Raceala sau alergie?

Stranut, nas infundat, "raceli” care te sacaie in orice anotimp? S-ar putea sa fii unul dintre cei patru milioane de romani alergici la polen, praf, gaze de esapament etc.

Bolile alergice nu sunt afectiuni noi – primele descrieri ale acestor simptome apar in scrieri de-acum 3 000 de ani, dar ultimul secol a adus o crestere spectaculoasa a prevalentei lor. Unul din patru copii este alergic.

Intre 8 si 10% din populatie are astm bronsic (iar numarul suferinzilor se dubleaza in fiecare deceniu), 20% din populatie prezinta diferite forme de rinita. In Marea Britanie, 20 milioane de oameni sufera de alergii diverse la un moment dat in viata. La fel, in Statele Unite, Australia si Irlanda – tari cu cea mai larga raspandire a cazurilor de astm.

Fanul si polenul gramineelor se numara printre cei mai intalniti factori declansatori de alergii, dar la fel de incriminate sunt poluarea, medicamentele si ventilatia artificiala. Industrializarea determina cresterea si diversificarea alergiilor, aducandu-le, alaturi de obezitate, pe primele locuri in topul trist al epidemiilor lumii moderne.

Cauzele alergiilor
Factorii de mediu au o influenta decisiva in aparitia alergiei: alimente (alune, soia, crustacee), animale, acarieni, praful de casa, polenul, poluarea (gazele de esapament, compusii organici volatili), vaccinarile extensive si protejarea excesiva – majoritatea alergicilor sunt copii unici, care provin din familii cu standard socioeconomic bun si ingrijire exagerata.

Dezvoltarea spectaculoasa a industriei farmaceutice a determinat o crestere a reactiilor adverse medicamentoase. Cel mai des implicate sunt antibioticele (in special penicilina), antiinflamatoarele nesteroidiene, anestezicele etc.

Animalele de companie (caini, pisici, pasari, hamsteri, porcusori de Guineea) sunt o sursa de alergeni, imprastiind particule minuscule care se gasesc in blana si care persista in mediul exterior mult timp dupa ce animalul a fost indepartat (luni de zile).

Pestii de acvariu pot induce rinoconjuctivite sau astm, prin contactul cu dafniile folosite ca hrana. Gandacii de bucatarie sunt si ei o sursa de alergene. Aerul conditionat si sistemele de climatizare (la care filtrele nu sunt schimbate pe-riodic) pot duce la aparitia de conjunctivite, rinite, astm. Poluarea intensa din marile aglomeratii urbane este adesea incrimintata pentru aparitia alergiilor respiratorii.

Esti alergica?
Poate fi vorba despre alergie, daca:

  • tusesti, stranuti, ai nasul infundat sau guturaiuri rebele, mancarimi oculare sau nazale;
  • ai un somn neodihnitor, oboseala, lipsa poftei de mancare;
  • simptomele s-au inrautatit de-a lungul timpului.

Factori declansatori
– Polenul produce alergii sezoniere. El este purtat de vant; de aceea, e greu de evitat. In Romania, sezoanele polenice sunt: februarie- mai, pentru polenul de arbori si arbusti timpurii (alun, mesteacan); mai-iulie – polenul de graminee salbatice si de cultura (secara, ovaz, orz, grau); iulie-septembrie, pentru polenul de buruieni. Sezonul gramineelor se suprapune peste cel al pufului de plop.

– Rinitele alergice perene se manifesta incontinuu si sunt declansate de alergene casnice: acarieni, animale.
– Pentru alimentele care iti fac rau, cel mai bine ar fi sa tii un jurnal al meselor. In acest fel, le poti identifica si trata mai usor.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Sport si sanatate