Sezonul cald, sezonul țânțarilor. Un studiu recent arată că aceștia sunt atrași de o culoare anume

Când vine sezonul cald apar și țânțarii, iar mulți dintre noi facem tot ce putem pentru a evita să fim mușcați de aceste insecte dornice de sânge. Dar, deși există o mulțime de factori care influențează cât de atractivi suntem pentru țânțari, noile cercetări au descoperit că anumite culori pe care le purtăm joacă cu siguranță un rol decisiv.

Aceasta este principala concluzie dintr-un nou studiu publicat în revista Nature Communications. Pentru studiu, cercetătorii de la Universitatea din Washington au urmărit comportamentul țânțarilor femele Aedes aegypti atunci când li s-au dat diferite tipuri de indicii vizuale și mirositoare. Cercetătorii au pus țânțarii în camere mici de testare și i-au expus la diferite lucruri, cum ar fi un punct colorat sau mâna unei persoane.

Țânțarii detectează mai întâi că suntem în preajmă mirosind dioxid de carbon din respirație. Acest lucru îi determină să scaneze anumite culori și modele vizuale care ar putea indica alimente, au explicat cercetătorii.

Când în camerele de testare nu exista un miros precum dioxidul de carbon, țânțarii au ignorat aproape punctul colorat, indiferent de nuanța acestuia. Dar odată ce cercetătorii au pulverizat dioxid de carbon în cameră, au zburat către puncte care erau roșii, portocalii sau negre. Punctele care erau verzi, albastre sau violet au fost ignorate.

Descoperirile sunt fascinante, dar ridică și o mulțime de întrebări despre ce înseamnă asta pentru noi odată ce vremea caldă se apropie. Se pare că roșul este pur și simplu nuanța pe care o văd țânțarii atunci când se uită la pielea noastră.

„Când lumina interacționează cu pielea umană, indiferent de pigmentarea pielii, reflectă o culoare roșiatică. Prin urmare, culoarea roșie poate fi unul dintre mai multe indicii pe care țânțarii le folosesc pentru a-i ajuta să-și găsească gazda', explică Nancy Troyano, Ph.D., entomolog certificat de consiliu și director de operațiuni educație și formare cu Ehrlich Pest Control, relatează Cosmopolitan.

Am putea presupune că aceste insecte asociază culoarea roșie cu sângele, dar specialiștii susțin că este „puțin probabil'.

„În timp ce țânțarii pot vedea folosind ochii lor compuși, acuitatea lor este slabă și nu văd imagini clare. Țânțarii se bazează de fapt pe trei mecanisme de detectare separate pentru a găsi sânge. Acestea includ detectarea gazelor respiratorii cum ar fi dioxidul de carbon, identificarea vizuală a unei gazde și utilizarea unui receptor de detectare a căldurii în antena sa pentru a urmări acest indiciu vizual către părțile expuse și neprotejate ale corpului', a declarat entomologul Timothy Best, director tehnic la Terminix, potrivit sursei mai sus menționată.

Cât despre portocaliu și negru, Best spune că nuanțele mai deschise sunt percepute ca o amenințare pentru țânțari.

„Tânțarii sunt foarte susceptibili de a muri prin deshidratare, prin urmare culorile deschise pot reprezenta instinctual pericol și evitarea promptă. În schimb, culorile mai închise pot reproduce umbrele, care sunt mai susceptibile să absoarbă și să rețină căldura, permițând țânțarilor să folosească antena lor sofisticată pentru a localiza o gazdă', a mai explicat specialistul.

Așadar, specialiștii susțin că nu doar hainele pe care le purtăm ne pot face pradă sigură a țânțarilor. Atracția lor pentru oameni este o combinație a mai multor factori, de la indicii chimici, inclusiv mirosurile de transpirație și dioxid de carbon, precum și căldură și indicii vizuale, cum ar fi culoarea.

Totuși, atunci când știm că suntem predispuși la un mediu cu țânțari este indicat să purtăm haine deschise.

„Culorile închise ies în evidență țânțarilor, în timp ce culorile deschise se amestecă', a mai spus entomologul.

Foto: 123RF

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate