Singura șansă la viață a Crenguței e un tratament de lungă durată. Copila de șase ani are nevoie de 15.000 de lei lunar pentru a învinge cancerul și a supraviețui

Text realizat de Cristian Burcioiu

Acest articol este o acțiune umanitară finanțată și publicată de Fundația Ringier. Toate cazurile sprijinite de aceasta pot fi găsite pe site-ul www.ajutacopiii.ro.

Crenguța-Ioana Dobrea, din comuna suceveană Pătrăuți, este prinsă în vâltoarea unei lupte crâncene cu o cumplită boală care îi macină trupul, încelștare în care miza este una uriașă: chiar viața ei! Diagnosticată acum doi ani cu neuroblastom cu lanț ganglionar – o formă deosebit de agresivă de cancer -, micuța, care a trecut printr-un șir de operații și terapii chinuitoare, are o singură șansă la viață: un tratament de lungă durată, ce se poate întinde chiar și pe durata a cinci ani. Însă, pentru a putea privi cu speranță spre viitor, copila are nevoie de 15.000 de lei lunar. 

Bolnavă de cancer, tratată pentru afecțiuni digestive

Ca din senin, în urmă cu doi ani, Crenguța – un copil care până atunci nu avusese probleme majore de sănătate -, a început să dea semne din ce în ce mai evidente de slăbiciune. În timp ce puterile o păreseau și copila se usca pe picioare, burtica i se umfla nefiresc văzând cu ochii. Medicul la care părinții îngrijorați au dus-o pentru prima oară a asociat respectivele simptome cu o banală afecțiune digestivă și i-a recomandat un tratament pe măsura presupunerii sale.

Însă, analizele și investigațiile computerizate ceva mai complexe (ecografii, RMN, CT) pe care fetița avea să le facă au scos la iveală adevărata dimensiune a nenorocirii care se abătuse precum un blestem asupra copilei. În trupul din ce în ce mai slăbit al Crenguței se cuibărise o boală îngrozitoare care o ucidea, dinăuntru, încetul cu încetul. După interpretarea rezultatelor, medicii au diagnosticat-o cu neuroblastom cu lanț ganglionar! O formă extrem de agresivă de cancer confirmată și cu ajutorul biopsiei! Micuța avea pe atunci patru ani.

'În burtica ei era o tumoră uriașă care îi prinsese toate organele'

'La primul control, medicul ne-a liniștit spunându-ne că micuța noastră are doar niște probleme la stomac și i-a recomandat niște medicamente ușoare. Cum starea sănătății ei s-a agravat și a slăbit foarte rău, ne-am dus iar la doctor și atunci, după analizele complexe, am aflat ce năpastă se abătuse asupra copilașului nostru. În burtica ei crescuse o tumoră uriașă care se întinsese ca o caracatiță și care îi prinsese toate organele… Pancreas, ficat, plămâni, intestine… A fost un șoc uriaș pentru noi…Am plâns, am urlat de durere, am trecut prin momente greu de imaginat…De atunci trăim tot în această suferință fără se sfârșit…', ne-a spus Alina-Elvira Dobrea (34 de ani), mama Crenguței, cum a început coșmarul în care fata ei e captivă de doi ani.

Copila are patru catetere în corp

După câteva zile de internare la Spitalul din Suceava, Crenguța a fost transferată în regim de urgență la cel din Iași (n.r. Spitalul 'Sfânta Maria') unde diagnosticul a fost reconfirmat. Iar toate speranțele părinților care refuzau să accepte că micuța lor este în ghearele unei boli cumplite care o poate arunca în noaptea eternă, s-au spulberat ca un fum. De aici încolo, viața Crenguței – aflată în programul de susținere al Fundației Ringier România -, s-a schimbat complet.

A devenit un coșmar presărat cu o complexă intervenție chirurgicală care s-a întins pe durata a 11 ore, cu o biopsie care a durat trei ore, cu multe serii de terapie injectabilă cu citostatice făcute pe parcurusul unui an, dar și cu  operații în care i-au fost introduse în trupul firav patru catetere venoase: două în și spre valva inimii și alte două (în stânga și în dreapta pieptului, sub piele) pentru a putea primi tratamentul care o ține în viață.

