Reîncepe vaccinarea gratuită anti-HPV, virusul care a ucis milioane de femei

În curând, 20.000 de doze de vaccin împotriva virusului papilomavirus uman vor ajunge în cabinetele medicilor de familie. Este important de știut că acest virus denumit generic HPV dispare de la sine, în mod spontan. Totuși, dacă sistemul imunitar al organismului nu înlătură acest virus în decursul unui an se produce infecția cu HPV, ce poate duce la cancere cervicale, vaginale și vulvare la femei și cancer anal la bărbați și femei. Alte tipuri pot provoca veruci genitale atât la bărbați, cât și la femei.

De reținut: 8 din 10 persoane active sexual vor fi infectate cu cel puțin o tulpină a virusului, începând cu debutul vieții sexual.

Deși în țările europene incidența cancerului cervical a scăzut în mod simțitor datorită programelor naționale de screening și vaccinare, în România situația nu este deloc îmbucurătoare. Anual, 3300 femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, iar 1700 pierd lupta cu această boală.Cancerul de col uterin este a doua cauză de mortalitate prin cancer la femeile românce și principala cauză de mortalitate prin cancer, în cazul femeilor cu vârsta cuprinsă între 15 și 44 de ani.

Isteria anti-vaccin care s-a propagat în social media a speriat multe familii, multe mămici refuzând astfel să-și vaccineze fetele. Ministrul Sănătăţii a anunţat că, anul acesta, aproximativ 20 de mii de doze vor ajunge la medicii de familie, pentru cei care au solicitat expres vaccinul inclus încă de anul trecut în schema naţională de imunizare la copii. 
În 2008 la noi în țară s-a încercat vaccinarea pe scară largă a persoanelor de sex feminin, campanie eșuată datorită vocilor care contestau eficacitatea acestor vaccinuri incriminând reacții adverse, neconfirmate, însă.
Foto: Shutterstock
Citește și:

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din #NUcancerului