Sfarsitul fertilitatii nu este sfarsitul feminitatii

Menopauza reprezinta incetarea functiei ovariene. Ea se instaleaza in mod natural in jurul varstei de 50 de ani. Varsta instalarii menopauzei naturale este o constanta genetica a speciei umane, aceeasi din Antichitate si pana astazi. Ceea ce s-a schimbat de-a lungul secolelor este durata de viata a oamenilor. Astfel, s-a ajuns in situatia ca o femeie cu o speranta de viata de 75 de ani sa traiasca o treime din ea in starea de menopauza. Aparitia menopauzei determina o serie de modificari majore ale sistemului cardiovascular si osos, cu consecinte importante asupra sanatatii femeii. Cand se instaleaza la varste tinere, menopauza este un fenomen patologic. Netratata, ea poate constitui, in timp, o amenintare la adresa vietii.

Ce este menopauza precoce

Menopauza este precoce atunci cand se instaleaza inaintea varstei de 45 de ani. Ea este prezenta la aproximativ 5% din populatia feminina a lumii.

Simptome

  • Spre deosebire de menopauza naturala, care este anuntata din timp de un cortegiu de simptome caracteristice perioadei de premenopauza (menstruatii foarte abundente, sangerari intermenstruale, cicluri neregulate), menopauza precoce se instaleaza brusc de cele mai multe ori. Ea este definitiva daca ciclul menstrual a disparut de cel putin 12 luni.
  • De ce precoce? Mecanismele de aparitie a acestei boli pot fi naturale – tin de mostenirea genetica a femeii, pot fi declansate de alte afectiuni sau induse chirurgical ori medical.

Cauzele menopauzei precoce

  • Mostenire genetica pe linie materna (daca mama sau bunica a suferit de menopauza precoce, fiica sau nepoata va avea aceeasi problema).
  • Indusa medical, ca efect al iradierii sau administrarii de citostatice.
  • Indusa chirurgical, prin extirparea ovarelor
  • Cand exista alte afectiuni grave: tuberculoza, tumori hipofizare, probleme endocrine, stres, anorexie etc.

Modalitati de diagnosticare

  • Evidentierea simptomelor clinice (disparitia menstruatiei, bufeuri)
  • Dozarea hormonului foliculostimulent de origine hipofizara (FSH peste 30 unitati). Se realizeaza printr-o analiza a sangelui.
  • Ecografie transvaginala ovariana, care poate depista disparitia foliculilor ovarieni.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Loading...
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Sport si sanatate