Semne recunoscute de medici care trădează o deficiență acută de vitamine

O deficiență acută de vitamine nu rămâne mult timp ignorată de organism. Mai devreme sau mai târziu acesta va găsi o cale să anunțe că ceva lipsește. Câteva vitamine și minerale sunt totuși mai problematice…

• Simptome precum părul uscat și inflamația gingiei pot fi cauzate de o alimentație greșită
• Deficitul de fier poate fi responsabil pentru părul uscat și aftele bucale
• Problemele de vedere ar putea fi cauzate de o deficiență de vitamina A

Mai mult de nouă din 10 români suferă de cel puțin o deficiență de vitamine din cauza dietelor moderne și a stilului de viață sedentar. Cu toate acestea, cei mai mulți dintre noi suntem complet inconștienți, chiar dacă organismul nostru strigă după mai mult fier, zinc, vitamina B12 și alte vitamine și minerale esențiale. Medicii spun că acest lucru se datorează faptului că simptomele pot fi ușor trecute cu vederea sau legate de alte probleme de sănătate, unele inofensive.

Oboseala constantă poate fi ușor atribuită cu un somn prost sau un program încărcat, dar în multe cazuri este rezultatul unei deficiențe de fier – cheia pentru a asigura fluxul de sânge bogat în oxigen în tot corpul;
Și dacă gingiile sângerează des, ar putea fi mai degrabă o lipsă de vitamina C decât o problemă dentară. O dietă proastă poate fi responsabilă cu unghiile casante sau deteriorate.

Oboseală

Oboseala este un simptom pentru multe afecțiuni comune descrise de medici, ea fiind cea mai frecventă plângere, în toate domeniile medicinei. Este legată de deficitul de fier.
Fierul este un mineral crucial pentru crearea de către organism a hemoglobinei – o substanță din sânge care transportă oxigen. O persoană cu deficiență de fier se poate simți obosită, deoarece în corpul său nu circulă suficient oxigen, prin sânge. În cazurile severe, deficitul de fier duce la diagnosticul de anemie – când țesuturile au lipsă de oxigen din cauza deficitului de globule roșii.
Medicii recomandă alimente bogate în fier, cum ar fi carnea de vită, mielul, puiul, spanacul, broccoli, căpșunile și pepenele verde – printre multe altele – ca adaos la o dietă care crește aportul de fier.

Mătreaţă

Un scalp plin de „fulgi albi' din păr nu poate fi doar jenant, ci strică întreaga ținută.
Mătreața este o afecțiune în care pielea de pe partea superioară a scalpului unei persoane devine uscată și solzoasă – provocând descuamarea acesteia. Cauzele mătreții sunt similare cu cele ale părului uscat. Îmbunătățirea circulației sângelui la nivelul scalpului poate preveni uscarea, împreună cu vitamina B6, piridoxina, care sprijină descompunerea proteinelor și totodată îmbunătățește activitatea creierului. Zincul menține celulele pielii de pe scalp sănătoase, prevenind descuamarea.
Piridoxina se găsește în pește, păsări de curte și năut, iar zincul este în carne, nuci, semințe și multe legume.

Căderea părului

Părul uscat duce adesea la pierderea masivă a firelor de păr, ceea ce poate distruge stima de sine. Fierul și proteinele nu sunt singurele componente critice pentru menținerea unui păr sănătos.
Vitamina B3, cunoscută sub numele de niacină, facilitează circulația sângelui către scalp – care menține părul puternic și sănătos. Vitamina B7, numită biotină, a fost, de asemenea, legată de sănătatea părului – deoarece susține producția de keratine în organism. Persoanele care vor să-și mărească aportul de vitamine și să oprească căderea părului ar trebui să mănânce nuci, semințe și pește – surse excelente de niacină și biotină.

Palpitații ale inimii

Multe probleme ale sistemului circulator pot provoca bătăi neregulate ale inimii. Dar cauzele alimentare sunt adesea trecute cu vederea. Calciul este esențial pentru circulația sângelui în organism și ajută la reglarea semnalelor electrice care provoacă bătăile inimii. Deficiențele de calciu pot dăuna capacității organismului de a pompa sânge, ducând la bătăi neregulate ocazionale ale inimii.

Oase fragile

Dacă nu stai suficient la soare, corpul se fragilizează. Deficiența de vitamina D, care este absorbită prin piele de la soare, este legată de osteomalacie – o afecțiune în care oasele corpului slăbesc. Acest lucru se datorează faptului că vitamina D este esențială pentru procesul organismului de absorbție a calciului – elementul de construcție al scheletului uman. Cercetătorii italieni au scris în 2021 că legătura dintre expunerea insuficientă la soare și oasele fragile a fost stabilită încă din secolul al XVII-lea. Persoanele care nu stau la soare vor avea adesea slăbiciune și dureri la nivelul oaselor și articulațiilor și sunt mai predispuse să sufere fracturi.

