Sexul, un medicament universal

Spuneam pe vremea studenţiei că „sexul e aspirina săracului, când, literalmente, n-aveam bani nici de-o aspirină şi frigul din cămin ne făcea să fim mereu răciţi. Era o glumă bazată pe o constatare practică. Ce alte medicamente mai pot fi înlocuite în acelaşi fel?

sex

ÎMBUNĂTĂŢEŞTE ACTIVITATEA INIMII.

La fel ca orice activitate fizică, sexul sănătos este bun împotriva afecţiunilor cardiovasculare. Studiile au arătat că riscul de a suferi un atac vascular sau un infarct scade pe măsură ce frecvenţa orgasmelor creşte. Pentru cei care se tem că efortul intens presupus de actul sexual ar putea deveni periculos pentru inimă, datele sunt liniştitoare: acest efort echivalează cu mersul pe jos sau alergatul, cu o viteză de 6-9 km/h.

REDUCE STRESUL

Dacă mai era nevoie s-o spunem! Sexul sănătos are acelaşi efect liniştitor ca şi consumul de dulciuri, pentru că stimulează producţia aceloraşi neurotransmiţători necesari detensionării nervoase. În plus, se pare că efectul acestui remediu alternativ durează mai mult.

CREŞTE CALITATEA SOMNULUI.

Chiar dacă experţii nu pot spune precis de ce sexul îmbunătăţeşte somnul, este evident că asta face. Deci nu fi surprinsă dacă tu sau partenerul tău – preferabil ambii – cădeţi într-un somn adânc după o îmbrăţişare pasională. Vă veţi trezi complet odihniţi şi bine dispuşi.

ÎMBUNĂTĂŢEŞTE DISPOZIŢIA.

Nu e de mirare că ai o viziune pozitivă asupra vieţii după o noapte de dragoste: este o relaţie chimică, începând de la neurotransmiţătorii care se eliberează în timpul actului, până la substanţele pe care le conţine lichidul seminal. Ca să nu mai vorbim de starea de bine pe care ţi-o dă conexiunea intimă şi totală cu omul iubit.

CHIP STRĂLUCITOR.

Se vorbeşte despre „strălucirea din dimineaţa de după…. Nu e doar în imaginaţia ta. Realmente arăţi mai bine după sex, ceea ce se poate atribui unei combinaţii formate din eliberarea de stres, buna dispoziţie şi circulaţia activată până la nivelul pielii.

PRELUNGEŞTE VIAŢA.

Unul dintre cele mai credibile studii în această privinţă este cel realizat de British Medical Journal, în 1997. Dintre bărbaţii studiaţi, cei care au avut orgasm de două ori pe săptămână sau mai des prezintă un risc de mortalitate cu 50% mai scăzut decât cei care au această experienţă mai rar de o dată pe lună. După zece ani de observaţie, bărbaţii cu activitate sexuală intensă suferiseră accidente coronariere de două ori mai puţin decât cei cu activitate slabă.

Influenţa vieţii sexuale asupra longevităţii femeilor este mai puţin evidentă. Femeile care, privind în urmă la experienţele şi satisfacţiile lor, sunt mulţumite, zâmbesc şi trăiesc mai mult. Desigur, este vorba doar despre acele relaţii sexuale care-ţi fac plăcere.

REDUCE RISCUL CANCERULUI DE SÂN.

Excitaţia sexuală ar putea juca un rol în prevenirea cancerului de sân, graţie efectului protectiv al oxitocinei şi al testosteronului care se secretă în timpul excitaţiei sexuale şi al orgasmului. Acest beneficiu este mai important pentru femeile care nu au avut copii, având în vedere că sarcina şi naşterea sunt, în sine, de natură să reducă acest risc. Lipsa unui partener şi a unui raport sexual cel puţin o dată pe lună este corelată cu riscul mai ridicat de cancer de sân. Lichidul seminal conţine şi el factori de protecţie, iar un partener stabil şi renunţarea la prezervativ nu pot decât să ajute.

