Relaxarea va aduce imunitate de scut sau va face ravagii?

Mai sunt doar câteva zile până când restricțiile de circulație se vor relaxa și la noi, după ridicarea stării de urgență. Un lucru bun, dar și un posibil risc. Bun pentru că vom putea circula mai mult decât am făcut-o până acum. Pe de altă parte, relaxarea va aduce imunitate de scut sau va face ravagii?

Cercetătorii de la Institutul de Tehnologie din Georgia (SUA) susțin că imunitatea pacienților recuperați – care se vor afla printre noi –  poate contribui la reducerea ratei de transmitere a SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19. Persoanele imune ar putea juca un rol esențial în readucerea societății la un nivel normal de funcționalitate, contribuind în același timp la combaterea pandemiei, afirmă oamenii de știință. Imunitatea de scut este un concept diferit de imunitatea efectivului populatiei și este capabilă să reducă transmiterea virusului.

Rezultatele studiului se bazează pe o mulțime de presupuneri, pe care oamenii de știință nu sunt în prezent în măsură să le garanteze. De exemplu, studiul este valabil doar dacă persoanele recuperate sunt absolut negative, produc anticorpi pentru a-i apăra de SARS-CoV-2 și sunt capabili să interacționeze în siguranță cu persoanele sensibile. De asemenea, se bazează pe faptul că imunitatea durează mai mult de un an și pe acela că testele au o acuratețe de 100% și sunt disponibile pentru toată lumea.

Profesorul Joshua Weit, care a condus studiul, a explicat că „serologia (testele de anticorpi) ne poate spune cine a fost bolnav și recuperat. De asemenea, rezultatul acestor teste poate identifica persoanele recuperate care se pot întoarce în siguranță la muncă.'

Oamenii de știință recunosc și că există mai multe rapoarte cu privire la persoane care au contractat virusul de două ori, adică s-au reîmbolnăvit. Specialiștii Organizației Mondiale a Sănătății explică, însă, că pacienții care se recuperează după îmbolnavire și au apoi un rezultat pozitiv al testului, nu înseamnă că s-au reinfectat. Rezultatul este influențat de faptul că aceștia, pur și simplu, expulzează celulele pulmonare moarte. Însă un consens asupra teoriilor care circulă vom avea, probabil, peste câteva luni.

Dr. Ole Frithjof Norheim, profesor de etică medicală la Universitatea din Bergen din Norvegia, insistă asupra importanței acurateții testării. „O specificitate sub 100% va da rezultate fals pozitive; adică oamenii vor fi informați că sunt imuni, dar în realitate nu ar fi așa. Acest lucru nu este corect, pentru că poate duce la falsa credință că pot interacționa cu persoane vulnerabile fără a le expune riscurilor', avertizează el.

Foto > 123rf

Citeste si >

Guvernul a alocat 150 de milioane lei pentru tablete destinate elevilor din medii defavorizate

 

 

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate