Procrastinarea – cum scapi de obiceiul amânării?

Procrastinarea este un cuvânt pe care îl auzim atât de des în ultima perioadă! Procrastinarea descrie obiceiul de a lăsa pe mai târziu, de regulă, pe ultima sută de metri, taskuri importante. Nu pune semnul egal între procrastinare și lene. În cazul primeia, nu vei sta niciodată degeaba. Îți vei ocupa timpul cu alte sarcini, necesare și ele, dar nu chiar în acel moment.

Atunci când procrastinezi, nu lași lucrurile pur și simplu în stand-by. Dacă trebuie să te apuci de un proiect important, dar nu ai tragere de inimă, vei începe să faci curățenie în toată casa, să ordonezi facturile, să speli etc. Astfel, îți oferi astfel o așa-zisă explicație/justificare a faptului că timpul alocat respectivului proiect devine tot mai puțin.

De ce este procrastinarea „la modă'?

Procrastinarea a revenit în centrul atenției odată cu schimbarea dinamicii profesionale. În cazul multor persoane, lucratul de acasă a șters granița acasă-job. Astfel, în lipsa unui program bine organizat sau a unor deadline-uri strânse, sursele de distragere au devenit mult mai tentante: privitul la TV, shoppingul online, sarcinile domestice etc.

Însă nu sursele distragerii sunt vinovate de apariția procrastinării, ci incapacitatea de a te mobiliza pentru ceea ce ai de făcut. Astfel, se irosește timp de calitate dedicat proiectului respectiv și se ajunge într-un punct în care, în grabă, lucrurile/sarcinile de serviciu ajung să fie realizate superficial.

Cauze medicale

Procrastinarea poate fi o cauză firească a organizării deficitare. În același timp, însă, ar putea fi legată și de alte tulburări precum depresia, ADHD-ul sau tulburarea obsesiv-compulsivă. Tocmai de aceea, atunci când simți că această incapacitate de a te mobiliza să duci la bun sfârșit sarcinile în timp util îți afectează tot mai mult viața personală și profesională, e timpul să creezi un „plan de atac' sau să te adresezi unui specialist.

Procrastinarea – cum scapi de ea?

  • Un plan al zilei, realizat cu o seara inainte, este primul și cel mai bun pas pe care îl poți face. Știind, de la primele ore ale dimineții, ce trebuie să faci, capacitatea ta de concentrare va fi mai mare.
  • Atunci când te implici într-un proiect mai mare, acest lucru poate fi descurajator și vei avea tendința să amâni. Împarte-l pe zile și alocă fiecărei zile timpul pe care-l consideri potrivit, în funcție de capacitatea ta de concentrare.
  • Ține la distanță, pe cât posibil, sursele de distragere a atenției. Misiune imposibilă? Nu și dacă treci în programul de zi cu zi un anumit interval pentru filme, shopping, curățenie.
  • Nu în ultimul rând, ține minte: începutul este mai greu. Odată ce te-ai așezat la birou și începi să lucrezi, vei regăsi inspirația și motivația de a duce sarcina la bun sfârșit.

Citește și: Ce cauzează clipitul excesiv?

Foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate