Scrisoarea “de eliberare” a părintelui “perfect” către copilul său

mama si fiica

Sursa foto: 123rf.com

“Dragul meu copil,

Deși ne-ar placea amândurora să credem că am fost o mamă minunată/perfectă/extraordinară, acum vreau să știi că nu am fost întotdeauna așa. Ba chiar, uneori nu am fost o mamă bună deloc: în loc să te protejez te-am agresat: am țipat la tine/ te-am jignit/ ți-am spus că nu te cred / te-am privit devalorizator/ te-am speriat/ te-am învinovățit sau te-am făcut să te simți foarte rușinat.

Îți spun toate astea pentru că vreau să știi că dacă uneori te copleșesc emoții sau gânduri grele și greu de înțeles, nu e pentru că e ceva greșit cu tine. Nu e pentru că “nu ești în stare să fii mai bun”. Este pentru că în loc să te liniștesc, ți-am stârnit de multe ori emoții prea greu de suportat pentru un copil, iar acele emotii au ramas în corpul tău și vor mai rămâne o vreme.

Când apar, tu de-acum să știi că sunt de acolo, din acele momente când eu nu am știut să-ți fiu alaturi așa cum ai fi avut nevoie. Când apar, tu doar să respiri, și să nu te mai cerți și tu, așa cum te certam eu…

Nu iți cer iertare, ți-am cerut deja prea multe. Acum vreau să iți ofer; cât de mult voi putea, înțelegere, calm și susținere. Și ori de câte ori îți amintești de vreo suferință din trecut, te rog vino și hai să povestim despre ce s-a întâmplat și despre cum te-ai simțit, ca să știi ce emoții ți-au rămas de acolo și ca să poți să te eliberezi.

Cu dragoste, mama”

Acesta este un model de scrisoare “de eliberare”, pentru părinții care se simt pregătiți sa iasă, de dragul copilului, din aura de părinți perfecți. Vă încurajez ca, pornind de la acest model, să scrieți propria scrisoare sau chiar să comunicați față în față!

Poate fi nevoie de o pregătire pentru o astfel de asumare sau pentru a putea primi acele emoții invitate sa iasă la suprafață. Dacă aveți întrebări, nu ezitați să mi le adresați!

vistiana longCu drag,
Vistiana Long
Psihoterapeut

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ELLE
Libertatea
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Mama si copilul