Cadouri scumpe și nerealiste pentru copii

Sărbătorile de iarnă sunt, de obicei, o perioadă din an pe care copiii o așteaptă cu mare nerăbdare. Poveștile despre Moș Crăciun și cadourile sale, timpul petrecut alături de întreaga familie, mâncarea specifică (a se citi dulciurile) și timpul liber de la activitățile de școală sunt doar câteva dintre motivele de bucurie. Și totuși, de multe ori adulții și copiii au pe lângă bucurie și o mulțime de momente în care timpul liber nu este petrecut așa cum ne imaginăm…

Dorințele către Moșu sunt un prilej pentru ca părinții să îndeplinească așteptările copiilor cât de bine pot, însă de multe ori copiii își doresc lucruri și obiecte care pot depăși cu mult bugetul alocat pentru cumpărăturile de sărbători. Copiii sunt bombardați cu presiunea unui obiect nou și dezirabil sau la modă' mereu în săptămânile dinaintea sărbătorilor. Și bineînțeles că uneori chiar și la vârste foarte mici își pot dori cel mai nou telefon, cea mai tehnologi­zată jucărie, cele mai frumoase și scumpe haine.

Cadouri și dorințe scumpe
Cum setăm corect așteptările copiilor și care ar trebui să fie discursul părintelui despre ce va găsi copilul în cutia de cadou? Un răspuns foarte simplu vine și din vârsta pe care o are cel mic, astfel ne putem gândi ca părinți: este necesar ca un copil de vârstă preșcolară să aibă cel mai nou telefon? Probabil că nu, și atunci avem o discuție cu copilul în care subliniem care este ținta acelui obiect, pentru cine este el, ce anume face un adult cu acel telefon și învățăm copilul că acel obiect are altă destinație. Setând corect așteptările copilului cu privire la destinația obiectului reducem din așteptările ca el să primească obiectul mult dorit.
Dacă, de obicei, folosiți sintagma Vom vedea dacă Moș Crăciun îl aduce' creați posibilitatea și așteptarea ulterior însoțită de dezamăgire când copilul nu va găsi obiectul dorit. În schimb puteți spune că Moș Crăciun are bani pentru obiecte mai mici și vom găsi sigur surprize între cadouri'. O strategie bună este să limităm și nevoia copilului de a se lăuda cu obiectele primite în fața altor copii care uneori au cu totul alte bugete și poate nu primesc aceleași cadouri scumpe în ziua Crăciunului. Moderația în cazul cadourilor și a dorințelor copiilor poate fi stabilită pe tot parcursul anului și astfel îi arătăm copilului un comportament responsabil legat de cerințele scumpe și uneori total nerealiste. În cazul copiilor mai mari și al adolescenților puteți utiliza strategia în care aceștia să fie recompensați financiar pentru activități casnice (curățenia în cameră, spălatul vaselor) pentru a putea înțelege de câtă muncă este nevoie pentru a strânge suma X de bani și dacă la final mai merită acel obiect – care de multe ori își pierde noutatea foarte repede – odată cumpărat.

Dulciurile și mâncatul excesiv
Un alt aspect al sărbătorilor de iarnă și al vacanțelor în general este abundența de mâncare și dulciuri care înconjoară copiii în această perioadă. În cultura noastră mâncarea este un semn de abundență și bogăție și de obicei gătim mult, cumpărăm multe dulciuri și mâncare mai puțin sănătoasă pentru a ne recompensa pentru anul care a trecut. Controlul copiilor asupra poftelor este dificil de ținut în frâu deoarece ei sunt expuși mereu ambalajelor frumoase, mirosurilor apetisante plus prezenței dulciurilor peste tot. Ce facem ca să limităm consumul excesiv?
La fel ca și în cazul cadourilor, limităm expunerea copiilor la aceste alimente pe care nu ne dorim să le consume mereu. Nu este necesar să avem prin casă boluri cu ciocolată și bomboane din care să se servească mereu și ne amintim de regula 80/20. 80% din timp încercăm ca alimentele să fie de calitate și sănătoase (mâncare gătită, fructe și legume, carne în moderație) și 20% din timp oferim posibilitatea de alimente dulci și recompense (prăjituri, bomboane, ciocolată). Putem folosi acest timp și să explicăm copiilor diferența dintre alimentele sănătoase și cele mai puțin bune pentru sănătate fără a le demoniza și a le categorisi drept rele' sau periculoase', ci alimentele distractive pe care le consumăm în cantități mai mici doar pentru că ne plac și ne simțim bine când le mâncăm împreună.

Rutina și somnul
Tentația sărbătorilor și a timpului liber este să lăsăm copiii să facă și alte activități, să mai privească un film sau să petreacă și mai mult timp cu gadgeturile preferate. De cele mai multe ori e bine să se păstreze o rutină echilibrată pentru a nu se ajunge la suprastimulare, iar copilul să devină iritat și nervos din cauza oboselii acumulate. Mentineți programul de somn și joaca la fel constant pentru a evita ca zilele să devină dificile: un copil obosit va fi mai iritat mai ales când se suprapune și entuziasmul și aglomerația din casă sau din locurile de joacă.

Divorțul și petrecerea sărbătorilor în două case diferite
Pentru mulți părinți care au trecut prin procesul de divorț, sărbătorile înseamnă și împărțirea timpului dedicat copilului între două case. Momentele acestea pot aduce în reamintire dificultatea separării, resentimentele pentru cealaltă persoană și stresul general al împărțirii zilelor de sărbătoare. Este de la sine înțeles ca și copiii pot avea senzații și emoții dificile legate de acest lucru și este de datoria noastră să le facem tranziția ușoară. Stabiliți în avans cu celălalt părinte modul în care se vor desfășura sărbătorile, programul de vizită și comunicați din timp copilului acest program. Dacă este nevoie sărbătoriți de două ori Crăciunul sau Anul nou, încurajați copilul să meargă la celălalt părinte pentru a nu se simți vinovat că vă părăsește și nu încercați să mențineți acest sentiment de vinovăție că unul din părinți a creat această situație de separare'. Nu încercați să faceți programul celuilalt părinte și nici să entuziasmați copilul despre acitivități posibile sau viitoare pe care celălalt părinte s-ar putea să nu le poată îndeplini. Încercați să mențineți copilul în afara oricăror dispute privind programul și nu-l lăsați să asiste la discuții în contradictoriu, în același timp – în afara unor urgențe majore – nu contactați mereu copilul când se află la celălalt părinte și permiteți ca celălalt părinte și copilul să aibă timpul lor împreună.

Timpul meu pentru mine și noi
Vacanța de iarnă a copiilor, multiple vizite la cei dragi și casa mereu plină pot deveni uneori copleșitoare în aceste zile.
Nu uita că cel mai important element ca un copil să se simtă în siguranță este starea ta, dragă părinte, și apoi starea cuplului. Planifică clar momente de respiro pentru tine cu activitatea ta preferată singur (o carte, o baie lungă) și apoi momente doar pentru cuplu în care copiii să fie lăsați în grija altcuiva pentru câteva ore. Te vei întoarce cu bucurie și energie la copii și disponibilitatea ta va fi mai bună.

Dr. Bogdan – Cristian Fițiu, medic specialist psihiatrie pediatrică

Tulburarea obsesiv compulsivă la copii și adolescenți

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Relatii