologie (SRP) oferă în zilele de 11 și 12 mai spirometrii gratuite.
Unde se fac spirometrii gratuite în weekendul 11-12 mai
'În cele două zile, în intervalul orar 9 – 17, patru spirometre și două echipe de medici vă așteaptă în curtea Spitalului Colțea din București (intrarea dinspre Bd. Ion C. Brătianu) pentru a vă verifica în mod gratuit capacitatea pulmonară', a anunțat azi prof. dr. Ruxandra Ulmeanu, președintele SRP.
Spirometriile sunt testările cele mai simple, neinvazive, nedureroase și deloc consumatoare de timp pe care le poate face o persoană cu probleme respiratorii.
În România trăiesc aproximativ un milion de persoane care suferă de astm bronșic, 10% dintre acestea prezentând o formă severă a bolii.
Citeste si
Ce este astmul bronșic și cum poți controla această afecțiune?
Care sunt bolile pulmonare cu incidență crescută în România
Autor: Laura Bogaciu