Si de bolile grave te poti feri

Exista multe boli cu specific feminin care pot ucide. Majoritatea pot fi prevenite.

Dar, ca tu sa ramai sanatoasa, ai nevoie de multe infor-matii si de seriozitate in efectuarea analizelor periodice; de unele boli te poti feri, iar pe altele le vei putea minimaliza ca impact.

Citeste acest articol pentru a afla care sunt cele mai bune metode de a te feri de cancerul de col uterin. Considerat al doilea tip de cancer, ca impact si incidenta in randul femeilor sub 45 ani, acesta poate afecta pe oricine, indiferent de varsta sau categorie sociala. Debuteaza la nivelul colului uterin si, netratat, avanseaza in aparatul genital.

Mic dictionar
Frotiu cervical (sau testul Babes-Papanicolau): o procedura in care celulele sunt pre-levate de la nivelul colului uterin cu ajutorul unei spatule (celulele sunt apoi analizate pe lama) ori cu ajutorul unei perii (stocata apoi intr-un recipient cu lichid, in scopul examinarii la microscop). E folosit pentru depistarea precoce a modificarilor celulare de la nivelul colului uterin.

HPV: o familie cu peste 100 de virusuri, unele cauzatoare de veruci pe maini si pe fata, altele responsabile pentru infectarea zonelor genitale atat la barbati, cat si la femei (HPV genitale). Tipurile cu risc inalt, precum cele 16 si 18, pot duce la cancer de col uterin.

Tipurile cu risc redus (6 si 11), care produc veruci, nu cauzeaza cancer de col uterin.
Col uterin: partea terminala a uterului, care are un mic orificiu in vagin, prin care se scurge sangele menstrual.

Cine este de vina?
Vinovat de aparitia acestui tip de cancer este un virus frecvent intalnit, cunoscut sub denumirea de HPV (Human Papilloma Virus) sau papilomavirusul uman. Cancerul de col uterin este cauzat de infectia persistenta (continua sau care recidiveaza in timp) cu virusul amintit, extrem de frecvent si contagios.

Exista peste 100 de tipuri de virus, dar nu toate sunt periculoase; majoritatea prezinta un risc redus, deci nu produc cancer.

Printre factorii de risc de care ar fi mai bine sa tii cont se numara:
– varsta frageda de incepere a activitatii sexuale;
– un numar relativ crescut de sarcini;
– fumatul;
– utilizarea pe termen lung si fara pauza a contraceptivelor orale;
– infectii succesive transmise pe cale sexuala.

Manifestari
Din pacate, cea mai proasta veste in legatura cu infestarea cu acest tip de virus este ca se poate transmite in cursul actului sexual sau chiar prin contact direct cutanat (la nivelul regiunii genitale). Desigur, solutia radicala si cea mai sigura este evitarea contactului sexual, dar aceasta nu este o varianta valabila.

Este extrem de util sa stii ca prezervativele pot reduce riscul de infectie, dar ca nu protejeaza complet, fiindca tegumentul din imediata apropiere a regiunii genitale poate fi, el insusi, purtator de virus.

Stadiile incipiente ale infectiei cu virusul HPV (tipurile 16 si 18, care se caracterizeaza prin risc inalt) sunt, de cele mai multe ori, asimptomatice.
Cifrele nu sunt nici ele optimiste – nu incerc sa te sperii, ci doar sa te fac mai… constienta de importanta efectuarii periodice a testului Babes-Papanicolau: se estimeaza ca un procent de 50- 80% dintre femei se vor infecta cu HPV pe parcursul vietii lor si ca pana la 50% dintre acestea vor contracta un tip de virus potential cauzator de cancer. De cand trebuie sa incepi sa te feresti? Chiar de la debutul vietii sexuale!

Ce sa faci?
Testul Papanicolau (frotiul cervical) asigura depistarea precoce a modificarilor celulare, fiind extrem de important sa-l repeti cu regularitate. Pentru ca cifrele la nivel mondial sunt ingrijoratoare: peste 80% dintre decesele prin cancer de col uterin apar in tarile in curs de dezvoltare, fiind cauzate, in mare masura, de lipsa programelor eficiente de screening.

Cu toate acestea, mii de femei sunt afectate letal de cancerul de col uterin in tari unde exista preocupari pregnante legate de aceasta maladie. (SUA si Marea Britanie, unde exista programe sustinute de screening). Daca insa pacientele nu se prezinta regulat la control si la screening, boala nu este diagnosticata – deci, nu se poate trata.

O preocupare permanenta se manifesta acum pentru cunoasterea bolii, pentru a putea facilita femeilor accesul la testele Babes-Papanicolau, care nu sunt scumpe si nici complicate.

Dar, daca nu esti constienta de pericol, tinzi sa tra-iesti cu impresia ca "mie nu mi se poate intampla!". Cancerul de col uterin ocupa locul doi, dupa cancerul de san, ca frecventa, in randul populatiei feminine.

S-a inventat un vaccin
Exista o noutate in acest domeniu: e vorba despre un vaccin care functioneaza prin impulsionarea sistemului imunitar, ca sa recunoasca si sa distruga virusul de indata ce a patruns in organism, inainte ca infectia sa se poata declansa.

Este o metoda de preventie foarte eficienta, alaturi de screening, desigur, pentru ca va asigura o reducere suplimentara a riscului de cancer de col uterin si a numarului de rezultate anormale la screening, care ar putea avea nevoie de urmarire ulterioara.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
VIVA!
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Sport si sanatate