Scrasnitul dintilor se poate vindeca „digital“

Scanarea digitala a muscaturii

„Am scapat de dureri intr-o ora“
„De vreun an si jumatate, aveam dureri de cap cumplite, ca o presiune groaznica, iar medicii imi spuneau ca nu sunt normale la varsta mea“, povesteste Rodica Mihai, o studenta de 24 de ani pe care „Tekscan“-ul a scapat-o de migrene. „Am facut tomografie, RMN, EEG, radiografie de sinus, toate cu rezultate normale, si ajunsesem sa iau o multime de analgezice. Nu imi venea sa cred ca simplul reglaj al muscaturii este rezolvarea migrenelor care nu cedau cu nimic, dar, umitor, diagnosticarea computerizata m-a scapat complet de dureri si de pastile in doar o ora“.

Bruxismul, un obicei surprinzator de des intalnit in conditiile stresante ale vietii moderne, apare mai des in randul femeilor si consta, de fapt, intr-un gest reflex prin care dintii sunt loviti sau frecati intre ei. Foarte multe femei nu isi dau seama ca sufera de aceasta afectiune si, mai mult, nu realizeaza nici dupa ce afla ca scrasnitul dintilor poate provoca probleme serioase, nu doar functionale, ci si organice.

Majoritatea oamenilor au acest obicei, care se poate manifesta atat ziua, cat si noaptea (asa cum sunt vorbitul in somn sau clipitul mai des), dar problemele apar in functie de durata, frecventa si intensitatea acestuia, iar atunci cand miscarile dintilor devin automatisme, pot duce la afectiuni serioase.

AFECTIUNEA CAUZEAZA MIGRENE INEXPLICABILE. Cu toate ca multi specialisti considera ca bruxismul nu are o cauza bine definita, studiile realizate in cateva mari centre academice de peste Ocean confirma faptul ca scras-nitul dintilor este provocat in principal de mus-catura defectuoasa: dintii nu sunt aliniati corect, exista o dizarmonie intre oasele maxilare sau pur si simplu exista o lucrare dentara „mai inalta“ ori o plomba incorect pusa, care „stimuleaza“ mis-carea involuntara a maxilarului.

Miscarea trece deseori neobservata, iar cei in cauza afla de ea atunci cand apropiatii le spun ca scrasnesc tare din dinti in timpul somnului, sau ziua la serviciu, ori cand merg la stomatolog si acesta constata ca dintii sunt tociti si exista fisuri in smalt.

Medicii trag un semnal de alarma asupra gravitatii sindromului, bruxismul fiind, de fapt, cel care provoaca dureri cronice de cap, migrene inexplicabile, care nu cedeaza decat foarte greu si carora nu li se poate gasi o cauza medicala, dar si fracturi ale dintilor, caderea plombelor, hipersensibilitate la cald-rece sau atingere, ajungand pana la retractia gingiilor si la aparitia parodontozei (distrugerea tesutului gingival si osos).

O SOLUTIE COMPLET NEDUREROASA, LA INDEMANA. Suferinta pare sa fi fost rezolvata tot de specialistii americani, cu ajutorul unei tehnologii de ultima ora, supranumita „muscatura digitala“, care a fost introdusa de curand si in Romania. Dispozitivul „Tekscan“ este practic un senzor digital ultrasensibil, alcatuit din cateva mii de particule digitale, capabil sa masoare si sa „traduca“ pe un computer toate imperfectiunile modului in care dintii „calca“ unul pe altul si sa permita reglarea micronica a fortelor acestora si disparitia sindromului de scrasnire a dintilor si a durerilor de cap inexplicabile induse de acesta.

Scanarea digitala a muscaturii

„Medicii recomanda pentru aceste dureri iradiate de cap analgezice puternice, care reduc durerea, dar nu elimina cauza si astfel durerea reapare. Adevarata cauza este fie alinierea imperfecta a dintilor naturali, fie modificarea contactului dupa o plomba aplicata sau o lucrare dentara incorecta. Aceasta produce in mod reflex un spasm care incearca sa ocoleasca si sa abrazeze acel contact si astfel oameni cu dentitii impecabile, fara o carie macar, ajung sa sufere de dureri insuportabile de cap sau de limitari ale deschiderii gurii, iar spasmul respectiv devine permanent“, explica dr. Bogdan Vladila, singurul care foloseste, deocamdata, noua tehnica digitala.

Clasic, reglajul muscaturii se face cu hartia de articulatie, dar practic, metoda este „oarba“, caci medicul vede punctul de contact intre dinti, dar nu stie nici ordinea in care acestia se ating, nici unghiurile de frecare
si nici forta de apasare sau centrul acesteia. „Tensiunea aplicata senzorilor digitali ai Teksan-ului da nastere unor vibratii imperceptibile care inregistreaza pe computer aceste date si se poate face un reglaj perfect in aproximativ o ora, iar scras-nitul din dinti si durerile dispar complet, fara sa mai fie nevoie de acele dispozitive de deprogramare neuro-musculara care ar trebui purtate vreme indelungata“, adauga spe-
cialistul stomatolog.

Alte detalii despre noua procedura se pot gasi pe site-ul: www.gingivalprotect.ro.

Adrian Ciltan; foto: Dr. Bogdan Vladila

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Psychologies
Mai multe din Sport si sanatate