Sociologul Ciprian Iftimoaei: „În lupta cu COVID-19 mi se pare mai potrivită strategia imunizării colective, graduale şi controlate!”

Coronavirusul sau COVID – 19, așa cum este el cunoscut medical, ridică multe probleme la nivel mondial. Dacă China, Italia, Germania și Romania au ales izolarea populației, Marea Britanie propunea la începutul declanșării acestei crize, imunizarea populației.

Părerile sunt împărțite, există lideri de opinie care susțin fiecare părere în parte. De exemplu, sociologul ieşean Ciprian Iftimoaei susţine că pandemia COVID-19 ar putea fi abordată mai eficient printr-o strategie de imunizare colectivă decât prin izolare totală a populaţiei.

“În ceea ce mă priveşte, şi e doar o opinie personală, în lupta cu COVID-19 mi se pare mai potrivită strategia imunizării colective, graduale şi controlate cu măsura prealabilă a izolării sociale a persoanelor vulnerabile (persoane vârstnice, persoane cu diferite afecţiuni etc.)”, explic sociologul pe contul de Facebook.

“Am citit că OMS nu agreează această strategie. Însă, consecinţele economice şi sociale ale unei izolări complete pe o perioadă de timp nedeterminată va prăbuşi multe economii naţionale. Atenţie, nu susţin teza că trebuie să ne continuăm viaţa aşa cum a fost în urmă cu o săptămână sau două săptămâni! Deocamdată, sistemul medical face faţă, inclusiv la cazuri de infecţie asimptomatice care ar putea fi tratate în izolare la domiciliu, cu condiţia să nu fie persoane cu risc în aceeaşi gospodărie.

Însă, vor veni şi cazurile complicate, care vor avea nevoie de intervenţie medicală care implică resurse umane şi materiale mari. Presiunea mediatică este foarte mare, frica personală şi colectivă de asemenea, politicienii acţionează şi cu ochii pe sondaje şi ţinând cont de perspectiva alegerilor (aşa e politica în toată lumea!), însă economia…. economia, dragilor!

Fraţii noştri care au venit şi vor mai veni din străinătate vor avea nevoie de locuri de muncă. Economia nu funcţionează, nu sunt locuri de muncă. Atunci, vor merge unii la şomaj, alţii la venitul minim garantat şi/sau alte tipuri de ajutoare sociale. Creşte numărul de şomeri şi numărul de beneficiari de suport social, va creşte şi presiunea pe bugetul de cheltuieli sociale. Sistemul sanitar/ medical are nevoie de finanţare în momentul de faţă. Mediul privat are nevoie de finanţare, dar şi de oameni cu care să muncească. Nu toate activităţile economice se pot desfăşura de acasă!!! Cererea de finanţare va creşte…. de unde?

De la bănci? Poate nu vor mai finanţa statul? De pe piaţa externă de capital, fain, la ce dobânzi? De la FMI, ok, dar va trebui să mai “restructurăm” câte ceva pe ici, pe colo. Banii de la organismele financiare internaţionale vin la pachet cu programele de ajustare macroeconomică, cu costuri sociale mari, într-o perioadă în care problemele sociale vor deveni extrem de mari', continuă specialistul.

Ciprian Iftimoaei este lector asociat dr. la Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza' din Iaşi şi şeful Direcţiei Judeţene de Statistică.

Conform informațiilor publicate de Grupul de Comunicare Strategică, situația epidemiei de Coronavirus astăzi, 18 martie, pe teritoriul României, arată astfel:

– 246 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus).
– 19 au fost declarate vindecate și externate.
– 3.441 de persoane aflate în carantină instituționalizată pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19 (coronavirus)
– 23.679 persoane aflate în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sfatul Medicului