Semne ale sarcinii care ar trebui să te facă să-ţi contactezi rapid medicul

Semne ale sarcinii care ar trebui să te facă să-ţi contactezi rapid medicul

Sarcina poate provoca o serie de simptome diferite, de la pofte și strălucirea tenului până la greţurile de dimineață și, bineînțeles, creșterea în greutate. În timp ce majoritatea sunt pur și simplu incomode, altele indică o potențială complicație. Este important să cunoști ce simptome ale sarcinii trebuie să te determine să te adresezi imediat medicului tău. Iată câteva dintre ele.

Oboseală acută şi ameţeli

Deși este natural ca în timpul sarcinii să te simţi puțin mai obosită decât în mod normal, starea de epuizare și amețelile pot fi un semn de anemie. Tulburarea este rezultatul unui număr scăzut de celule roșii din sânge, ceea ce înseamnă că nu este transportat suficient oxigen în tot corpul. În mod normal, acest lucru poate fi tratat consumând mai multe alimente bogate în fier sau luând suplimente, însă ar fi bine să discuţi cu medicul tău despre asta. 

Greaţă severă

Greața și vărsăturile sunt simptome frecvente în sarcină, în special în primul trimestru. Deşi în mod obișnuit apar mai mult dimineața, aceste simptome se pot manifesta, de fapt, în orice moment al zilei. Cu toate acestea, există o linie fină între normal și extrem. Dacă vărsăturile devin constante, poate fi un semn că ai hyperemesis gravidarum, o afecțiune care poate provoca deshidratare severă dacă nu este tratată.

Sângerare vaginală

Studiile de specialitate arată că aproximativ 20-30% dintre femei au anumite sângerări la începutul sarcinii. În unele cazuri, în special în primele două săptămâni de la concepție, aceasta poate fi sângerarea care se produce atunci când are loc implantarea ovulului fertilizat în mucoasa uterului. Alte cauze potențiale la începutul sarcinii ar putea fi o infecție sau iritarea cauzată de actul sexual. Cu toate acestea, sângerările vaginale pot fi, de asemenea, un semn al unei complicații mai mari a sarcinii. Dacă te confrunţi cu sângerări vaginale semnificative, de un roşu aprins sau apar şi cheaguri, trebuie să mergi la clinica de obstetrica.

Creşterea tensiunii arteriale

O ușoară creștere a tensiunii arteriale în timpul sarcinii poate fi normală, din cauza stresului suplimentar asupra organismului. Cu toate acestea, dacă tensiunea ta arterială începe să crească în asociere cu alte simptome, cum ar fi umflarea picioarelor și vederea încețoșată, atunci poate fi prezentă o afecțiune cunoscută sub numele de preeclampsie. Dacă se întâmplă acest lucru, poate fi necesară nașterea prematură și bebelușul poate avea nevoie de timp suplimentar sub supraveghere medicală pentru a-şi continua dezvoltarea naturală.

Absenţa mişcărilor bebeluşului

Cândva între cea de-a 13-a și cea de-a 25-a săptămână de la concepție vei simți că bebelușul tău începe să se miște. În multe cazuri, femeile care sunt însărcinate pentru prima oară pot să nu simtă aceste mișcări, dar este important să ne amintim că fiecare femeie și fiecare sarcină sunt diferite. Dacă sarcina a trecut de a 20-a săptămână, dar nu ai simțit nicio mișcare a fătului, discută cu medicul tău. Odată ce îţi simţi copilul mișcându-se, trebuie să te adresezi medicului dacă observi o diminuare a mișcărilor fetale (mai puțin de zece mișcări într-o perioadă de două  ore).

Usturimi la urinare

Arsurile, durerea la urinare sau modificările frecvenței micțiunii pot fi semnul unei infecții a tractului urinar. Aproximativ 5% dintre femeile însărcinate se pot aștepta să dezvolte cel puțin o infecţie urinară în timpul sarcinii, iar dintre acestea, una din trei este susceptibilă să experimenteze o recidivă. În general, astfel de infecţii sunt tratate cu un antibiotic, dar, în cazurile în care infecția a ajuns la rinichi, medicul poate face diferite alte recomandări. Lăsate netratate, infecţiile urinare pot duce la boli renale, precum și la preeclampsie sau naștere prematură.

Sarcina este o perioadă specială în viaţa oricărei femei, aşa că urmăreşte cu atenţie semnalele pe care ţi le transmite corpul, ca să eviţi orice fel de neplăcere. 

Sursă foto: Pexels

(P) Material publicitar realizat împreună cu Nativia

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sanatate