Esti mamica si copilasul e perfect. Dar nu va trece mult si vei intra in panica la primul semn de boala. Daca stii ce trebuie sa faci, totul va fi mai simplu, iar copilul se va vindeca rapid. Acum toate bolile copilariei pot fi depasite cu usurinta. Comunicarea intre medici si parinti este mai buna, iar responsabilitatea celor din urma este din ce in ce mai mare.
Imunizarea
Imunizarea este un procedeu prin care copilul este protejat impotriva bolilor. Cand contracteaza o boala infectioasa, organismul lupta si produce anticorpi. Preventiv, vaccinurile pot determina organismul sa produca anticorpi, fara ca acesta sa fie bolnav. Astfel, daca vine in contact cu germenii bolii, copilul fie va ramane sanatos, fie va suferi doar o forma usoara. Nu te teme deci de vaccinuri, intrucat acestea iti protejeaza copilul impotriva unor boli grave precum: tusea convulsiva, difteria, tetanosul, poliomielita, pojarul, oreionul, rubeola sau tuberculoza.
Vaccinarile nu prezinta nici un pericol. Singurele cazuri in care se poate renunta la imunizare sunt acelea in care copilul nu se simte bine in perioada vaccinarii sau este alergic, a avut o reactie adversa puternica la un vaccin anterior. Efectele secundare obisnuite ale imunizarii sunt o umflatura rosiatica pe locul intepaturii si o usoara stare febrila, seara. Daca observi si alte simptome, adreseaza-te imediat medicului.
Alerta tetanos!
Medicii pediatri recomanda parintilor sa-si vaccineze copiii impotriva tetanosului. Daca unele boli sunt din ce in ce mai rare datorita campaniilor de imunizare organizate in ultimii ani, virusul tetanosului supravietuieste in praf si in pamant (mediul exterior de joaca al copiilor), putand fi preluat cu usurinta. Impotriva acestei boli fatale, copiii au nevoie de protectie individuala.
Simptomele tetanosului sunt: intarirea maxilarului, a muschilor fetei si a muschilor abdominali. In aceasta situatie, tratamentul de urgenta este vital.
Cel mai recent virus impotriva caruia pot fi imunizati copiii mici este cel raspunzator de meningita bacteriologica. Bebelusii sub un an sunt cei mai vulnerabili si, in consecinta, primii care trebuie vaccinati. In schimb, copiii peste patru ani pot dezvolta imunitate naturala.
Controleaza periodic sanatatea copilului tau
In primele 24 de ore de viata ale copilului, in spital, pediatrul:
- Va verifica istoria medicala a intregii familii, evolutia sarcinii, precum si conditiile nasterii copilului.
- Va examina minutios copilul, il va cantari si ii va masura capul.
- Ii va verifica soldurile si articulatiile, pentru a se asigura ca nu exista dislocatii congenitale sau o aliniere gresita.
- Ii va verifica ochii.
- La baieti, va verifica testiculele.
Intre sase si opt saptamani, pediatrul:
- Va verifica istoria medicala a copilului, ii va nota cresterea si dezvoltarea.
- Ii va verifica soldurile.
- Il va examina fizic, il va cantari si-i va masura capul.
- Te va intreba cum vede copilul si-i va verifica ochii.
- Iti va explica cum poti sa-ti dai seama daca copilul tau are probleme de auz.
- Va pune problema vaccinarii.
La doua, trei si patru luni
- Cand copilul este deja vaccinat, se poate discuta si despre alte probleme.
- Intre sase si noua luni, pediatrul:
- Va pune intrebari in legatura cu vazul si auzul copilului.
- Ii va face un test simplu de auz.
- Ii va verifica greutatea.
- Va verifica in continuare daca nu cumva exista probleme la solduri.
- La baieti, va verifica daca testiculele au coborat deja.
Intre 18 si 24 de luni, pediatrul:
- Iti va pune diverse intrebari referitoare la vederea, auzul si comportamentul copilului tau.
- Va verifica daca merge normal pentru un copil de varsta lui.
- Ii va examina capacitatea de a vorbi si de a intelege.
- Ii va face teste formale pentru vaz, auz si dezvoltarea vorbirii.
Intre trei si cinci ani, medicul de familie ii va face o examinare prescolara.
- Va verifica daca vaccinurile au fost facute la timp.
