Primii pasi spre cunoastere

Inceperea scolii nu inseamna doar supunerea copiilor la constrangeri si respectarea unui program de invatare. Depinde si de tine sa le stimulezi interesul pentru scoala, pentru tot ce inseamna cunoastere.

Pentru multi copii, mersul la scoala reprezinta o grozavie asteptata cu strangere de inima. La conturarea acestei senzatii contribuie amenintarile de genul “lasa, ca vezi tu cum e la scoala!” si intrebarile ingrijorate ale adultilor: “Cand te duci la scoala?”. Copilului trebuie sa i se spuna ca scoala e locul unde isi va face prieteni si va invata numai lucruri interesante.

Copilul nostru, singurul nostru copil, tocmai a inceput scoala. Nu-i prea place acolo si in fiecare dimineata trebuie sa-l conving sa se duca la scoala. Spune ca se plictiseste, ca doamna invatatoare ii invata lucruri pe care le stie deja. In plus, nu si-a facut nici un prieten printre noii colegi. Ce pot face? Nu am bani de meditatii si nici nu sunt de acord, din principiu, cu ele – mai ales din clasele primare!

Copiii asteapta cu oarecare tensiune inceperea scolii. Scoala reprezinta pentru ei un eveniment care adesea ii nelinisteste, mai ales daca e vorba despre copiii care vor fi in clasa I. Emotionati, nelinistiti, nerabdatori, uimiti sau bucurosi, ei isi lasa la poarta scolii nu numai parintii, ci si o parte din copilaria lor fara griji. Din acel moment, noi, parintii, ar trebui sa devenim nu doar parinti, ci si prieteni, confidenti, care sa-i sprijine. Este bine ca parintii sa inceapa prin a-i incuraja pe copii sa mearga la scoala (fiindca multi refuza acest lucru!), sa le stimuleze increderea in acest loc in care incepe formarea lor si curiozitatea fata de ceea ce vor invata acolo. Apoi, ar fi bine ca ei sa se asigure ca starea de sanatate a copilului este buna, pentru ca, uneori, tulburari minore de vedere sau de auz se pot traduce in rezultate slabe la invatatura. Tot la capitolul sanatate, trebuie tinut cont de faptul ca proaspatul elev va consuma mai multa energie si, implicit, va avea nevoie de o alimentatie de calitate.

Ajuta-ti copilul sa nu priveasca scoala ca pe o constrangere, asa cum o considera cei mai multi.

Scoala ii ajuta pe copii sa-si dezvolte inteligenta lingvistica si pe cea logico-matematica. Acasa, parintii il pot ajuta sa isi dezvolte inteligenta muzicala, interpersonala, spatiala etc., toate acestea fiindu-i utile copilului pentru a se descurca mai tarziu, in viata. Daca nu toti parintii isi permit sa le ofere copiilor lectii particulare de pian sau de limbi straine, cu totii pot deschide orizontul copiilor in moduri mai putin costisitoare. De exemplu, atunci cand copilul stie sa scrie, poate fi incurajat sa tina un jurnal, in care sa noteze ce il preocupa pe el (Pokemoni, skateboard etc.), fara sa fie nevoie sa-ti arate si tie, decat daca vrea. Du-l sa viziteze locuri istorice si muzee, arata-i cele mai vechi cladiri din orasul unde locuiti, incearca sa-i stimulezi curiozitatea povestindu-i istoria fiecareia. Uitati-va impreuna la jurnalele de stiri si comentati (pe intelesul lui!) evenimentele, incercand sa-i explici ceea ce se intampla. Urmariti pe harta unde se petrec evenimentele. Explorati impreuna trecutul familiei, uitandu-va la fotografii vechi si la obiecte mostenite, pentru a reconstitui istoria familiei, ba chiar alcatuiti impreuna un arbore genealogic.

De asemenea, este recomandabil sa-ti duci copilul/copiii la spectacole de teatru, muzica, balet, la Observatorul Astronomic. Arata-i unde este biblioteca de cartier, inscrie-l si invata-l cum sa consulte fisierul. Desi ti-am vorbit mai ales despre activitati intelectuale, nu uita de activitatea fizica! Incurajeaza-l sa faca un sport, fie si in cea mai ieftina si mai spontana forma: sa bata mingea in spatele blocului.

Lipsa banilor nu ar trebui sa fie o problema
Daca ai vrea ca micutul tau sa aiba mai multe cunostinte decat li se predau la scoala sau din domenii neincluse in programa scolara, dar nu ai banii necesari pentru meditatii, apeleaza la Cluburile pentru copii din fiecare oras si sector al Bucurestiului. Acolo vei gasi cercuri din domeniile cele mai diverse, de la sah pana la balet, de la aeromodelism pana la astronomie. Copiii cu un interes sau dotare nativa pentru un sport anume ar trebui inscrisi la cluburile sportive. Fiecare are grupe de copii pentru inot, baschet, fotbal.

Irina Dimiu; consultant: psiholog Carmen Demi

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Copii