Păr uscat

Câțiva factori diferiți pot cauza deteriorarea firelor de păr, prin aspectul casant și lipsit de suplețe. Medicii avertizează că nivelul scăzut de fier și lipsa proteinelor sunt un factor declanșator. Proteinele sunt o parte esențială a sănătății părului. Părul este alcătuit dintr-o proteină numită keratina, iar o persoană care nu are această proteină în alimentație va avea probleme în menținerea unui păr sănătos.
Carnea de pui, vită și miel sunt surse excelente atât de proteine, cât și de fier.

Sângerarea gingiilor

Prea mult sânge în chiuvetă când te speli pe dinți este adesea un semn asociat cu bolile dentare – dar nutriționiștii avertizează că poate semnala o problemă de alimentație.
Vitamina C este deseori asociată cu citricele, dar ea se găsește și în broccoli, ardei și roșii, este o parte integrantă a procesului de vindecare al organismului și susține creșterea vaselor de sânge, a mușchilor și a altor țesuturi.
Când unei persoane îi lipsește vitamina C, corpul său are probleme în repararea daunelor cauzate de toxine.
În cele mai grave cazuri, o persoană care suferă de o deficiență severă de vitamina C poate suferi pierderea dinților sau scorbut – o boală străveche de care sufereau în special de pirații în secolul al XVIII-lea.

Vedere nocturnă slabă

Oamenii nu au vederea pisicilor – dar să nu vezi deloc în întuneric ar putea fi un semn al unei deficiențe de vitamine. Orbirea nocturnă este o afecțiune în care o persoană are dificultăți de a vedea în încăperi care nu sunt bine iluminate. Aceasta poate include imposibilitatea de a viziona corect un film la cinema. Afecțiunea apare atunci când ochii nu se adaptează corespunzător la schimbările luminii ambientale și poate fi cauzată de lipsa purpuriului vizual produs de ochi – un proces în care vitamina A este esențială.
Vitamina A este vitală pentru a controla sensibilitatea ochiului la lumină și îi permite să se ajusteze în medii cu lumină scăzută.

Degete amorțite

Hipocalcemia, cunoscută și ca deficiența severă de calciu, poate determina o persoană să simtă o senzație de amorțeală și furnicături în degete. Calciul din sânge este crucial pentru sănătatea nervilor. Când o persoană are un nivel scăzut de calciu, nervii periferici pot începe să-și piardă o anumită funcție.
Deși este adesea cauzată doar de o lipsă de calciu în dietă, care poate fi remediată prin adăugarea mai multor lactate, lipsa suficientă a vitaminei D poate duce și la hipocalcemie. Acest lucru se datorează faptului că vitamina D este esențială pentru metabolizarea calciului de către organism.

Mâinile și picioarele reci

Anemia cauzată de deficiența de fier poate fi responsabilă pentru încă un simptom – mâinile și picioarele reci. Lipsa globulelor roșii sănătoase care circulă în organism poate afecta extremitățile corpului.
În timp ce folosirea mănușilor și șosetelor ajută la menținerea căldurii, fructele și legumele bogate în fier pot rezolva problema în timp.

Limba umflată

Un alt semn al deficienței de fier este „limba inflamată'. Așa cum sunt și alte simptome legate de anemie, inflamarea limbii este cauzată de incapacitatea organismului de a asimila suficient oxigen în corp.
Vitamina B12 este crucială pentru sănătatea gurii – iar o deficiență a vitaminei B poate fi responsabilă pentru umflarea limbii. Vitamina B ajută la formarea globulelor roșii, susține sistemul nervos și metabolismul celular. Lipsa ei poate duce la probleme de circulație a sângelui – și la inflamarea limbii.

Afte

Nu, rana dureroasă care tot apare în interiorul buzei tale de jos nu este cauzată de herpes, ci din cauză că nu primești suficienți nutrienți în dieta ta.
Ca și alte probleme din gură, acestea ar putea fi un semn al deficiențelor de fier și B12. Dar, aceste răni care apar în interiorul gurii sunt un semn că dieta unei persoane are lipsă de vitamine din grupa B.
Vitamina B1, numită tiamină, este o substanță stocată în ficat, care este importantă pentru creșterea celulelor.
Ribofalvina, vitamina B2, este esențială pentru sănătatea pielii și a țesuturilor corpului. Piridoxina, descompune proteinele vitale pentru sistemul nervos. Lipsa tuturor celor trei vitamine B a fost legată de dezvoltarea aftelor.
Peștele, carnea de porc și produsele lactate sunt surse bune de toate cele trei vitamine.

