Banca de Lapte Matern, un proiect fără precedent, dedicat salvării vieții bebeluşilor cu probleme de sănătate

Banca de lapte matern

Eugenia Dobrescu este o tânără mămică, voluntar al Asociaţiei „Inima Copiilor și una dintre inițiatoarele unui proiect unic dedicat salvării vieții bebeluşilor cu probleme de sănătate: prima Bancă de Lapte Matern din România.

Când o întâlneşti pe Eugenia, nu-i bănuieşti povestea. Este o doamnă care, aparent, nu iese prin nimic din obişnuit, cu trăsături delicate şi ochii adânci şi rotunzi, parcă plini de trăiri şi de istorii nespuse. Vorbește deschis despre proiectul căruia i s-a dedicat trup și suflet, despre greutățile învinse până acum, legile schimbate, aprobările legale sau dezinteresul cumplit al celor de la Direcția de Sănătate Publică București, care durează inexplicabil de doi ani, iar pe faţă îi stăruie un zâmbet larg, frumos, care de multe ori poate că ascunde ce se întâmplă cu adevărat pe dinăuntrul ei.

Eugenia este voluntar al asociaţiei „Inima Copiilor la Spitalul „Marie Curie' din Bucureşti, locul unde se va deschide Banca de Lapte Matern, este mămică, apoi Nutriționist pediatric și Consultant certificat în Lactație, iar sufletește este o femeie căreia i-ai putea spune: „specială'.

Banca de lapte matern

Proiect-pilot fără precedent

Are o consecvenţă temerară prin reperele şi valorile pe care le propune lumii, în vremurile acestea tulburi şi reci și ştie ce culoare au binele şi gesturile deosebite. Şi împlinirea unui „mulţumesc' venit din suflet.

Eugenia nu și-a dorit să fie miliardar, să aibă vile şi mașini de lux, este o femeie obişnuită, mămică şi soţie iubitoare, cu probleme ca ale fiecăruia, cu griji și necazuri, dar a avut curajul şi puterea, şi încrederea de a oferi tot ce putea unui proiect unic în țară, destinat salvării copiilor cu probleme grave de sănătate.

50 km alergați în Sahara

„Conceptul de la care am pornit este simplu: laptele matern este cel mai sănătos aliment pentru copiii nou-născuți. Laptele matern are o mulţime de beneficii: îmbunătăţeşte imunitatea, ajută la dezvoltarea sistemului digestiv şi protejează copilul de infecţii. Iar în cazul copiilor născuţi prematur, şansele de supravieţuire sunt mai mari dacă sunt hrăniţi cu lapte matern, nu cu hrană artificială, aşa cum este laptele praf.

Proiectul unei bănci de lapte matern a pornit de la mine și de la colega mea, Mihaela Niță, medic pediatru și consultant în lactație cu certificat internațional, de asemenea, alături de fizicianul Alexandru Popa, președinte la «Inima Copiilor». Eu am început ca voluntar la «Inima Copiilor» pentru a ajuta mamele din secție să alăpteze și sunt și membru fondator al Asociației Consultanților în Lactație din România, celălalt partener în proiectul Băncii de Lapte.

Ideea a venit în urma muncii de voluntariat de peste doi ani în secţia ATI de la «Marie Curie», când apăreau situaţii de copii care nu aveau mamele lângă ei sau mame care alăptau și aveau mult mai mult lapte faţă de nevoia copiilor lor, şi am zis că ar fi frumos să întâlnim undeva cererea şi oferta şi pentru a lua lapte de la o mamă şi a da altui copil', povestește Eugenia.

Proiectul-pilot, inedit pentru România, a prins contur repede, iar costul estimat la circa 80.000 de euro pentru aparatură a fost acoperit integral din donații, sponsorizări și campanii de strângere de fonduri, fără nici o participare a statului român, dar va avea nevoie de investiție permanentă pentru consumabile, pentru analizele mamelor, pentru promovarea alăptării și a conceptului.

Pentru o parte din fondurile necesare, Eugenia a ales să alerge la două ediții ale maratonului în deşertul Sahara, reușind să strângă 7.500 de euro, care au ajutat la finalizarea proiectului.

