Seful Scorpion

Sef, Scorpion

Nu, seful Scorpion nu vrea sa te sicaneze, nu vrea sa te chinuiasca, nu vrea sa-ti strice weekendul. Seful Scorpion vrea sa te simta aproape atunci cand lui ii este greu. Vrea ca grijile lui sa fie si ale tale. De fapt, aceasta este principala caracterisitica a Scorpionilor: iau totul foarte personal. Impreuna la bine si la greu.

Avantajele unui sef Scorpion

 • Daca lui ii e bine, iti va fi si tie bine. Nu va uita niciodata sa-ti dea o prima, un stimulent, daca lucurile au mers bine si socotelile companiei au dat cu plus.

 • Isi apreciaza oamenii, atata timp cat are sentimentul ca dau totul si ca se identifica cu interesele companiei. Cand un om din subordinea lui directa inregistreaza realizari deosebite, ii recnoaste acest merit pentru ca, in sinea lui, o considera ca pe propria realizare. (Ceea ce nu este departe de adevar: este un merit sa stii sa alegi oameni valorosi si sa le fructifici potentialul.)
 • Adora munca. Munceste cot la cot cu subalternii si nu se multumeste sa traseze, doar, sarcini, asteptand ca acestea sa fie indeplinite.

 • Gandeste practic, foarte clar, inginereste. Sedintele pe care le conduce sunt scurte si la obiect. Nu pierde timpul cu introduceri lungi si cu divagatii. Atunci cand da o sarcina, stie foarte bine ce vrea sa spuna si nu te baga-n ceata. Are viziune de perspectiva, traseaza directii clare si le urmareste cu consecventa.
 • Nu se da batut in fata greutatilor. Urmareste realizarea obiectivului pana la ultima granita. Incearca toate caile pe care le cunoaste si inventeaza altele noi. Ceea ce un Scorpion nu poate, nu poate nimeni.

 • N-are nevoie de lingusitori. Aproape ca nici nu percepe intentiile de lingusire, intr-atat ii sunt de inutile.

Dezavantaje

 • Scorpionul ia totul foarte personal si devine posesiv. Compania ideala pentru el ar fi aceea in care angajatii sunt scosi din priza la sfarsitul programului si asteapta cuminti ziua urmatoare de munca, pentru care si-au crutat toate resursele.
 • Are tendinta ca, intr-un conflict intre doi subalterni, sa dea dreptate din start celui superior ierarhic dintre cei doi, percepandu-l pe acesta ca fiindu-i mai apropiat si mai util.

 • Nu este un maestru al discutiilor deschise. Acumuleaza nemultumire, tensiune si intr-o zi iti poate face o mare surpriza si nu dintre cele placute.
 • Scorpionul nu exceleaza in simtul umorului. Poate sa-ti strice o gluma, explicand poanta in maniera logica sau cautand rezolvare pentru o situatie prezentata doar asa, de amuzament. De aceea, fara un motiv bine precizat, subalternii ar putea sa se simta mai bine, mai la largul lor in absenta lui.
 • Cand vrea ceva, vrea si gata, nu prea accepta refuzul. Merge pana la a incerca sa-ti impuna modul lui de gandire, maniera de rezolvare a unei sarcini, ba chiar se asteapta ca, in relatia cu un tert, sa vorbesti exact cu cuvintele lui. Nu are rabdare sa asculte obiectiile si sa le analizeze.

Cum sa-l abordam pe seful Scorpion?

 • Cu respect. Desigur, datoram respect tuturor semenilor nostri, asa ca aceasta n-ar trebui sa fie o sarcina prea grea. Numai ca nu merge doar sa simulezi respectul, pentru ca simte si il doare si te arde.
 • Cand planifica un proiect, il intereseaza cum se poate realiza si nu de ce nu se poate realiza. In loc sa te grabesti cu obiectiile, mai bine cauta si tu solutii.
 • Daca gresesti, straduieste-te sa corectezi urgent si in liniste. E mai bine ca seful Scorpion sa nu mai afle de greseala. Si nici nu e nevoie sa afle, cata vreme poti s-o indrepti.

 • Daca vrei sa-i semnalezi un neajuns in activitatea de serviciu, ai grija cum incepi: trebuie sa-i fie clar ca o faci numai si numai in interesul companiei. Si exprima-te concis, clar, pentru ca numai asa se poate spune ca vorbiti aceeasi limba.
 • Daca nu-ti este sef direct, nu te duce direct la el cu vreo problema. Ia-o pe scara ierarhica, asa cum cere schema. Daca nu procedezi asa, pe de o parte, risti sa nu rezolvi nimic si sa te alegi cu o mare bila neagra pentru ca ai nesocotit autoritatea sefului direct. Pe de alta parte, risti sa-i faci un rau acestuia din urma, daca seful Scorpion se intoarce asupra lui si ii cere socoteala.

 • Nu te astepta sa-ti spuna deschis ca e nemultumit de tine. Poti, periodic, sa-l intrebi, dar nici asa nu ai sanse foarte mari sa-ti spuna sincer ce gandeste. Fii atent la semnale. O tacere prelungita, inexplicabila, expiratie brusca, pe nas, incrucisarea bratelor in timpul discutiei, impletirea si despletirea degetelor, rotirea policelor unul in jurul celuilalt, stergerea repetata a ochelarilor – asemenea gesturi marunte pot ascunde nerabdare, enervare, dezacord. Opreste-te din ce faci sau din ce spui si da-i cuvantul.

 • Daca-ti trece prin gand sa parasesti compania, nici in ruptul capului informatia nu trebuie sa transpire inainte de vreme. O va lua personal. Nu va incerca sa priveasca lucrurile obiectiv si detasat. Va retine doar ca vrei sa-l abandonezi, sa-l parasesti.
 • Nu-ti neglija viata personala! Nu te lasa acaparat cu totul de munca, pentru ca un sef Scorpion te va epuiza fara sa-si dea seama. Pastreaza-ti preocuparile extraprofesionale, resursele de timp si afective pentru tine, pentru familie, pentru prieteni.
 • Tine aproape. Lasa-l sa stie ce faci in fiecare clipa, sa-ti cunoasca in amanunt munca. In acest fel te va pretui mai mult. De altfel, Scorpionului nu-i plac teritoriile necartografiate si este tentat sa le stearga de pe harta, daca nu le poate controla.
 • Daca vrei cu adevarat sa faci cariera in domeniul in care activezi, profita de prezenta sefului tau Scorpion care nu va ezita sa-ti incredinteze sarcini mereu sporite ca importanta si complexitate, oferindu-ti, ca nimeni altul, sanse de afirmare.

Urbania
Foto: dreamstime

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
ELLE
Libertatea
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Astromania