Sezonul alergiilor

Ce sunt alergiile. Alergia este, de fapt, o perturbare la nivelul sistemului imunitar, sistem microscopic cu rolul de a conserva integritatea organismului, cu alte cuvinte de a-l apara de „agenti externi“. Cand o substanta intra in contact cu corpul nostru, sistemul imunitar declanseaza un fenomen de comparare intre aceste substante si ceea ce este „inregistrat“ in „memoria“ sa interna.

Daca substanta respectiva este recunoscuta drept compatibila, inofensiva, folositoare, aceasta este acceptata. In caz contrar, este respinsa si atacata, in scop de aparare.

Organismul formeaza particule numite „anticorpi“, care pot ingloba si bloca substanta „straina“, distrugand-o. In mecanismul aparitiei alergiei, este importanta capacitatea sistemului imunitar de a-si imbogati „memoria“, respectiv „baza de date“, cu fiecare substanta cu care vine in contact. Astfel, oricare ar fi „strainul“, reactia de „atac“ si distrugere este de fiecare data mai rapida si mai eficace, iar timpul de recunoastere si respingere este mai scurt. Asadar, alergia este o reactie de aparare excesiva a sistemului imunitar in confruntarea cu substante considerate, in mod eronat, nocive. Eroarea deriva din faza de recunoastere, ceea ce inseamna ca substanta straina nu numai ca este recunoscuta ca incompatibila cu organismul, dar determina si o exagerare a periculozitatii sale.

In aceasta situatie, sistemul imunitar lucreaza pe de o parte pentru a memora ca periculoasa o substanta care este, de fapt, inofensiva pentru persoanele non-alergice si pe de alta parte, produce un numar excesiv de anticorpi care sunt gata sa reactioneze in masa ori de cate ori se produce un nou contact cu substanta considerata nociva (in medicina, acest proces se numeste „sensibilizare“ si sta la baza tratamentului de desensibilizare, adica de diminuare a simptomelor, prin adaptarea treptata la un alergen cunoscut).

Cand ajungem la medic. Alergia poate aparea la orice persoana, indiferent de varsta, fara diferente de sex. Se manifesta uneori la nivelul aparatului gastrointestinal, cu greata, voma, diaree (mai rara si ne-legata de anotimp). Simptomele pot sa apara singular sau asociate in mod diferit, in cazurile cele mai grave, in special la persoanele care prezinta alergii sezoniere (legate de anotimp) de multi ani, putand duce la complicatii astmatice.

  •  Simptome nazale: stranuturi repetate, secretii nazale apoase, incolore, nas infundat, mancarimi;
  •  Simptome oculare: mancarimi, inrosire, edeme (umflaturi), lacrima-re, intoleranta la lumina (fotofobie);
  •  Simptome respiratorii: senzatia de lipsa de aer, tuse iritativa, respiratie suieratoare, dificila, obositoare;
  •  Simptome cutanate: mancarimi, edeme, inrosire, vezicule;
  •  Simptome generale: astenie, iritabilitate, neliniste.

Stabilirea diagnosticului. Intr-o prima etapa, diagnosticul se bazeaza pe prezenta simptomelor pe care pacientul le descrie si mai ales pe momentul aparitiei acestora, in special primavara si vara. Intr-o etapa ulterioara, se practica un test important de diagnostic sigur al alergiei, dar, mai important, pentru a descoperi substanta pe care sistemul imunitar, printr-o eroare, o considera nociva.

Testul Prick. Mai este cunoscut si sub denumirea de test cutanat cu alergeni. Se practica prin intepaturi, nedureroase si nesangerande, pe fata interna a antebratului, unde s-a adaugat in prealabil o picatura de solutie apoasa, care contine un alergen cunoscut si de o concentratie standard. Testul este pozitiv daca, dupa aproximativ 10-20 minute, se formeaza o pata rosie, insotita de mancarime, in locul in care a fost aplicata picatura cu alergen cunoscut.

Testul RAST este bazat pe analiza sanguina si determinarea alergenilor specifici fata de una sau mai multe substante alergizante. In rare cazuri si numai in clinici specializate, se poate face testul de provocare bronsica, adica de observare a spasmului bronsic, prin probe functionale respiratorii efectuate inainte si dupa inhalarea unor aerosoli care contini cantitati infime de alergeni cunoscuti. Toate aceste teste se fac numai de catre medicul specialist, in clinici si cabinete specializate.
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Recomandari
VIVA!
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Sport si sanatate