Prima data la scoala

Copiii care termina gradinita abia asteapta sa se duca la scoala. Asta nu inseamna ca ei sunt pregatiti cu adevarat sa devina scolari.

Fiica mea este prea neatenta

Andreea C., 31 de ani, mama unei fetite de aproape 7 ani:
"Desi va implini 7 ani abia in decembrie, fiica mea, Diana, este nerabdatoare sa mearga la scoala. Toata lumea m-a sfatuit sa o mai tin un an la gradinita, dar ea nici nu a vrut sa auda. Desi este un copil inteligent, ma tem ca nu cumva sa nu faca fata, fiind foarte neatenta. De la alte mame, am auzit ca scoala primara este mult mai grea decat pe vremea noastra. Marturisesc ca, pentru inceput, nu prea stiu cum sa procedez. Sa-i spun Dianei sa fie cuminte si s-o asculte pe doamna invatatoare? S-o supraveghez la lectii sau s-o las in pace?"

Copiii intra intr-o noua etapa de dezvoltare

Valeria Negovan, lector la Facultatea de Sociologie, Pedagogie si Psihologie:
"Momentul inceperii scolii este receptat in functie de modul in care copilul a fost pregatit in prealabil. Apostrofari de genul: "O sa vezi tu cand mergi la scoala" sau anticipari precum: "Daca nu iei note mari, o sa rada toti de tine", poate ca i-au conturat scoala ca pe un loc tenebros in care i se vor intampla doar lucruri neplacute. In felul acesta, primele zile de scoala isi pot pierde stralucirea si pot amplifica socul provocat, oricum, de trecerea din mediul familial sau de gradinita in cel al scolii.

Dupa primele zile in rol de elev, copilul poate manifesta:

  • Diminuarea dorintei de a merge la scoala: se va trezi greu si va exaspera prin lentoarea cu care se pregateste pentru noua zi; drumul pana la scoala il va "obosi" foarte tare; la ore va fi distrat.
  • Incercarea de a sfida regulile scolii, fie din teama ca nu le poate face fata, fie dintr-o reala lipsa de pregatire pe plan socio-afectiv pentru a le face fata: va raspunde obraznic la ore; va fi neglijent cu rechizitele; isi va "uita" frecvent lucrurile acasa; va intra in conflict cu colegii.
  • Acceptarea provocarii si ambitia de a "onora" noile responsabilitati, cu un consum imens de energie psihica, cu varfuri, dar si cu caderi de tonus intelectual si afectiv: o mica greseala la una din sarcinile de la scoala l-ar putea duce la concluzia ca nu a muncit suficient, ca nu a fost "cuminte", drept pentru care va refuza, ajuns acasa, sa manance inainte de a-si face lectiile.

Parintii micului elev ar trebui:

  • sa observe cum raspunde copilul la marea schimbare din viata lui;
  • sa-i arate ca au fost alaturi de el si ca nici unul din gesturile sale de refuz sau de acceptare nu le-a fost indiferent;
  • sa reflecteze asupra noii activitati fundamentale a copilului, invatarea, atat de diferita de cea a perioadei precedente (jocul), asupra noului sistem de relatii dintre copii (de cooperare si competitie) si asupra tensiunilor psihice, care pot fi produse de posibilele neconcor- dante dintre solicitarile mediului si capacitatile de care dispune copilul;
  • sa-l lase sa-si faca singur lectiile. Copilul trebuie supravegheat cand isi face lectiile nu mai mult de o saptamana, doua;
  • sa se gandeasca la perioada cand au fost ei insisi elevi si sa-si aduca aminte ca a fi scolar nu inseamna a fi perfect, ci a te adapta, a invata, a face fata dificultatilor."

Irina Dimiu

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Copii