Banca de lapte matern

„Laptele matern este vital, în primele luni de viaţă, pentru bebeluşii născuţi prematur sau cu malformaţii. Iar pentru cazurile în care mamele nu-şi pot hrăni copiii, soluția băncii este una perfectă. Principalele donatoare sunt mame care au bebeluși sănătoși – bebeluși pe care îi alăptează – și care au surplus de lapte față de nevoile propriilor copii. Și, evident, își exprimă dorința de a dona și vor să facă lucrul acesta într-un mod altruist: pentru a ajuta alți copii.

Principalii beneficiari sunt copiii internați în Secția de Terapie Intensivă nou-născuți de la «Marie Curie», copii care fie sunt născuți prematur, cu greutatea foarte mică, fie sunt copii foarte bolnavi, care urmează sau care au fost supuși unor intervenții chirurgicale și au nevoie de tratament aparte.

Banca de lapte matern va salva mii de vieți

Deci, copiii pentru care laptele matern devine un aliment vital. Procedura și protocolul stabilite și aprobate de minister prevăd că laptele matern poate fi administrat imediat după donare și după ce trece printr-o serie de testări sau poate fi păstrat la o temperatură mai joasă de –21° Celsius chiar și un an, fără să-şi piardă proprietăţile.

„Laptele se donează gratuit, este pasteurizat și analizat și tot la fel li se oferă copiilor, gratuit, în funcție de priorități și de indicațiile medicilor. Pot dona lapte mamele cu copii mai mici de un an. Cel mai hrănitor e laptele mamelor ai căror copii nu au împlinit încă 6 luni. Laptele donat de mamele care au născut prematur are o compoziție specială și va fi destinat, desigur, altor prematuri.

Laptele matern e important pentru prematurii foarte mici, pentru copiii ce au trecut sau urmează să treacă printr-o intervenție chirurgicală, pentru copiii cu afecțiuni gastrice (sindrom de intestin scurt), boli metabolice, cardiace, pulmonare, pentru copiii care nu tolerează alt tip de hrană.

Banca de lapte matern

Uneori, copiii primesc mese complete; alteori, au nevoie de numai câțiva mililitri de lapte matern. Câteodată, mama nu este lângă copil, poate fi încă în maternitate, în timp ce nou-născutul a fost deja transferat la Terapie Intensivă, iar până ajunge mama, copilul poate primi laptele altei mame. Alteori, din motive de stres, mama nu poate iniția lactația sau nu are lapte suficient, caz în care alimentația copilului va putea fi completată cu lapte din bancă', explică Eugenia Dobrescu.

„Banca de lapte matern ar putea salva mii de micuţi. În Brazilia, de pildă, mortalitatea infantilă a scăzut cu 73% din 1990, în condiţiile în care aici există o reţea de peste 250 de bănci. În România, a existat o bancă de lapte matern în cadrul Institutului de Ocrotire a Mamei şi Copilului, însă a fost închisă în anul 1980.

În Europa, sunt peste 200 de bănci de lapte deschise. Liderii sunt Franța și Italia, cu peste 30 de bănci, țări care au și legislație în ceea ce privește alăptarea și băncile de lapte. Până și Bulgaria are o bancă de lapte, încă din 1989, care funcționează perfect', explică inițiatoarea proiectului. Prima bancă de lapte matern a fost deschisă acum 100 de ani, în 1908, la Viena.

Banca de lapte matern nu are aviz de funcționare

Banca de lapte matern

Într-un secol, România nu a reușit să aibă așa ceva la nivel de stat. Acum, singura bancă de lapte construită din sponsorizări private, la Spitalul „Marie Curie', pentru bebelușii născuți prematur, este gata de mai mult de jumătate de an, doar că Ministerul Sănătății și DSMB-ul nu i-au dat, încă, aviz de funcționare, așa că stă închisă.

Timp în care o mulțime de mame care vor să doneze pentru a salva viețile copiilor așteaptă, și așteaptă, o decizie a guvernanților. Micuții care au nevoie de lapte matern primesc în continuare lapte praf, iar medicii fac apeluri inutile către cei responsabili, care par că au uitat de nevoile copiilor bolnavi. Le reamintim și noi pe această cale.

Autor: Adrian Cîlțan

Foto: arhiva personală a Eugeniei Dobrescu

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Psychologies
Mai multe din Sanatate