Salmonella. Ce este infecția cu Salmonella?

Românii au intrat în alertă, la finalul anului 2021, după ce un cunoscut hypermarket a anunțat că unul dintre produsele sale era infectat cu Salmonella.

Potrivit Autorității Naţionale Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a fost găsită bacteria Salmonella Enteritidis în produsul Pipote de pui 500 G', motiv pentru care acestea au fost scoase de la vânzare.

Infecția cu Salmonella (salmoneloza) este o boală bacteriană frecventă care afectează tractul intestinal. Bacteriile Salmonella trăiesc de obicei în intestinele animalelor și umane și sunt aruncate prin fecale. Oamenii se infectează cel mai frecvent prin apă sau alimente contaminate.

De obicei, persoanele infectate nu au simptome. Alții dezvoltă diaree, febră și crampe abdominale în decurs de opt până la 72 de ore. Majoritatea persoanelor sănătoase se recuperează în câteva zile fără tratament specific.

În unele cazuri, diareea asociată cu infecția cu salmonella poate fi atât de deshidratantă încât necesită asistență medicală promptă. De asemenea, pot apărea complicații care pun viața în pericol dacă infecția se extinde dincolo de intestine.

Salmonella. Simptome

Majoritatea infecțiilor pot fi clasificate ca gripă gastrică (gastroenterită). Semne și simptome posibile includ greață, vărsături, crampe abdominale, diaree, febră, frisoane, durere de cap, scaun cu sânge.

Semnele și simptomele infecției durează în general două până la șapte zile. Diareea poate dura până la 10 zile, deși poate dura câteva luni înainte ca intestinele să revină la normal.

Câteva varietăți de bacterii salmonella duc la febră tifoidă, o boală uneori mortală, care este mai frecventă în țările în curs de dezvoltare.

Tipul acesta de bacterii trăiesc în intestinele oamenilor, animalelor și păsărilor. Majoritatea oamenilor sunt infectați cu salmonella prin consumul de alimente care au fost contaminate cu fecale. Alimentele frecvent infectate sunt carnea crudă nepreparată termic suficient, fructe de mare, ouă crude, fructe și legume. Acestea din urmă pot fi hidratate pe câmp sau spălate în timpul procesării cu apă contaminată cu salmonella.

Multe alimente devin contaminate atunci când sunt preparate de oameni care nu se spală bine pe mâini după ce au folosit toaleta sau după ce au schimbat scutecul. Infecția poate apărea și dacă atingeți ceva contaminat, inclusiv animalele de companie, în special păsările și reptilele, și apoi se atinge gura.

Foto: 123RF

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
ELLE
Libertatea
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate