Premieră medicală: s-a născut primul copil dintr-un uter transplantat de la o donatoare decedată

s-a născut primul copil dintr-un uter transplantat de la o donatoare decedată

Recent, a avut loc o premieră medicală: s-a născut primul copil dintr-un uter transplantat de la o pacientă decedată la o femeie infertilă. O nastere miraculoasă, care dă o nouă speranță femeilor ce nu pot avea copii. 

Conform www.usatoday.com, care citează un studiu publicat pe 4 decembrie 2018 în revista științifică The Lancet, copilul a văzut lumina zilei pe 15 decembrie 2017, în Brazilia. Transplantul de uter s-a realizat în 2016, la Spitalul Universitar din Sao Paolo.

Femeia decedată avea 45 de ani și suferise un accident vascular cerebral. Intervenția chirurgicală prin care i s-a implantat uterul femeii infertile a durat 10h30 și a fost urmată de un tratament imunosupresor, al cărui scop era acela de a evita respingerea uterului de către organism. La distanță de cinci luni după intervenție, femeia avea menstruație normală.

La 1 an și 4 luni de la intervenția chirurgicală, s-a născut primul copil dintr-un uter transplantat de la o donatoare decedată

La șapte luni după transplant, a survenit sarcina, mai exact, după primul transfer de embrion unic, obținut prin fertilizare in vitro. Aceasta a decurs fără probleme, iar bebelușul a avut la naștere 2,5 kg. Uterul transplantat a fost îndepărtat în timpul operației de cezariană și asta deoarece era necesar oprirea tratamentului imunosupresor, foarte greu de suportat pentru mamă.

Este pentru prima dată când un transplant de uter de la o donatoare moartă duce la apariția unei sarcini. Totodată, este și prima naștere grație unui transplant de uetr din America Latină. Prima grefă de uter, de la o donatoare vie de această dată, a avut loc în 2013 în Suedia. De atucni au mai avut loc 39 de transplanturi de uter în lumea întreagă. Doar în 11 cazuri au apărut sarcini.

Transplantul de uter de la donatoare decedată are multiple avantaje

Toate transplanturile de utere prelevate de la donatoare decedate au eșuat până acum. Profesorul Andrew Shennan, medic obstetrician la Kings College din Londra, spune că această reușită “deschide calea donării de utere post-mortem, așa cum este cazul și al altor organe“. Este, totodată, un progres care “le va permite femeilor afectate de infertilitate de origine uterină să-și poarte copilul în pântece, nemaifiind nevoite să depindă de donatoare în viață, să apeleze la mame purtătoare, să recurgă la adopții“.

“Transplantul de uter de la donatoare decedate prezintă mai multe avantaje spre deosebire de transplantul de la donatoare în viață. Numărul de donatoare decedate este mult mai mare decât cel al donatoarelor în viață, procedura costă mult mai puțin și sunt evitate riscurile care apar în cazul donatoarelor aflate în viață”, spune medicul obstetrician Srdjan Saso, din cadrul Kings College.
Sursa foto: shutterstock
Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Stiri