Încă un studiu explică de ce bărbații sunt mai vulnerabili în fața coronavirusului

La scurt timp după debutul pandemiei s-a observat că, procentual, numărul de îmbolnăviri era mai mare în rândul bărbaților. Și pentru oamenii de știință a fost firesc să se întrebe „De ce?'. Încă un studiu explică de ce bărbații sunt mai vulnerabili în fața coronavirusului:

Ratele de infectare și deces sugerează că bărbații sunt mai predispuși decât femeile să contracteze COVID-19 și să sufere complicații severe. Potrivit unui recent studiu, acest lucru este cauzat de faptul că sângele bărbaților are un nivel mai ridicat al unei enzime care permite coronavirusului să infecteze celulele. Respectiva enzimă (ACE2) este prezenta în inimă, rinichi, în țesuturile căptușite cu vase de sânge și la un nivel deosebit de ridicat în testicule. ACE2 este practic un receptor de pe suprafața celulelor, care se leagă de noul coronavirus și îi permite să intre și infecteze celulele sănătoase. Funcția sa exactă în plămâni nu este bine înțeleasă, dar studiile sugerează că este protector împotriva leziunilor pulmonare, iar nivelurile scăzute ale acesteia pot agrava impactul infecțiilor virale.

„ACE2 se leagă de coronavirus și îi permite să intre și să infecteze celulele sănătoase după ce a fost modificată de o altă proteină de pe suprafața celulei, numită TMPRSS2', a spus dr. Adriaan Voors de la Universitatea Medical Center Groningen din Olanda. „Niveluri ridicate de ACE2 sunt prezente în plămâni și, prin urmare, se crede că această enzimă poate juca un rol crucial în progresia tulburărilor pulmonare legate de COVID-19', a mai precizat el.

Pentru a afla mai multe, Voors și echipa sa au măsurat concentrațiile de ACE2 în probe de sânge de la peste 3.500 de pacienți din 11 țări europene. După ce au analizat factorii clinici, inclusiv utilizarea inhibitorilor ACE, ARB și a bolilor cronice, au descoperit că sexul masculin a fost cel mai puternic predictor al concentrațiilor crescute de ACE2.

Deoarece eșantionul de pacienți a fost atât de mare, rezultatele studiului pot fi generalizate.„Diferența reală a nivelurilor acestei enzime între bărbați și femei este semnificativă din punct de vedere statistic și, într-adevăr, contribuie la dinamica îmbolnăvirilor. Dar cu siguranță există și alte explicații pentru faptul că bărbații prezintă un risc crescut', a spus și prof. Ian Hall, directorul Centrului de Cercetări Biomedicale din Nottingham. Una ar putea fi și aceea că răspunsul imun al organismului la coronavirus este diferit la bărbați față de femei pentru că cele două categorii sunt, fără îndoială, diferite din punct de vedere genetic.

Foto: 123rf

Citeste și:

Rata îmbolnăvirilor este mai mare în rândul bărbaților. Iată explicația specialiștilor:

 

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate