Respir, deci traiesc!

Respiratia corecta ne fereste de boli
Cursurile „Arta de a trai“ sunt bazate pe conceptul creat de catre Sri Sri Ravi Shankar, cunoscut lider spiritual mondial, implicat in demersuri de pace si fondator de programe umanitare si educationale. Pe parcursul cursurilor se pot invata practici si tehnici specifice, care insufla corpului energie si ii armonizeaza ritmurile cu activitatea mentala si emotionala.

Cursul include si tehnica Sudarshan Kriya, care combina anumite tipuri de respiratie, prin care celulele sunt inundate cu oxigen si energie, iar echilibrul emotional si fizic este restabilit. Cursantii AOL (Art of Living) din interaga lume spun ca in urma practicii regulate – 15-20 de minute pe zi, au resimtit o considerabila imbunatatire a starii lor de sanatate si a energiei lor fizice si mentale.

Si daca asta nu va starneste curiozitatea, va mai spunem ca rezultatele unor cercetari clinice independente demonstreaza ca tehnicile de respiratie invatate in cadrul cursurilor “Arta de a trai” contribuie la reducerea nivelului de cortizon (cunoscut si sub denumirea de hormon de stres), amelioreaza semnificativ starile de depresie si anxietate, chiar si pe cele grave, restabilesc echilibrul somnului, imbunatatesc EEG alfa si prolactina (responsabila de starea de bine a organismului), scad tensiunea arteriala, intensifica activitatea cerebrala si favorizeaza cresterea numarului de celule “ucigase naturale”, care sunt capabile sa distruga celulele tumorale si alte celule infectate.

Unde gresim?
Respiratia este subiect de studiu de mai bine de 5.000 de ani. Daca am respira corect, am elimina toxinele si am trai mult mai bine. Dar cei mai multi dintre noi respiram la o treime din capacitatea plamanilor.

Practicantii Yoga au invatat de multa vreme ca avem nevoie de cat mai mult oxigen pentru a revitaliza mintea si corpul. Daca putem supravietui zile si saptamani fara apa si hrana, fara oxigen nu putem rezista mai mult de cateva minute.

In lipsa oxigenului, toate organele se degradeaza, iar creierul are nevoie de cel mai mult oxigen. Daca nu-l primeste, iau nastere gandurile negative, depresia, in final, halucinatiile. Cercetatorii au demonstrat ca oxigenul este legat in mare masura de producerea adenozinei trifosfat, componentul chimic ce furnizeaza toata energia de care corpul are nevoie si in lipsa caruia inima noastra nu ar mai bate si muschii nu ar mai functiona.

Mai multe cercetari leaga lipsa de oxigen de cancer si boli de inima. Inca din 1947, un studiu efectuat in Germania demonstra ca, private de oxigen, celule normale s-au transformat in celule canceroase.

Paradoxal, desi oxigenul este atat de important pentru noi, nu stim cum sa-l captam…

Unde gresim?
Cand respiram o facem fie prea incet, fie prea repede, asa incat nici nu putem lua suficient oxigen, nici nu eliminam tot dioxidul de carbon. Respiratiile superficiale nu “exploateaza” plamanii la capacitate maxima si, pe masura ce trece timpul, acestia isi pierd din “abilitati”. S-a demonstrat ca animalele care respira rar traiesc mai mult – elefantii fiind primii pe lista exemplelor.

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
VIVA!
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Sport si sanatate