Sfântul Ilie sărbătorit pe 20 iulie. Tradiții și obiceiuri

O teorie a religiei crede că geneza se referă la fenomenele meteorologice și la frica pe care au ridicat-o în oameni. Sfântul Ilie pare să coboare dintr-o divinitate ancestrală, precreștină, cu prerogative nu numai de natură climatică, ci și pentru a pedepsi oamenii, dacă cumva au greșit în fața lui Dumnezeu.

Potrivit „Mica enciclopedie de tradiții românești', Ion Ghinoiu, cel mai rău dușman al Sfântului Ilie este Satana, diavolul care seduce ființele umane și îi face să păcătuiască. Acest lucru se întâmplă pentru că, odată, Sfântul Ilie a fost ființă umană (soldat, vânător, agricultor, fermier sau vânzător de vite etc.) și a fost iertat de Dumnezeu.

Apoi a fost ridicat la cer într-o „căruță de foc cu roți cu doi din cei patru cai albi înaripați. Acolo sus, pe cer, aleargă printre nori, luminează și trage în dreapta și în stânga pe toți diavolii cu biciul său de foc. Dorind să nu rateze niciun diavol, Sfântul lovește și copaci, oameni, vite, case, biserici pentru a-i distruge pe diavolii care pot fi ascunși.

Sfântul Ilie, 20 iulie. Tradiții și obiceiuri

În fiecare an, la 20 iulie, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Ilie. Din cele mai vechi timpuri, acest Sânt este asociat cu fenomenele meteorologice extreme. Dacă în preajma zilei de 20 iulie tună și fulgeră, bătrânii spun că Sfântul Ilie se plimbă pe cer cu carul său și el este singurul care poate opri ploaia.

De asemenea, se spună că în seara dinaintea marii sărbători, fetele merg pe câmpurile unde se află cânepă, se dezbracă, se aruncă în lanuri goale, apoi își iau hainele și pleacă acasă. De asemenea, dacă acestea visează cânepă verde, în ajun de Sfântul Ilie, înseamnă că se vor căsători cu bărbați tineri și frumoși. Însă dacă nu este verde, ci uscată, bărbatul va fi bătrân.

Dacă ai vreo dorință importantă, seara de 19 spre 20 iulie este momentul potrivit să o menționezi, deoarece se spune că atunci se deschid Cerurile, iar Sfântul Ilie o va îndeplini. Singurul lucru pe care trebuie să-l faci este să respecți un ritual și să rostești o rugăciune către acesta.

Dacă ai gunoi în casă, nu-l duce în seara dinainte de marea sărbătoare. Multe femei trebuie să mimeze că mătură și dau gunoiul afară din casă și invers.

De asemenea, se spune că nu se mănâncă mere înainte de 20 iulie, deoarece aceste fructe sunt ale Sfântului Ilie. Mai mult decât atât, acestea trebuie să se lovească între ele pentru a nu fi grindină.

Dacă vrei spor în casă, în dimineața zilei în care este cinstit Sfântul Ilie trebuie să mergi să culegi busuioc, apoi să-l pui la uscat în pod, sub streșini sau cămări. Un alt obicei cu această plantă era de a-l duce la biserică pentru a fi sfințit, apoi femeile îl ardeau, iar cenușa era folosită cu scop terapeutic pentru copiii care făceau bubițe la gură.

De asemenea, pe vremuri oamenii adunau în această zi de mare sărbătoare și alte plante de leac, dar și cele care erau folosite pentru vrăji și farmece. Așa cum se știe, ca în orice zi de mare sărbătoare nu se spală, nu se coase și nici nu se face curățenie.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Spiritualitate