Primul semnal al unei boli ascunse – tusea

Bronhopneumopatia obstructiva cronica (BPOC) este o boala extrem de frecventa: a atins in jur de 600 de milioane de persoane in lume, iar din aceasta cifra lipsesc cazurile nediagnosticate inca. BPOC reprezinta a cincea cauza de mortalitate si va ajunge chiar pe un ingrijorator loc trei pana in anul 2020, daca nu se iau masuri imediate pentru tratare si prevenire.

Este singura cauza majora de mortalitate in crestere. Aceasta afectiune include bronsita cronica si emfizemul pulmonar si apare cu precadere la fumatorii cu varste peste 40 de ani. In Romania, sunt inregistrati un milion si jumatate de bolnavi de bronhopneumopatie obstructiva cronica.
La inceput, se manifesta printr-o tuse matinala. In timp, apare si respiratia grea la cel mai mic efort, care ajunge la sufocare. Boala are o evolutie treptata, fara semnale spectaculoase (toti fumatorii considera ca este absolut firesc sa tuseasca si sa oboseasca rapid!), dar care se agraveaza in timp si poate duce la deces.

Diagnostic
Expectoratia cronica de orice tip sugereaza prezenta acestei boli. Este vascoasa si insoteste, de la inceput, tusea.
Diferentierea intre BPOC si o simpla bronsita nu poate fi facuta decat de medic, singurul in masura sa evalueze functia bronhopulmonara a pacientului.
Diagnosticul bolii se pune in urma anamnezei (istoricul bolii), a unei radiografii pulmonare si a spirometriei – toate realizate cu un aparat care masoara capacitatea respiratorie a pacientului.
BPOC nu trebuie confundata cu astmul bronsic. Astmul este reversibil din punct de vedere al functiei respiratorii, iar BPOC este o boala cronica ireversibila.

 

Cauze
Fumul de tigara Functia respiratorie se deterioreaza in timp, incepand cu varsta de 25 de ani. Schimbarile au insa o evolutie mult mai rapida in cazul persoanelor expuse fumului de tigara, iar femeile par sa fie mai susceptibile de deteriorare a sanatatii lor decat barbatii.

 

Poluarea Praful, noxele, substantele chimice pot creste riscul de imbolnavire sau pot inrautati simptomele BPOC deja instalate.

Ereditatea Exista si persoane cu afectiuni ereditare (nu produc o enzima responsabila de eliminarea mucusului din bronhii) care ii predispun la BPOC.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Loading...
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Sport si sanatate