Nimic însă din toate eforturile medicilor nu au reușit să învingă complet acea tumoră care strângea în chinga morții organele interne ale bietului copil aflat în suferință În urma acelei intervenții care a durat aproape o jumătate de zi a mai rămas un rest de tumoră, de opt centimetri, adânc infiltrată care ar fi trebuit distrusă cu ajutorul chimioterapiei post-operatorii. Însă, Crenguța nu a mai rezitat și la a doua serie de câte opt ședințe. La cea de-a treia administrare din seria a doua, organismul ei a cedat, iar mama ei a decis să o ia acasă. Chiar dacă copila era în comă, într-o stare extrem de gravă.

Numai tratamentele, 15.000 de lei lunar. Părinții au vândut tot ce aveau

Îngrozită că și-ar putea pierde fetița, Elvira a cerut, în disperare, ajutor altei echipe de medici la care a apelat pe când fetița ei agoniza, specialiști care aum o tratează de mai bine de un an. Și lucrurile par să meargă extrem de bine! Din cei opt centimetri de tumoră care îi prinseseră organele în capcana morții, acum mai sunt doar vreo doi și speranțele într-o vindecare totală sunt uriașe, asta spun specialiștii. Însă, pentru a putea continua pe drumul supraviețuirii, pentru a putea învinge cancerul care îi macină trupul, Crenguța are nevoie de foarte mulți bani. Și de ajutorul semenilor. Pentru că tratamentele și procedurile costă numai puțin de 15.000 de lei lunar! O sumă uriașă pentru părinții ei cărora le este extrem de greu să îi câștige chiar dacă muncesc pe brânci și chiar dacă au vândut tot ce puteau vinde. Animale, mașină, diverse bunuri…

'Sunt șanse foarte mari să învingă cancerul'

'Cu ajutorul lui Dumnezeu am trecut peste acele momente cumplite când ne-am fi putut pierde fetița. Acum, Crenguța noastră, draga de ea, este mult mai bine. Însă, lipsa banilor ne poate duce în situația de a opri tratamentul și asta ar putea să o coste viața! Sunt săptămâni când nu ne permitem să mergem la doctor și atunci fetița se simte rău, e aproape de comă. Apoi, cum primește schema completă de tratament, își revine. Așa e viața ei, când bine, când rău…Dar specialiștii ne-au spus că sunt șanse foarte mari să învingă cancerul, dar pentru asta avem nevoie de 15.000 de lei pe lună! Și e vorba de terapii care se întind pe câțiva ani…Mlăcar cinci, estimează medicii. Mă rog la bunul Dumnezeu ca oameni cu suflet să îi fie aproape Crenguței să ne înțeleagă drama și să ne ajute cu cât de puțin. Fiecare bănuț contează pentru viața ei!', este apelul disperat la mamei Crenguței, mica eroină care ar putea învinge cancerul cu ajutorul semenilor ei.

Părinții copilei au deschis pe facebook pagina de susținere 'Ajutor pentru Crenguța' unde se pot face donații, se pot organiza evenimente caritabile, licitații, dar și vânzări de bunuri și servicii. Banii obținuți vor intra, firește, conturile fetiței bolnave de cancer care are nevoie de ajutorul semenilor pentru a supraviețui. 

Cei care doresc să o ajute pe Crenguța o pot face donând 2 euro prin SMS la numărul 8828 cu textul «CRENGUȚA».

Donează prin sms, online, prin PayPal sau transfer sau redirecționează 3,5 % din impozitul pe venit către Fundația Ringier. Detalii pe www.ajutacopiii.ro

* Suma alocată cauzei este de 2 euro și banii se rețin o singură dată. Nu se percepe TVA pentru donațiile de pe abonament. În rețelele Digi Mobil, Orange și Telekom, pentru cartelele preplătite, TVA a fost reținut la achiziționarea creditului. Pentru donațiile de pe cartele preplătite în rețeaua Vodafone utilizatorii nu plătesc TVA.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sanatate