Obișnuiești să rupi pielița din jurul unghiilor? Dermatofagia trădează mai multe despre tine decât ai crede

Ți-ai făcut un obicei din a trage de (și a rupe) pielea din jurul unghiilor, mai ales în momente pline de tensiune? Acest gest nu este doar unul reflex în momente de stres. El provoacă și disconfort, având în vedere că zona afectată devine foarte dureroasă. În plus, obiceiul dezvăluie multe și despre tipul tău de personalitate.

Obișnuința de a trage de pielițe, mai ales de cele din jurul unghiei poartă denumirea de dermatofagie. Este o tulburare psihologică care se manifestă și prin mușcarea buzelor sau a pielii din interiorul gurii. De regulă, aceste gesturi se amplifică în perioadele foarte stresante, aglomerate. Însă pot deveni un obicei zilnic, mai ales în cazul persoanelor cu un temperament nervos sau anxios.

Un astfel de gest trădează, așadar, impulsivitate și anxietate și creează o falsă posibilitate de descărcare a tensiunii. Iar asta în ciuda faptului că rezultatul este unul… dureros. Altfel spus, este o modalitate prin care creierul este distras de la problema cu care se confruntă (de natură emoțională) către o durere fizică, palpabilă.

Dermatofagia se poate trata?

Răspunsul este afirmativ, atunci când persoana care practică acest obicei își dorește să facă acest lucru. Chiar și în aceste condiții, e nevoie de multă voință. Adânc înrădăcinat în propriile rutine, într-un moment extrem de stresant, obiceiul apare ca soluția salvatoare. Și nici măcar nu ne mai amintim că ne-am dorit, la un moment dat, să scăpăm de el.

Așadar, ce poți face?

1. Apelează la tehnici de reducere a stresului și anxietății. Spre exemplu, începe ziua ascultând câteva melodii preferate, timp de câteva minute, pentru a te încărca de o energie bună, pozitivă. Sau păstrează la îndemână un carnet în care să notezi, imediat după ce te trezești, care sunt principalele griji ale zilei. Simplul fapt de a pune pixul pe hârtie te ajută să-ți organizezi mai bine nu doar gândurile, ci și programul zilnic. Astfel, reduci și din stresul și anxietatea că ai foarte multe de făcut într-un timp scurt.

2. Taie-ți unghiile și vindecă pielea afectată de ruptura repetată. Apoi, aplică pe unghii și pe cuticule lacuri speciale, cu gust amărui. Acestea te-ar putea atenționa că e momentul să te oprești din gestul tău compulsiv.

3. Discută cu un psiholog, dacă situația escaladează și simți că, prin autocontrol, sau prin metodele de mai sus, nu reușești să ajungi la niciun rezultat.

Citește și: Care sunt cele mai toxice alimente, care pot declanșa cancere?

Foto: Shutterstock

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sanatate