Sfarsitul problemelor menstruale

In general, o femeie are in viata cam 500 de menstruatii, cea mai mare parte dintre ele aducand si cortegiul de simptome cunoscut sub numele de sindrom premenstrual (SPM). Nu trebuie sa suferi! Acum avem si arme impotriva lui.

Studiile arata ca 75% dintre femei au menstruatii dureroase (dismenoree) si cel putin 30% dintre ele se plang de pierderi masive de sange in timpul acestora (menoragie). Faptul ca nu esti singura care se confrunta cu aceste probleme este o consolare modesta in raport cu chinurile pe care esti obligata sa le suporti lunar. Iata de ce iti oferim si cateva alternative, prin care poti sa le eviti.

Hemoragii
Se pare ca una din 20 de femei cu varste intre 30 si 49 de ani ajunge macar o data la medic pentru aceasta problema. Insa definirea hemoragiei in acest caz este destul de dificila – ce poate parea prea mult pentru o femeie este perfect normal pentru o alta.

Definitia medicala a acestei notiuni se refera la o pierdere de sange mai mare de 80 ml, care este echivalentul unei cesti de ceai.

Intrucat aceasta cantitate este greu de cuantificat, o menstruatie este considerata menoragica atunci cand:
– sangerarea dureaza mai mult de sapte zile;
– tamponul trebuie schimbat la fiecare ora de mai multe ori consecutiv si/sau de mai multe ori pe noapte;
– duce la anemie;
– sunt prezente cheaguri;
– pierderi in jet – ca si atunci cand dai drumul la robinet. In cazul femeilor de peste 35 de ani poate fi vorba despre endometrioza sau fibromatoza. La femeile mai tinere, medicii suspecteaza o inflamatie a zonei pelviene.

Dar in 50% dintre situatii nu exista nici o cauza evidenta. In orice caz, studiile au demonstrat ca stresul joaca un rol important in aparitia hemoragiilor.

Tratamente posibile
Nehormonale
Acidul tranexamic poate injumatati pierderea de sange prin imbunatatirea circulatiei la nivelul mucoasei uterine.
Acidul mefenamic este un antiinflamator nesteroidian care reduce pierderea de sange si amelioreaza durerea.

Hormonale
Pilula contraceptiva impiedica ovulatia si ingrosarea peretelui uterin, determinand menstruatii mai usoare.

Mirena
Dispozitivul contraceptiv intrauterin este un implant hormonal in forma de spira. Reduce sangerarea cu 80-100% in timp de sase luni, de obicei oprind-o de tot dupa acest interval.

Chirurgical
Daca nici una dintre variantele de mai sus nu are efect, ar fi bine sa faci o ecografie, pentru detectarea eventualelor anormalitati ale uterului. Daca medicul nu gaseste nici o afectiune sau cauza evidenta, iar menstruatiile problematice se mentin, singura optiune ramasa este cea chirurgicala.

Ablatia endometriala
Aceasta inseamna indepartarea mucoasei uterine cu ajutorul laserului, termic sau cu microunde, si este ideala pentru femeile care nu mai doresc sa aiba copii. Interventia poate fi realizata ambulatoriu (fara internare), sub anestezie generala sau locala, si dureaza 15 minute. Dupa operatie, menstruatia dispare in cele mai multe cazuri.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Sport si sanatate