Scolile de vara

Scolile de vara

Antoaneta NaduTablouri din lana si bumbac
A stat la catedra o viata intreaga si a trimis in lume generatii de elevi. Dar pasiunea pentru arta n-a lasat-o sa stea nici la pensie. Si a continuat sa mestesugeasca. Desene tesute in culoare, care sa dainuie chiar si o suta de ani. In plus, a ales sa-i invete si pe altii cum sa o faca.

De la Corabia pana la Bechet, unde gasesti „scoala“ de tesut covoare oltenesti a Antoanetei Nadu, mai ai putin de mers. De la capatul oraselului, caut, la pas, casa profesoarei Nadu. „Casa de la drum sau atelierul?“, se intereseza o vecina pe care o nimerim pe drum. Atelierul, sigur. Ajungem simplu. In „casa mare“, vreo cinci-sase razboaie de tesut la care lucreaza cateva fete. Camera straveche, cu soba-plita tocmita, asa cum se facea pe vremuri, are inauntrul ei o explozie de culori. Covoare si macaturi, draperii si mobile vechi, lucrate de mana si pictate.
Laicere, lazi de zestre, blidare, bitusti, cojoace brodate si icoane. Totul e colorat traditional.

Rosu, negru, verde, albastru mai potolit, alb si auriu, toate cuprinse in forme complicate. Romburi, cercuri perfecte, figuri mici, cat buricul degetului, zig-zag-uri si linii serpuite. Antoaneta Nadu a fost profesoara de biologie aici, in Bechet, pana la pensie, apoi a deschis „scoala de tesut“. A creat ea insasi modele unicat, a cules altele vechi, de sute de ani, pe care le-a redesenat si le-a tesut cu propria-i mana, a mers cu covoarele ei la expozitii si targuri, in tara si peste hotare, de unde a venit cu premii si diplome, dar a vrut sa transmita maiestria si altora.
Asa a inceput sa le invete pe femeile din Bechet, la inceput putine, apoi din ce in ce mai multe, si tinere, dar si din cele mai in varsta.

Scoala de varaLe-a invatat mestesugul covoarelor oltenesti cu doua fete, care nu se mai gasesc nicaieri in Romania, si tainele combinarii culorilor si formelor. Unele dintre ele sunt lucrari mari, complicate, covoare de cativa metri patrati, create din imaginatia Antoanetei Nadu. Sunt descompuse pe bucatele si „pictate“ in firisoare subtiri de lana, vopsite natural, dupa retete stravechi, in nuante puternice, si chenaruite cu negru, oranj, rosu ori alb. Toate astea ni le povesteste Antoaneta Nadu, asezata pe un scaunel cu trei picioare si tesand la alesaturile unui covor complicat. „Invatasem de mica sa tes, de pe cand aveam sapte-opt ani, de la mama si bunica. O vreme am stat si am muncit singura, apoi doar eu cu Florica, cu care teseam cot la cot. Treptat, am marit numarul ucenicelor. Astazi am cinci femei care
lucreaza atat pentru expozitii, cat si la comanda. Si toate fetele mele, care vin aici la atelier, au suflet cat trei. Si prind repede“.

Vorbeste deschis, desi cu oarece sfiiciune, ca si cum ar vrea sa nu supere pe cineva, dar in spatele vorbelor ei se simte o seriozitate profunda. Pare ca se joaca cu firele de lana colorate, in miscari marcate doar de izbiturile spatei, dar ceea ce face nu-i deloc o gluma. Pricep ca la razboaiele vechi orizontale, cum e cel de aici, tesutul nu-i treaba simpla deloc.

Masinaria veche, de aproape o suta de ani, este facuta din lemn si are dichisurile ei. „Trebuie sa stii sa-l asamblezi si sa-l demontezi de la un cap la altul, sa pui firele de urzeala, care sunt doar vreo patru sute si ceva”. Sa asezi „acarul”, sa tragi lana si ata in tevi, sa schimbi suveicile si sa stii exact cat se ridica „brida“ si pana unde, sa poti regla direct „iepele“, cum li se mai spune pe aici pedalelor pe care se apasa la fiecare trecere a suveicii si care inteleg ca inchipuiesc modelul. De asemenea, trebuie sa stii sa lucrezi cu „itisoarele“, niste fire suplimentare cu care «se deseneaza floarea» ori, si mai complicat, sa ‹‹lucrezi din mana››, direct dupa ochi“.

De aceea, fiecare covor iesit din atelierul Antoanetei Nadu este unicat. Un model creat de fetele de aici nu seamana niciodata cu altul.
Detalii despre covoarele cu doua fete ca si comenzile sau alte informatii se pot obtine la telefoanele: 0251.336.975 sau 0745.014.244

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Recomandari
Huff
VIVA!
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Diverse