- Va verifica daca exista probleme de vorbire sau de comportament care i-ar putea afecta activitatea scolara.
- Il va masura si-i va nota inaltimea pe un grafic.
- La baieti, va verifica daca testiculele au coborat.
- Ii va asculta bataile inimii.
In scoala primara
Acum vizitele medicale sau devenit o rutina, intrucat doctorul de familie a avut grija de majoritatea problemelor obisnuite de sanatate, inainte ca fetita sau baietelul tau sa mearga la scoala. Copilului ii vor fi verificate periodic vazul, auzul, greutatea si inaltimea.
La liceu
Aici, problemele se diversifica. Este posibil ca, referitor la anumite probleme medicale sau sexuale, adolescentul sa prefere discutia cu doctorul liceului si sa-si evite profesorii si parintii.
PROBLEME OBISNUITE DE SANATATE LA COPII
0 – 1 AN
- PROBLEME ALE PIELII
Multi bebelusi au simptomele unei eczeme, dar, de obicei, aceasta nu apare inainte de varsta de doua-trei luni. Multe eruptii sunt cauzate de sensibilitate la lana sau la pudra de talc. Mergi la medic.
- IRITARE DIN CAUZA SCUTECELOR
Schimba-l cat mai des. Unge-i pielea cu un ulei special sau cu crema pentru copii si lasa-l din cand in cand fara scutece, sa se aeriseasca.
- HERNIE OMBILICALA
Se prezinta sub forma unei umflaturi langa buric si apare de obicei in primul an, din cauza slabirii muschilor abdominali. Umflatura se mareste cand micutul plange.
- TESTICULE NECOBORATE
De obicei, testiculele coboara de la sine in primii ani de viata. In caz contrar, pe la varsta de patru ani este necesara o interventie chirurgicala simpla.
- INFECTII
Bebelusii sunt vulnerabili la infectiile oculare, la cele din jurul buricului sau ale organelor genitale. In acest caz este necesara consultarea medicului. Iata cateva semne ale infectiei: – Copilul isi pierde pofta de mancare.
– Varsa dupa ce mananca.
– Are febra sau dimpotriva, temperatura corpului scade.
- VARSATURI
De obicei, acestea trec de la sine, dar daca se simte foarte rau sau are si diaree, mergi cu el la medic.
1 – 4 ANI
- TUSE SI RACELI
Apogeul virozelor e atins in primii ani de viata si la scoala. Pe masura ce creste, copilul devine mai rezistent la raceli. Daca este cazul, administreaza-i paracetamol, nu aspirina. Mergi imediat la doctor daca prezinta semne de surzenie, are gatul foarte umflat, febra, dureri in urechi sau probleme de respiratie, tusea se acutizeaza pe timpul noptii.
- URECHI
Mergi de urgenta la doctor daca pe copil il doare urechea, are inflamatii sau secretii ale acesteia. Lichidul acumulat in urechea mijlocie ii poate provoca surzenie.
5 – 12 ANI
- VARIOLA (varsat de vant)
E o boala foarte contagioasa. La inceput, pe piele apare o iritatie care produce mancarime, apoi petele se transforma in basici. De pe corp se intind apoi pe fata si pe membre. Perioada de incubatie e de 10-21 de zile. Spargerea si suprainfectarea basicutelor poate lasa urme definitive. Igiena locala e foarte importanta. Unghiile trebuie taiate scurt, iar pielea iritata trebuie unsa cu o lotiune calmanta.
- ASTM
Poate aparea ca reactie la praf sau stres, care poate produce contractarea cailor respiratorii pulmonare. Respiratia devine dificila si se produce o criza de astm. Copilul respira greu si se sufoca. Cel mai indicat este un inhalator care usureaza respiratia (la recomandarea medicului).
- PADUCHI
Se inmultesc chiar si in parul curat si provoaca mancarimea pielii capului. Pentru a scapa de paduchi, trebuie folosite sampoane sau lotiuni speciale, care se gasesc in orice farmacie. Tratamentul trebuie aplicat intregii familii.
13 ANI+
- ALERGII
Praful din casa, parul de animale sau alte substante pot produce alergii. Alergenii sunt stabiliti prin teste de specialitate. Alergiile pot fi controlate cu ajutorul medicamentelor.
de Maria Magdalin
Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro