Se înmulțesc și se răspândesc țânțarii periculoși care nu existau în Europa

Dacă cineva te-ar întreba care este cel mai periculos animal din lume, ce-ai răspunde? Rechinul? Crocodilul? Nu-i așa că te-ai gândit la creaturi fioroase și cu dinți mari și ascuțiti? Ei bine, credeți sau nu, o banală insectă, țânțarul este vinovată de moartea unui segment important din populația globului.

Numărul cazurilor de febră denga şi al altor boli asociate ţânţarilor înregistrează creşteri în Europa, schimbările climatice creând condiţii mai favorabile pentru răspândirea speciilor invazive, a avertizat marţi Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor.

Febra dengue este o infecție virală transmisă prin înțepătura țânțarilor infectați, în special de către speciile Aedes aegypti și Aedes albopictus, care sunt active pe timpul zilei. Această boală era odată întâlnită în principal în zonele tropicale și subtropicale ale lumii, unde condițiile climatice favorizează dezvoltarea țânțarilor. Ei bine, nu mai e cazul!

„Europa constată deja că schimbările climatice creează condiţii mai favorabile pentru răspândirea ţânţarilor invazivi în zone care erau în trecut scutite şi, totodată, infectarea unui număr tot mai mare de persoane cu maladii precum febra denga', a spus Andrea Ammon, directoarea ECDC.

Iată ce boli pot transmite țânțarii: 

MALARIA

Malaria este de departe cel mai devastator virus purtat de țânțari. Organizația Mondială a Sănătății a emis un comunicat în care s-a estimat că în 2015, 438 000 de oameni au murit de malarie, majoritatea fiind copii mici în Africa. În timp ce malaria nu este considerată o amenințare majoră în țările occidentale, ea rămâne o preocupare majoră pentru călătorii care vizitează Africa și Asia de Sud.

Febra este un simptom major al malariei, care include frisoane, mișcări musculare, oboseală, dureri de cap și greață. Simptomele apar, de obicei, în decurs de 10-28 zile de la mușcătură de un țânțar care transportă malarie. Datorită pierderii globulelor roșii din sânge, o infecție a malariei poate duce la insuficiență renală, convulsii, comă sau moarte dacă nu este tratată prompt.

FEBRA DENGUE

Febra dengue este transmisă prin țânțarii Aedes aegypti și Aedes albopictus. Această boală se manifestă prin febră ridicată, dureri de cap, dureri severe de articulații și mușchi, erupții cutanate și sângerări. Dengue poate evolua în febră hemoragică, care este o formă severă și poate fi fatală. În cazuri rare, febra dengue poate evolua către forme mai severe precum febra hemoragică dengue și sindromul de șoc dengue, care sunt considerate urgențe medicale. Aceste forme severe includ simptome precum: sângerări severe, scăderea bruscă a tensiunii arteriale, leziuni severe ale organelor interne.

VIRUSUL WEST NILE

Virusul Nilului de Vest a fost identificat pentru prima dată în regiunea din vestul Nilului din Uganda în 1937, dar a intrat în atenția țărilor occidentale în ultimii ani. În 2012, Statele Unite au avut una dintre cele mai grave epidemii ale acestui virus, 286 persoane infectate murind de virusul West Nile.

Virusul West Nile provoacă o boală letală neurologică la om. Cea mai mare preocupare a oamenilor de știință cu privire la acest virus este faptul că 80% dintre oamenii infectați nu prezintă simptome. Ceea ce-l face greu de diagnosticat. Nu există deocamdată un vaccin împotriva acestui virus.

ZIKA

Probabil cea mai discutată boală transmisă de țânțari este virusul ZIKA , datorită unei epidemii izbucnite în Brazilia. Virusul provoacă febra Zika, o boală care nu are nici un simptom. Principalele caracteristici includ febră, ochi roșii, dureri articulare și erupții cutanate, dar durează în general mai puțin de o săptămână.

Zika este răspândită de țânțarul Aedes, iar virusul odată instalat se poate transmite sexual. O mare parte din atenția pe care o atrage Zika se datorează faptului că provoacă microcefalie: o deformare a craniului la copii. Femeile gravide infectate pot răspândi infecția la făt, rezultând într-un creier subdezvoltat și un cap mai mic decât cel normal.

foto: Shutterstock

Citește și:

Pregătirea tenului pentru sezonul estival. Pașii pe care trebuie să îi urmezi la început de vară

Cum îți dai seama că ai lipsă de fier? Uite care sunt motivele care duc la apariția acestei probleme de sănătate

Banca de Lapte Matern, un proiect fără precedent, dedicat salvării vieții bebeluşilor cu probleme de sănătate

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ELLE
Ego.ro
Libertatea
Unica.ro
VIVA!
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Trending news
Mai multe din Sanatate