Semne că iubești un psihopat și habar n-ai

Cuvântul „psihopat' este folosit în mod generic pentru a descrie personajele negative din filme. Un celebru terapeut american spune că acest cuvânt este doar un termen colocvial pentru tulburarea de personalitate antisocială.

Iată cele șase semne că s-ar putea să te întâlnești cu un „psihopat'

În seriale, filme sau cărți PSIHOPATUL este evidențiat drept personaj principal, trasând o linie evidentă spre tendințele criminale, iubire toxică sau obsesie sexuală.

De exemplu, avem personajul Patrick Bateman din filmul American Psycho sau Joe Goldberg, protagonistul întunecat al serialului de pe Netflix „You'.

Dar mai avem o problemă: cuvântul „psihopat' nu descrie o afecțiune medicală reală.

„Oamenii folosesc cuvântul psihopat în mod obișnuit pentru a descrie o persoană al cărei comportament sfidează normele sociale și înțelegerile convenționale despre bine și rău', spun terapeuții. „Din perspectivă clinică, cuvântul „psihopat' nu înseamnă nimic'. Psihoterapeuții spun că cel mai apropiat diagnostic care reflectă reprezentarea stereotipă a psihopaților în cultura populară este tulburarea de personalitate antisocială (TPA).

Potrivit Clinicii Mayo, Tulburarea de Personalitate Antisocială este o tulburare mintală care îi determină pe oameni să nu aibă niciun interes pentru bine sau rău, pentru empatie sau pentru bunăstarea sau binele altor oameni.

Deși persoanele cu TPA manifestă comportamente toxice și abuzive, ei îi pot păcăli pe cei din jur și fiind incredibil de carismatici și experți în a simula empatia și grija.

Iată șase indicatori că s-ar putea să te întâlnești cu un psihopat

1. Sunt oameni toxici care fac rău fără remușcări – financiar, emoțional sau fizic

Psihologii atrag atenția că persoanele cu TPA au mai multe șanse să înșele și să se implice în acte ilegale din cauza lipsei de grijă și remușcări față de răul produs oamenilor. Potrivit Clinicii Mayo, unul dintre simptomele primare ale TPA este lipsa busolei morale. De asemenea, „psihopații' nu simt remușcări și nu au nicio problemă să rănească oamenii emoțional dar și fizic, dacă prin asta obțin ceva în folosul lor.

2. Copiază comportamente binevoitoare, inclusiv al tău

Potrivit cărții „Psihopații și Iubirea' de Adelyn Birch, persoanele cu tulburare de personalitate antisocială tind să copieze acțiunile partenerilor lor pentru a-i câștiga definitiv. „Psihopatii sunt capabili să te copieze atât de perfect și să-și dea seama de nevoile și dorințele tale, încât pentru o perioadă de timp limitată, par a fi persoana perfectă pentru tine', a scris Birch.

3. Ei nu par să aibă mulți prieteni și dacă au nu sunt direct prietenii lor

Deoarece persoanelor cu TPA le lipsește empatia și compasiunea, este imposibil pentru ei să facă conexiuni platonice în felul în care fac oamenii care nu au această tulburare psihică. „Pentru că sunt concentrați în special pe sine, nu se înțeleg bine cu ceilalți', a scris psihologul Melissa Burkley pentru Psychology Today. „Au probleme în a menține relații sănătoase și satisfăcătoare, așa că tind să caute poziții de autoritate în care să poată delega mai degrabă decât să muncească alături de colegi.' Întrucât psihopații sunt autosuficienți, ei pot avea doar câțiva prieteni sau își pot pierde cu ușurință prietenii când descoperă că acești oameni nu le mai servesc scopurile.

Într-un interviu din mai 2018 cu un pacient psihopat, psihologul Natalie Engelbrecht l-a întrebat pe acesta de ce le spune prietenilor săi „Crăciun Fericit' sau „La mulți ani'. Răspunsul:”O fac ca să arăt că am compasiune și considerație. O fac datorită efectului ei”, a spus John. El a explicat că prietenii săi pun accent pe aceste norme sociale dar că el nu are nicio tragere de inimă pentru aceste lucruri și nu-i aduc nicio bucurie. „Sincer, de cele mai multe ori pentru mine este doar un început de conversație pentru a stabili contact', a spus John. „Dar nu mă înțelege greșit – le doresc prietenilor mei să fie bine. Pentru că dacă nu sunt „fericiți', sunt enervanți, și e o investiție mai mare de timp pentru a ajunge la distracție.'

4. Ei fac lucruri doar pentru câștig personal

Persoanele cu Tulburare de Personalitate Antisocială acționează exclusiv pentru câștig personal, ceea ce poate însemna exploatarea oamenilor din jurul lor, chiar dacă sunt considerați persoane dragi sau chiar familie. Acest lucru se poate manifesta prin manipulare, minciună, furt și alte practici dăunătoare împotriva partenerului, potrivit Clinicii Mayo. Aceste comportamente pot culmina cu un nivel ridicat de abuz în relațiile lor.

5. Nu au empatie

Psihopații sunt aproape întotdeauna descriși ca rănind fizic sau insultând pe cineva în mass-media. Cu toate acestea violența fizică nu este o regulă fermă însă violența cuvintelor și a insultelor este o regulă fermă. Uneori, lipsa empatiei poate apărea în moduri mai subtile, potrivit psihologilor. „Nu trebuie să ucizi pe cineva pentru a primi diagnosticul de psihopat'. „Ei pot face acest lucru într-un mod non-fizic. Părinții își folosesc copiii pentru a-și satisface propriile nevoi într-un mod care dăunează masiv nevoilor copilului.'

6. Persoanele cu Tulburare de Personalitate Antisocială sunt rareori detectate și sunt de obicei foarte fermecătoare

Poate fi extrem de dificil să detectezi simptomele de bază ale psihopaților, deoarece persoanele cu această afecțiune pot fi incredibil de fermecători mergând chiar și până la a simula perfect empatia și drăgălășenia. „Un semn distinctiv al psihopaților este charisma deosebită astfel că oamenii nu știu că interacționează cu cineva cu adevărat periculos. Sunt pregătiți pentru a-și accesa masca de oameni speciali, atenți și grijulii' atrag atenția psihoterpeuții.

Foto: 123rf

Citeste și:

Crizele bărbaților maturi și realizați: cum și de ce sunt ei furați'?

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Psihologie