Si lacrimile sunt bune

Printr-o simpla clipire, ochii sunt acoperiti de o pelicula foarte fina, care ii hidrateaza si protejeaza pe o durata de timp. Daca aceasta dispare, este insuficienta sau isi pierde din calitati, ochiul ramane lipsit de protectie fata de actiunea mediului inconjurator, a agentilor infectiosi si alergeni. Netratat, sindromul ochilor uscati poate duce, in timp, la afectiuni grave, cu pierderea vederii.

 

Cum depistam sindromul ochilor uscati
Testul Schirmer Acesta consta in masurarea gradului de umezire a ochiului cu ajutorul unei benzi de hartie de filtru, plasata in interiorul pleoapei inferioare (sacul conjunctival). Manevra se executa dupa ce a fost picurat anestezic in ochi, pentru a preveni lacrimarea cauzata de corpul strain (banda de hartie). Metoda este folosita de peste un secol.

Testele mai noi si de mai mare finete sunt acelea care masoara continutul de lactoferina, o molecula legata de productia lacrimala, sau cantitatea de lysozyma, o enzima care se gaseste de obicei in fluidul lacrimal. Se mai pot face teste si cu ajutorul unor substante colorante, picurate in ochi. In doua minute, acestea ar trebui sa ajunga, prin fluxul lacrimal, in fosele nazale. Daca lichidul este insuficient, colorantul poate fi evidentiat mai mult timp in ochi.

Cauze

  • Uitam sa clipim. Orice diminuare a frecventei cu care clipim duce la accentuarea uscaciunii ochilor. Lucrul (sau joaca!) la calculator este prima activitate responsabila de perturbarea reflexului de a clipi.
  • Varsta inaintata "Productia" de lacrimi se micsoreaza o data cu inaintarea in varsta (la 65 de ani producem cu 60% mai putine lacrimi decat la 18).
  • Mediul agresiv Altitudinea, lumina puternica a soarelui, caldura si frigul excesiv, vantul uscat agraveaza uscarea ochilor; la fel, aerotermele, aparatele de aer conditionat, ventilatoarele, uscatoarele de par.
  • Lentilele de contact sunt o cauza importanta a uscaciunii ochilor, aceasta fiind, la randul ei, principalul motiv de disconfort la purtarea lentilelor.
  • Unele tratamente (medicamente) Antiinflamatoarele, antihistaminicele, diureticele etc. scad abilitatea organismului de a produce lacrimi.
  • Artrita reumatoida Daca suferi de artrita, este foarte probabil sa suferi si de uscaciunea ochilor.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Loading...
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Sport si sanatate