Cateva dintre cauzele gastritei sunt:
- consumul anumitor medicamente (Aspirina, antiinflamatoare non-steroidiene, chemoterapice, steroizi);
- infectia cu Helicobacter pylori;
- refluxul bilei in stomac;
- anemia pernicioasa;
- stresul psihic;
- diverse proceduri medicale (endoscopia).
O parte din simptomele gastritei sunt:
- dureri in epigastru;
- senzatie de satietate sau de balonare;
- regurgitatii acide;
- lipsa poftei de mancare.
Simptomele variaza in functie de cauza.
Diagnosticul poate fi stabilit in urma anamnezei, examenului clinic, dar certitudinea o ofera examenul endoscopic si biopsia tesutului gastric.
Tratamentul depinde de cauza, dar sunt masuri generale care ar trebui respectate de pacienti, cum ar fi: eliminarea factorilor de risc, alimentatie regulata (la ore fixe, de 4-5 ori/zi), evitarea meselor prea abundente, renuntarea la fumat, la alcool.
Tratamentul medicamentos trebuie completat de o dieta corespunzatoare. Sa amintim cateva din alimentele permise si interzise in gastrita cronica.
ALIMENTE PERMISE: • lapte si produse lactate, branza de vaci, urda, cas, telemea desarata; • carne si peste – carne slaba tocata – de vita, vitel sau pasare; peste slab; • paine veche de o zi; • oua: fierte moi, omleta dietetica, sufleuri, spuma de albus, budinci; • fainoase: gris, orez, taietei; • legume sub forma de supe – creme, piureuri, budinci, sufleuri, cartofi copti; • fructe: fructe coapte, piureuri de fructe coapte, spume din fructe, gelatina din sucuri de fructe; • dulciuri: tarte cu fructe, ecler, pandispan, papanasi, savarina, bezele, biscuiti; • grasimi: unt, smantana, frisca, ulei, margarina; • bauturi: lapte, ceaiuri de plante ( tei, sunatoare, musatel, maces ), ape alcaline; • sar: usor redusa, dar nu exclusa; • supe: creme de legume, de fainoase, supa slaba de carne; • sosuri: sos alb dietetic, sos de legume ( pasate ), sos cu smantana. |
ALIMENTE INTERZISE: • lapte batut, iaurt, branzeturile fermentate; • oua fierte tari, maioneza; • peste gras (morun, nisetru, somn, cega), peste conservat, sardele, raci, icre; • carnea de porc, slanina, untura, carne conservata mezeluri, afumaturi, carnati); • ciorbe grase, supe in care carnea a fost pusa la fiert in apa rece; • zarzavaturile crude tari (andive, gogosari, ridichi, varza, castraveti, ardei), legume; uscate (fasole boabe, linte, mazare), ciuperci, telina, praz, ceapa, usturoi; • condimente : mustar, hrean, piper, boia, muraturi; • fructe crude oleaginoase (migdale, alune, nuci); • ciocolata, cafea; • marmelada, dulceturi, gemuri; • painea neagra; • prajeli, rantasuri, sosuri; • alimente prea fierbinti sau prea reci; • apele carbogazoase; • bauturi alcoolice, fumatul. |
In afara tratamentului medicamentos si a respectarii dietei, utila este si asocierea fitoterapiei, gemoterapiei, a tratamentului homeopat.
Dr. Anitei Valentina
Medic specialist in medicina de familie
Clinica Anima Titan
Programari: 021/ 9838
W: clinica-anima.ro