Respir, deci traiesc!

Respir, deci traiesc!

Respiratia corecta ne fereste de boli
Cursurile „Arta de a trai“ sunt bazate pe conceptul creat de catre Sri Sri Ravi Shankar, cunoscut lider spiritual mondial, implicat in demersuri de pace si fondator de programe umanitare si educationale. Pe parcursul cursurilor se pot invata practici si tehnici specifice, care insufla corpului energie si ii armonizeaza ritmurile cu activitatea mentala si emotionala.

Cursul include si tehnica Sudarshan Kriya, care combina anumite tipuri de respiratie, prin care celulele sunt inundate cu oxigen si energie, iar echilibrul emotional si fizic este restabilit. Cursantii AOL (Art of Living) din interaga lume spun ca in urma practicii regulate – 15-20 de minute pe zi, au resimtit o considerabila imbunatatire a starii lor de sanatate si a energiei lor fizice si mentale.

Si daca asta nu va starneste curiozitatea, va mai spunem ca rezultatele unor cercetari clinice independente demonstreaza ca tehnicile de respiratie invatate in cadrul cursurilor “Arta de a trai” contribuie la reducerea nivelului de cortizon (cunoscut si sub denumirea de hormon de stres), amelioreaza semnificativ starile de depresie si anxietate, chiar si pe cele grave, restabilesc echilibrul somnului, imbunatatesc EEG alfa si prolactina (responsabila de starea de bine a organismului), scad tensiunea arteriala, intensifica activitatea cerebrala si favorizeaza cresterea numarului de celule “ucigase naturale”, care sunt capabile sa distruga celulele tumorale si alte celule infectate.

Unde gresim?
Respiratia este subiect de studiu de mai bine de 5.000 de ani. Daca am respira corect, am elimina toxinele si am trai mult mai bine. Dar cei mai multi dintre noi respiram la o treime din capacitatea plamanilor.

Practicantii Yoga au invatat de multa vreme ca avem nevoie de cat mai mult oxigen pentru a revitaliza mintea si corpul. Daca putem supravietui zile si saptamani fara apa si hrana, fara oxigen nu putem rezista mai mult de cateva minute.

In lipsa oxigenului, toate organele se degradeaza, iar creierul are nevoie de cel mai mult oxigen. Daca nu-l primeste, iau nastere gandurile negative, depresia, in final, halucinatiile. Cercetatorii au demonstrat ca oxigenul este legat in mare masura de producerea adenozinei trifosfat, componentul chimic ce furnizeaza toata energia de care corpul are nevoie si in lipsa caruia inima noastra nu ar mai bate si muschii nu ar mai functiona.

Mai multe cercetari leaga lipsa de oxigen de cancer si boli de inima. Inca din 1947, un studiu efectuat in Germania demonstra ca, private de oxigen, celule normale s-au transformat in celule canceroase.

Paradoxal, desi oxigenul este atat de important pentru noi, nu stim cum sa-l captam…

Unde gresim?
Cand respiram o facem fie prea incet, fie prea repede, asa incat nici nu putem lua suficient oxigen, nici nu eliminam tot dioxidul de carbon. Respiratiile superficiale nu “exploateaza” plamanii la capacitate maxima si, pe masura ce trece timpul, acestia isi pierd din “abilitati”. S-a demonstrat ca animalele care respira rar traiesc mai mult – elefantii fiind primii pe lista exemplelor.

 

De ce nu reusim sa respiram corect?

  •  Munca in spatii inchise determina corpul sa se adapteze si sa se fereasca de poluare, inhaland din ce in ce mai putin aer, adica doar atat cat are nevoie pentru a supravietui.
  •  Cu cat ne concentram mai mult asupra a ceva, cu atat muschii sunt mai tensionati (spate, gat, diafragma) si ne restrictioneaza respiratia.
  •  Ne autosabotam stand in pozitii “confortabile”: tolaniti in fata televizorului, ghemuiti pe canapea si in tot felul de alte posturi care nu permit o respiratie profunda si corecta.
  •  Cei care au o munca sedentara, la birou, sunt mai predispusi la depresii si imbolnaviri tocmai din cauza faptului ca primesc prea putin oxigen. Devin iritabili, neproductivi si, in plus, au mari probleme cu somnul, sunt obositi si au o stare proasta chiar de la inceputul zilei.

Inveti sa-ti armonizezi mintea, trupul si spiritul
Daniela Ivanovjurnalist, participanta la cursurile Art of Living

“Am pasit pe calea dezvoltarii personale intr-un moment dificil al vietii. Abia atunci cand ti se pare ca esti la pamant se iveste o raza de lumina pe care incepi sa urci. Raza mea de lumina a fost un seminar de comunicare relationala sustinut de psihologul francez Jacques Salome. A fost primul pas pe drumul dezvoltarii personale, al autocunoasterii.

Am invatat ce inseamna sa fiu responsabila de sentimentele mele, de dispozitia mea, am identificat diverse tipare comportamentale vechi si inutile in care ma blocam, am invatat sa spun “nu”, sa ascult oamenii altfel, sa gandesc pozitiv, sa ma iert si sa-i iert pe ceilalti, sa fiu din ce in ce mai aproape de mine insami. Am urmat diverse cursuri (programare neurolingvistica, analiza tranzactionala), am citit multe carti din domeniu.

Cu timpul, dezvoltarea personala a devenit pentru mine o preocupare constanta si chiar o noua profesie. Pe drumul autocunoasterii am intalnit spiritualitatea si am largit astfel calea luminii.

Cursul AOL a fost un moment in care am reintalnit perceptele psihologice invatate in ultimii ani sub forma intelepciunii practice si unde, cu ajutorul tehnicilor de respiratie si al exercitiilor yoga, am invatat sa-mi armonizez mintea, trupul si spiritul. Am gasit de curand o fotografie de acum vreo 15 ani. M-am privit si mi-am dat seama ca azi sunt alt om. E adevarat ca fizic am mai imbatranit, sufleteste insa, credeti-ma, ma simt mult mai tanara ca atunci.”

Cursurile Art Of Living
Fondata in Bangalore (India) de catre Sri Sri Ravi Shankar, nominalizat al premiului Nobel pentru Pace, Fundatia Art of Living este o organizatie non-profit care activeaza in peste 150 de tari si care detine un statut special consultativ pe langa Consiliul Economic si Social al ONU.

Programele AOL (Art of Living) sunt de asistenta si intrajutorare in urma dezastrelor si traumelor, de responsabilizare a tinerilor, de management corporatist sau pentru reabilitarea detinutilor. Peste 25 de milioane de oameni din intreaga lume au beneficiat de cursuri Art of Living, predate de catre instructori-voluntari din cadrul fundatiei.

In Romania, primele cursuri au avut loc in noiembrie 2008. La constituirea unui grup de minimum 15-20 de participanti se poate solicita diviziei AOL International trimiterea unui instructor, dar dorim cu totii ca intr-un viitor cat mai apropiat cursantii romani sa poata ajunge la gradul de instructor.

Mai multe informatii despre fundatie si cursurile organizate de aceasta gasesti pe : www.artofliving.org, www.serendipity-tea.ro sau la tel: 0722.315.399

 

 

Simona Calancea; foto: Shutterstock, arhiva personala a Danielei Ivanov
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Libertatea
Shtiu.ro
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
TV Mania
Sfatul parintilor
Mai multe din Sport si sanatate