Sindromul Guillain-Barre, efect secundar al vaccinului AstraZeneca

Agenția Europeană pentru Medicamente a adăugat o tulburare extrem de rară de deteriorare a nervilor, Sindromul Guillain-Barré, ca posibil efect secundar al vaccinului AstraZeneca, potrivit ultimelor studii efectuate de specialiști.

Agenția Europeană pentru Medicamente a declarat că o relație de cauzalitate între Sindromul Guillain-Barré și vaccinul AstraZeneca, cunoscut sub numele de Vaxzevria, este o „cel puțin o posibilitate rezonabilă' după ce au fost raportate 833 de cazuri de persoane care au Sindromul Guillain-Barré din 592 milioane de doze de vaccin administrate în întreaga lume până la 31 iulie.

De asemenea, specialiștii au clasificat efectul secundar drept „foarte rar', cea mai mică frecvență a categoriei de efecte secundare pe care o are și a subliniat că beneficiile vaccinării depășesc riscurile. Acest sindrom se poate dezvolta și în urma vaccinării cu Johnson & Johnson. Ambele vaccinuri folosesc tehnologia vectorului viral și au fost, de asemenea, asociate cu cheaguri de sânge rare.

„Cauzele nu sunt pe deplin înțelese, dar de multe ori urmează unei infecții virale, cum ar fi gripa, citomegalovirus și febră glandulară sau gastroenterită cauzată de bacterii numite Campylobacter jejuni. Sindromul Guillain-Barré a fost asociat cu alte tipuri de imunizări, cum ar fi vaccinurile antigripale și a fost raportat și la infecția COVID-19.

Această afecțiune rară provoacă inflamații ale nervilor și poate duce la durere, amorțeală, slăbiciune musculară, dificultăți de mers, senzații de furnicături în mâini și picioare, chiar paralizia progresivă a picioarelor, dificultăți la înghițire, vorbire sau mestecare. În multe cazuri, simptomele se remit în câteva luni, dar uneori pot dura până la doi ani', au mai spus specialiștii, potrivit Agenției Europene pentru Medicamente.

Sindromul Guillain-Barre a fost un efect secundar „foarte rar' și apare la mai puțin de una din 10.000 de persoane. În Statele Unite, sindromul foarte rar afectează aproximativ 3.000 până la 6.000 de persoane în fiecare an și majoritatea își revin.

Foto: 123RF

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sanatate