Sedentarismul, mai nociv decât fumatul

De-a lungul timpului s-a tot spus că mișcarea înseamnă viață, iar sportul este sănătate curată.

Însă, acum, concluziile unui nou studiu ne-au surprins puțin. Se pare că lipsa exerciţiului fizic este la fel de nocivă pentru organism ca fumatul.

Rezultatele studiului, publicate vineri în revista JAMA Network Open, detaliează modul în care cercetătorii de la Cleveland Clinic au studiat 122.001 de pacienți, în intervalul 1991- 2014. Cercetătorii au pus în balanță două caracteristici ale grupului studiat: rezistenţa lor la efort fizic pe banda de alergare și rata mortalităţii.

Cercetătorii au descoperit o legătură clară între o viață mai lungă și mai sănătoasă și un nivel ridicat de exerciții fizice. Raportul le recomandă medicilor să încurajeze pacienţii să facă din practicarea sportului un hobby.

“Un tonus ridicat cardiorespirator a fost invers asociat cu mortalitatea, pe termen lung, și nu s-a observat nicio limită superioară a beneficiilor. Practicarea de exerciţii cardio scade riscul mortalităţii premature și, cu cât facem mai multe, cu atât mai bine. Cele mai mari scoruri de supravieţuire au fost asociate cu tonusul foarte ridicat în timpul exerciţiilor aerobice intense', se arată în studiu.

Deși se înțelege că un stil de viață activ poate duce la o viață sănătoasă, studiul concluzionează că un stil de viață sedentar este echivalent cu o boală gravă, iar cel mai simplu remediu este exercițiul fizic.

„Lipsa tonusului pe banda de alergare sau într-un test care evaluează rezistenţa la stresul provocat de exerciţiul fizic are un prognostic mai rău, în termenii decesului prematur, decât a fi hipertensiv, diabetic sau chiar decât a fi fumător. Nu am întâlnit niciodată un factor mai pronunţat și mai obiectiv decât acesta', a declarat dr. Wael Jaber, coautor al studiului.

 

Iulia Sandu

Foto: shutterstock.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
VIVA!
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Sanatate