Tocofobia este o afecțiune cu care se confruntă sute de femei din întreaga lume. Aceasta este o frică severă de naștere. A fi îngrijorată de sarcină și de naștere este perfect normal – fiecare femeie însărcinată are un anumit grad de îngrijorare cu privire la ceea ce s-ar putea întâmpla.
Dar pentru o minoritate, această îngrijorare este mult mai greu de gestionat. Potrivit NCT, rata mondială de tocofobie la femeile însărcinate este de peste 1 din 10.
Primele cercetări în acest domeniu la tați sugerează o rată de tocofobie de peste 1 din 10 bărbați, de asemenea.
NCBI afirmă că tocophobia poate fi clasificată ca fiind primară sau secundară. Tocofobia primară se referă la femeile care nu au avut nicio experiență anterioară de naștere, dar care, cu toate acestea, au o teamă puternică de naștere.
În aceste cazuri, sentimentele de teamă asociate cu nașterea pot fi legate de experiențe încă din copilărie. În cazul celor cu tocofobie primară, teama de naștere poate începe încă din adolescență.
Tocofobia secundară este considerată a fi o formă de tulburare de stres posttraumatic (PTSD). Este cea mai frecventă formă de tocofobie și apare la femeile care au avut o experiență traumatică anterioară de naștere, scrie The Sun.
Multe dintre ele simt cu tărie că doresc o cezariană în locul unei nașteri vaginale din cauza temerilor legate de siguranță.
Potrivit The Sun, există o serie de simptome legate de tocofobie. Simptomele fizice și psihologice ale tocofobiei variază, dar adesea includ:
Cercetătorii au sugerat o serie de explicații pentru a explica apariția tocofobiei. Cauzele fizice și psihologice ale tocofobiei vor varia de la o persoană la alta.
Unele cauze includ:
Femeilor care au tokophobia li se prescriu adesea antidepresive sau medicamente împotriva anxietății. Cercetările arată că temerile pot fi reduse cu sprijin psihologic și emoțional specific în timpul sarcinii.
Terapia cognitiv-comportamentală, hipnoterapia și EMDR (eye movement desensitisation reprocessing) sunt, de asemenea, terapii recomandate. Efectuarea unei terapii comportamentale corporale ajută la identificarea aspectelor legate de naștere care alimentează fobia. Alte tratamente pot include activități de reducere a stresului, cum ar fi yoga sau meditația.