REDUCE RISCUL CANCERULUI DE PROSTATĂ.

Bărbaţii care ejaculează de minim 21 de ori pe lună prezintă un risc diminuat faţă de cancerul de prostată. Fiecare ejaculare ce depăşeşte numărul de trei pe săptămână corespunde unei scăderi cu 15% a riscului. Bărbaţii care, între 20 şi 50 de ani, au avut patru sau mai multe raporturi sexuale pe săptămână prezintă un risc de trei ori mai mic decât ceilalţi.

TRATEAZĂ RĂCEALA ŞI GRIPA.

Activitatea sexuală îmbunătăţeşte imunitatea. Când cercetătorii au testat imunoglobulina A (IgA), au determinat că aceia dintre subiecţii testaţi care aveau două sau trei raporturi sexuale pe săptămână aveau un nivel cu 30% mai ridicat decât cei care erau abstinenţi. IgA este esenţial în sistemul imunitar pentru că luptă împotriva invaziilor virale.

ÎMBUNĂTĂŢEŞTE SĂNĂTATEA REPRODUCERII.

În ansamblu, sănătatea reproducerii la femei şi bărbaţi este influenţată direct şi de viaţa sexuală. Nivelurile hormonale, direct legate de sentimentul de dragoste, de excitaţie şi orgasm, îmbunătăţesc activitatea şi starea de sănătate a aparatului reproducător.

MENSTRUAŢIA.

Contrar părerii că sexul în zilele de menstruaţie nu este sănătos, cercetătorii ne spun că, de fapt, activitatea sexuală şi orgasmele repetate funcţionează ca metodă de protecţie împotriva endometriozei. În plus, orgasmul reduce crampele musculare şi funcţionează ca un medicament ce te ajută să te odihneşti mai bine.

De ce mulţi refuză „tratamentul?

Din practica sa de cabinet, psihoterapeutul de cuplu Loredana Tudorache constată cu surprindere că, deşi există atâtea argumente care pledează pentru beneficiile amorului fizic, se pare că atât femeile, cât şi bărbaţii, oricât de moderni şi informaţi ar fi, încep să fugă de sex. „Femeile îşi pierd interesul pentru sex pentru că mai întâi barbaţii din viaţa lor fac asta. Însă şi reciproca e valabilă. Conform sondajului realizat pe 4.000 de adulţi din Marea Britanie, pe www.OnePoll.com, clasicul motiv al migrenei care te scapă de sex a ajuns pe locul trei, fiind surclasat de mult mai des invocatele «sunt prea obosit» şi «nu am starea potrivită», relatează «The Telegraph». Sondajul, în care se mai regăsesc scuze de genul «trebuie să mă trezesc dis-de-dimineaţă», «am în cap doar munca», «sunt supărat pe tine», «ai nevoie de un duş» sau «e prea devreme (relaţia e abia la început)», a mai concluzionat că unul din cinci britanici recurge în mod curent la astfel de pretexte pentru a nu face sex.

Sondajul a mai scos la iveală faptul că barbaţii apelează mai des la pretexte pentru a nu face sex – 27%, faţă de 18% dintre femeile care procedează la fel. Patru din zece femei se prefac că dorm când vine vorba de sex, în timp ce cinci din zece bărbaţi procedează similar. Patru din zece bărbaţi evită să meargă la culcare în acelaşi timp cu consoartele lor, să nu le dea acestora vreo idee, în timp ce doar una din zece femei procedează la fel. Şi asta nu se întâmplă doar la britanici. Bărbaţii (de vârstă medie) se regăsesc mai mult în munca lor decât în sex. O posibilă explicaţie este că la muncă sunt apreciaţi, în timp ce în pat nu sunt aplaudaţi mereu la scenă deschisă. Dincolo de statistici, există un număr mare de bărbaţi şi femei care, pur şi simplu, nu mai au chef de sex.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Dragoste & Sex