Programele de fertilizare in vitro asistate financiar de stat: ce facilități și ce avantaje oferă

România urmează trendul din ţările vestice: tot mai multe femei decid să pună cariera mai presus de familie. Atunci când hotărăsc că a venit vremea să-şi îmbogăţească viaţa cu un copil, se lovesc de un factor care se agravează odată cu vârsta: infertilitatea.

Numai că nu oricine dispune de fondurile necesare unor intervenţii medicale care să sporească şansele unei naşteri reuşite, iar ajutoarele de la stat sunt insuficiente şi nu acoperă cheltuielile imprevizibile care apar odată cu demararea procedurilor.

La jumătatea săptămânii trecute, Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat un proiect de hotărâre prin care cuplurile infertile, chiar dacă sunt sau nu căsătorite, pot beneficia de un ajutor de 10.800 de lei pentru a urma o procedură de inseminare in vitro. Una dintre condiţiile acordării acestor fonduri este ca viitoarea mamă să locuiască de cel puţin şase luni în Capitală.

Programul Primăriei Bucureşti se alătură astfel celui iniţiat de Ministerul Sănătăţii în 2008, prin care erau acordaţi aproape 6.200 de lei pentru proceduri FIV cuplurilor afectate de infertilitate. Cheltuielile totale pentru o singură încercare de fertilizare in vitro sunt însă mult mai ridicate: pot ajunge până la 3.000 – 4.000 de euro.

Femeile trecute de vârsta de 35 de ani au, potrivit statisticilor, cea mai mare nevoie de ajutor atunci când vine vorba de a rămâne însărcinate. După această vârstă, fertilitatea scade brusc, în timp ce cresc riscurile ca fătul să aibă diverse complicaţii la naştere sau chiar malformaţii.

În cazul femeilor trecute de 35 de ani, cu cât trece mai mult timp, cu atât scad şi şansele de reuşită, aşa că trebuie să găsească rapid acele soluţii avantajoase pentru a obţine banii necesari, fără să treacă prin proceduri de durată la bancă şi fără să fie nevoite să pună bani de-o parte o perioadă îndelungată.

SARCINA DUPĂ 35 DE ANI, UN VIS FRUMOS ÎN ROMÂNIA

Numărul femeilor care rămân însărcinate dincolo de vârsta de 35 de ani s-a dublat în ultimul sfert de secol, dar e departe de a fi încurajator, asta în condiţiile în care medicina evoluează de la an la an într-un ritm tot mai ameţitor, iar procedurile prin care femeile aflate la vârsta a doua pot rămâne însărcinate au devenit tot mai sigure şi mai eficiente. Potrivit unui studiu al Institutului Naţional de Statistică, doar 2,8% dintre mamele care nasc prima oară au între 35 şi 39 de ani, în timp ce doar 0,5% au între 40 şi 45 de ani.

Procentul este extrem de redus, dacă ţinem cont de rezultatele unui studiu Eurostat valabil tot pentru anul 2016. În acel an, în România s-au născut puţin peste 200.000 de copii. Dintre aceştia, mai bine de jumătate au fost născuţi de mame aflate la prima naştere, iar media de vârstă este de 26,4 ani. În vest, media este mult mai ridicată: femeile italiene, de exemplu, nasc pentru prima oară la 31 de ani.

STATUL ROMÂN DECONTEAZĂ DOAR PARŢIAL COSTURILE PROCEDURII DE FERTILIZARE IN VITRO

Diferenţa uriaşă poate fi pusă, printre altele, şi pe seama lipsei unei politici solide a statului român pentru ajutarea persoanelor afectate de infertilitate. Ministerul Sănătăţii a început să se implice în problema reproducerii umane asistate abia în urmă cu aproape 10 ani, după o campanie susţinută a câtorva ONG-uri.

Programul Naţional de Fertilizare in Vitro oferă însă doar o decontare parţială a costurilor procedurii de fertilizare şi doar 835 de cupluri pot beneficia anual de acest ajutor. Suma care poate fi decontată este de 6.188 de lei, pentru o singură procedură.

