Români, ieșiți în balcoane, altfel riscați să vă îmbolnăviți grav!

Lipsa luminii solare din perioada iernii produce deseori carența de vitamina D din organism căci aceasta se sintetizează doar la lumina soarelui. Dacă la asta se adaugă și izolarea impusă de epidemia cu coronavirus, deficitul poate deveni grav. Pentru a nu suferi carențe majore de vitamine, specialiștii spun clar: ieșiți în balcoane, altfel riscați să vă îmbolnăviți grav!

Iată ce trebuie să faci, cum și cu ce să te hrănești în perioada de izolare, pentru a preveni alte boli serioase, cauzate de lipsa „vitaminei soarelui'.

Toată lumea știe că în zona noastră de climă temperată, în care expunerea la soare este limitată la un singur sezon cald pe an, se face, pe toată durata copilăriei, suplimentarea de vitamină D, după o schemă anuală aprobată de Ministerul Sănătății. Ceea ce știu mai puțini este că dintre formele de vitamina D, vitamina D3 este singura considerată formă activă în mod natural a acestei vitamine și este sintetizată în piele şi formată doar la expunerea la razele ultraviolete din lumina solară. Vitamina D2, cea pe care o luăm din alimente sau suplimente trebuie mai întâi metabolizată în ficat sau rinichi pentru a deveni activă, în timp ce, în pielea expusă la razele UV solare, un compus al colesterolului se transformă direct într-un precursor de vitamină D, activat natural. Astfel, este clar din ce cauză majoritatea nu putem produce suficientă vitamina D în lunile de iarnă: ne lipsește suficientă lumină solară. De altfel, adolescenții care nu se desprind din fața computerului și nu ies suficient de mult ziua, în aer liber,suferă și ei, adesea, de insuficienţa vitaminei D. Și la fel se întâmplă și în cazul persoanelor cu tenul închis la culoare, cărora pigmentul din piele le blochează lumina solară.

Izolarea poate produce avitaminoză D

În această perioadă, specialiștii atrag atenția că izolarea impusă de epidemia de coronavirus în perioada căreia stăm închiși în casă și nu ne expunem deloc la soare contribuie și ea suplimentar la deficitul de vitamină D și poate produce avitaminoze și afecțiuni serioase ale organismului, mai ales în cazul copiilor, al vârstnicilor și al celor cu boli cornice și carențe anterioare perioadei de izolare.

10 minute la geam sau pe balcon

Sfatul experților este unul simplu: în perioada de izolare ieșiți în balcon zilnic sau măcar în zilele însorite ori, daca nu este posibil macar stati în fața ferestrei deschise și expuneți-vă câteva minute la soare. Nu este nevoie să expuenți tot corpul ca la plajă, și ncici să stați timp îndelungat. Medicii spun că expunerea feţei şi braţelor la soare timp de 10 minute zilnic, asigură organismului obţinerea unei cantități suficiente de vitamină D.

Mai ales pentru pentru copii și vârstnici

Vitamina D, sau cum mai este numită „vitamina soarelui' este solubilă în ulei, are proprietăți atât ca vitamină, cât şi ca hormon şi este indispensabilă organismului uman. Pentru copii este necesară în creştere şi în mod special pentru dezvoltarea oaselor şi a dinţilor dar și la vârsta adultă are un rol important: creşte imunitatea ajutând organismul să lupte împotriva coronavirusului, previne și tratează cancerul de sân şi de colon, dar și osteoporoza, artrita şi hipocalcemia și este necesară pentru funcţionarea tiroidei şi coagularea normală a sângelui. De asemenea, vitamina D este modulator, catalizator, reglator al activității unor hormoni, păstrează tonusul muscular la vârsta a treia și reglează ritmul cardiac. Vitamina D din surse alimentare (D2) se absoarbe la nivelul intestinului subţire, se activează în ficat și se elimină pe cale digestivă. Depozitele se găsesc în ficat, creier, piele, rinichi, suprarenale, de unde sunt folosite la metabolismul osteoarticular.

Dieta potrivită

Printre simptomele lipsei de vitamină D se numără: lipsa poftei de mâncare, insomnia, tulburări de vedere, pieredi în greutate, diare și senzație de arsură în gură și gât. Cât despre dieta care să asigure vitamina D2 în perioada de izolare, aceasta ar trebui să conțină unul sau mai multe dintre produsele bogate în această vitamină: produse lactate și ouă, pudră de cacao, ciocolata neagră, lapte, ciuperci, ovăz, stridii, somon, sardine, cartofi dulci, ton și uleiuri vegetale.

Foto: 123rf

Citeste și:

Coronavirus: Dezvăluiri incredibile făcute de unul dintre pacienții infectați cu COVID – 19!

Coronavirus: Cum sună decretul emis de Președintele României, Klaus Iohannis?

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
ELLE
Libertatea
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate