Presiunea de a fi mereu fericiţi pe reţelele sociale ne face nefericiţi, arată un studiu

fericiţi pe reţelele sociale

Să fim presaţi de aparenţe, să ne simţim fericiţi poate produce mai multă nefericire decȃt ne putem imagina. Pentru a ȋnţelege, este necesar să ne distanţăm puţin de reţelele sociale și să gȃndim la rece'. De ce?

Reţelele sociale reprezintă locul ideal unde toţi utilizatorii postează ȋn fericiţi'. Zilnic, vedem fotografii, feţe zȃmbitoare, iar starea noastră poate să nu fie una tocmai ok. Aceste aparenţe pot să ne dea sentimentul că ceva nu este ȋn regulă cu noi deoarece nu zȃmbim tot timpul, așa cum par a face ceilalţi. Ȋnsă doar par.

Faptul că ȋi vedem pe ceilalţi fericiţi pe rețelele sociale ne determină să căutăm permanent fericirea, ceea ce se transformă ȋntr-o obsesie

Lucy McGuirk de la Universitatea Gales del Sur, Australia, a realizat un studiu referitor la felul ȋn care reţelele sociale răstoarnă fericirea, transformȃnd-o ȋn nefericire. Faptul că ȋi vedem pe ceilalţi mereu fericiţi ne determină să căutăm permanent fericirea, iar acest lucru se transformă ȋntr-o obsesie care duce la nefericire.

Studiul efectuat de McGuirk a investigat acele credinţe sociale conform cărora fericirea este cea mai importantă valoare la care trebuie să aspirăm. A pus participanţilor la studiu o ȋntrebare: Deși acordarea de valoare fericirii poate avea avantaje atunci când suntem fericiți, ar putea fi posibil ca un astfel de climat cultural să exacerbeze experiențele noastre emoționale negative?”

Altfel spus, iniţiatorul studiului a vrut să afle cum ȋși pot manifesta oamenii emoţiile negative, frustrările, dacă ar trăi permanent ȋntr-o cultură a fericirii. Participanţii au fost ȋmpărţiţi ȋn echipe. Li s-a propus să se dedice unui exerciţiu de respiraţie cu o durată de 5 minute. Ȋn acest timp au fost ȋntrerupţi de cȃte 12 ori ȋn timp ce ȋncercau să se relaxeze. Așa au apărut emoţiile negative și frustrarea. Cercetătorii au descoperit că participanţii echipei care au fost expuși unui mediu ȋncărcat intens cu mesaje motivaţionale și legate de fericire au revenit mai greu asupra exerciţiului atunci cȃnd erau ȋntrerupţi, spre deosebire de celelalte echipe.

Emoţiile și trăirile negative fac parte din viață

Studiul a scos la iveală faptul că, deși trăim ȋntr-o cultură care vrea să ne ȋnveţe să fim mereu fericiţi, pe reţelele sociale suntem bombardaţi cu tot felul de citate sau mesaje motivaţionale, este important să ne dăm voie să exprimăm emoţiile și trăirile negative deoarece ele fac parte din viaţă.

Este mai bine să le acceptăm decȃt să ne gȃndim că nu au ce să caute ȋn noi pentru că este imposibil să fim tot timpul fericiţi. Fericirea nu ȋnseamnă știinţă sau negociere, nu ȋnseamnă fotografii pe reţelele sociale, ci ȋnseamnă să știm să ne bucurăm de anumite momente ale vieţii, acceptȃnd că atȃt bucuria, cȃt și tristeţea fac parte din noi.

Citeste si

E bine sau nu să păstrezi legătura cu fostul iubit pe rețelele sociale?

6 semne care îți arată că partenerul te înșală prin intermediul rețelelor sociale

Carmen Harra îți spune cum să atragi banii și fericirea

Sursa foto: shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
TV Mania
Sfatul parintilor
Mai multe din Psihologie