Potrivit normelor Programului, sunt eligibile cuplurile infertile, “care  nu au  avut capacitatea  de a se reproduce fără a folosi mijloace anticoncepţionale, după timp de 1 an de activitate sexuală neprotejată sau cărora li s-a diagnosticat o afecţiune incompatibilă cu reproducerea pe cale naturală (…).” Ce condiţii principale trebuie să îndepliniţi:

  • vârsta femeii este între 25 şi 40 de ani
  • membrii cuplului sunt asiguraţi medical
  • o indicaţie medicală pentru efectuarea procedurii in vitro de la un medic specialist din reţeaua publică sau privată

Ca orice program finanţat de stat, are şi riscuri: în 2016, doar 300 de familii au beneficiat de fonduri plătite de la buget. Banii s-au terminat, iar cei care au aplicat au fost puşi pe liste de aşteptare, chiar dacă dosarele le-au fost aprobate.

PRIMĂRIA BUCUREŞTI OFERĂ VOUCHERE PENTRU FERTILIZĂRI IN VITRO

Primăria Capitalei a iniţiat, potrivit Mediafax, propriul program de susţinere a celor care doresc un copil. Iniţiativa a fost motivată prin scăderea drastică a natalităţii în Bucureşti, iar proiectul, care a fost deja adoptat în Consiliul General al Capitalei la finalul săptămânii trecute, propune acordarea unui ajutor de câte 10.800 de lei către o mie de cupluri care doresc să treacă prin procedura fertilizării in vitro.

Banii vor fi acordaţi în vouchere, în trei tranşe egale, înaintea celor trei etape majore ale procedurii de inseminare in vitro: imediat după procesarea cererii, înainte de recoltarea ovulelor şi înainte de embriotransfer. Faţă de programul de stat, proiectul primăriei Capitalei propune criterii de eligibilitate mai permisive:

  • vârsta femeii este între 24 şi 45 de ani
  • membrii cuplului sunt asiguraţi medical
  • partenerul suferă de azoospermie
  • o indicaţie medicală pentru efectuarea procedurii in vitro de la un medic specialist din reţeaua publică sau privată

Dacă prima procedură nu reuşeşte, cuplurile mai pot aplica o a doua sau chiar a treia oară pentru ajutorul financiar, potrivit proiectului aprobat de Primăria Capitalei.

FERTILIZAREA IN VITRO ÎN CLINICILE PRIVATE: CARE SUNT COSTURILE

Cuplurile care nu sunt eligibile nici pentru programul de stat, nici pentru cel demarat de Primăria Capitalei trebuie să scoată din buzunar suma completă pentru a-şi îndeplini cea mai arzătoare dorinţă. Potrivit SOS Infertilitatea, clinicile autorizate pentru FIV au tarife între 7.000 şi 15.000 de lei pentru această procedură, la care se adaugă costurile cu medicamentele necesare pe perioada tratamentului – alte 9.000 de lei.

Chiar dacă reuşiţi să intraţi într-unul din programele de asistare financiară pentru fertilizarea in vitro, trebuie să ţineţi cont nici statul român, nici Primăria Capitalei nu oferă decontări pentru analize sau pentru medicamentele necesare în timpul procedurii. Numai analizele premergătoare pot ajunge până la 1.000 de lei. Aşa că multe femei sunt nevoite să găsească soluţii rapide de finanţare pentru a-şi duce la îndeplinire visul de a rămâne însărcinate. Cei de la Provident, de exemplu, au un serviciu de gestionare a creditului prin care oamenii pot primi banii în 48 de ore, direct la domiciliu. Tot de acasă poate fi făcut un calcul rapid pentru a vedea ratele, valoarea DAE şi tot ce presupune un credit, cu ajutorul unui calculator de credit.

Costurile sunt ridicate, la fel şi riscurile. Fertilizarea in vitro are şanse de aproape 50% să reuşească şi depinde enorm de particularităţile fiecărui cuplu în parte. Dar, la finalul zilei, după toate eforturile financiare, morale şi medicale prin care trece o familie care-şi doreşte un copil, momentul unic în care mama îşi strânge bebeluşul la piept pentru prima oară nu are asemănare pe lume şi merită orice sacrificiu.

 

SURSA FOTO: Shutterstock.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Copii