Unghii cu striații

Striațiile aliniate pe unghii sunt o problemă care trădează că o persoană se confruntă cu o deficiență de vitamine. Micile linii paralele de-a lungul unghiilor sunt adesea asociate cu diabet, boli vasculare și alte probleme de sănătate. Dar, în unele cazuri, ar putea fi un semn că o persoană are nevoie de mai mult zinc în dietă.
Zincul ajută la creșterea celulelor din organism, iar celulele unghiilor se reproduc și cresc foarte repede. Alimentele bogate în zinc includ stridiile, carnea roșie, puiul și avocado.

Unghii fragile

Cercetătorii italieni au descoperit în 2020 că unul din cinci oameni au probleme cu fragilitatea unghiilor, pe care o descriu drept „unghii care se rup fâșii și se sfărâmă, devin moi odată ce cresc și își pierd elasticitatea'.
Unghiile fragile sunt un semn de sănătate generală precară, dar oamenii de știință au observat că este un semn distinct că o persoană NU are doi nutrienți în special: fier și biotină.
Biotina crește nivelul de aminoacizi care creează keratina în organism – ce contribuie la forța și creșterea unghiilor.

Picioare neliniștite

Sindromul picioarelor neliniştite este o afecţiune care nu este luată în serios, dar care poate fi debilitantă.
Afecțiunea apare atunci când senzațiile inconfortabile de furnicături și mâncărime la nivelul picioarelor le fac să tremure incontrolabil. Tremurăturile pot perturba somnul unei persoane și poate fi, de asemenea, un motiv de anxietate.
Această senzație a fost legată de un nivel scăzut de fier de la nivelul creierului. Oamenii de știință cred că acest lucru se datorează faptului că fierul joacă un rol imporant în producția de dopamină – un hormon legat de fericire – dar nu au determinat cu exactitate cât de scăzut trebuie să fie nivelul de fier cauzează sindromul picioarelor neliniştite.

Iritabilitate

Dacă nu aveți suficiente vitamine și minerale esențiale veți avea mereu o dispoziție proastă. Vitaminele B1, Tiamina, B6, vitamina D și Magneziul sunt toate cunoscute că au efecte pozitive asupra sănătății mintale – iar lipsa lor din alimentație poate cauza probleme.
Deși oamenii de știință nu au stabilit cu fermitate de ce, absorbția vitaminei D de la soare a fost mult timp legată de o sănătate mintală mai bună.
Studii mai recente au legat grupul de vitamine B de depresie și chiar au descoperit că acestea funcționează în tandem cu antidepresivele pentru a ajuta sănătatea mintală.

Convulsii musculare

Hipokaliemia este o afecțiune care apare atunci când organismul nu are suficient potasiu, un electrolit care ajută la funcționarea nervilor și mușchilor unei persoane.
Când o persoană nu are suficient potasiu, semnalele electrice care mențin funcționarea mușchilor sunt perturbate. Ca urmare, mușchii pot începe să zvâcnească necontrolat. Bananele sunt cea mai faimoasă soluție pentru deficiența de potasiu, dar alte alimente precum fasolea, cartofii și legumele verzi sunt, de asemenea, surse excelente.

Greaţă

A suferi în mod regulat de greață dimineața – poate fi un semn că ai nevoie de mai multe verdețuri în dieta ta. Magneziul este un mineral și un electrolit esențial legat de nivelul de energie al organismului și de funcția musculară și nervoasă.
Deficiențele pe termen lung pot cauza probleme în sistemul digestiv al unei persoane, provocând simptome precum greață, vărsături și pierderea poftei de mâncare.
Introducerea mai multor legume gen spanac, broccoli și fasole în dietă poate fi o modalitate ușoară de a rezolva această problemă.

Rănile cu vindecare lentă

Ai o tăietură care nu mai trece? Ca și în cazul gingiilor care sângerează, lipsa vitaminei C în dietă dăunează capacității organismului de a înlocui și repara țesutul deteriorat. Asta înseamnă că, atunci când suferă o tăietură oricât de mică, persoanele cu o deficiență de nutrienți au nevoi de mai mut timp pentru a se vindeca.
Deși aparent lipsit de importanță, acest lucru ar putea crește riscul de a suferi infecție după o rană.

Tocofobia. Ce este tocofobia și care sunt simptomele?

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
ELLE
Publicitate
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Life.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate