Ești sigură că nu ai avut un accident vascular?

Ești sigură că nu ai avut un accident vascular?

O persoană din trei nu îşi dă seama de semnele unui accident vascular cerebral, iar un infarct minor poate trece şi el neobservat. Dacă iei măsuri din vreme, poate fi îndepărtat riscul unor incidente mai grave pe viitor.

accident-vascular

Când spui accident vascular, te gândeşti la un eveniment care poate lăsa o persoană fără capacitatea de a vorbi, de a se mişca sau chiar fără memorie. Asta se întâmplă în cazul unor atacuri majore, care afectează centrii nervoşi motori sau centrul vorbirii. Însă aşa-numitele atacuri cerebrale tăcute sunt incidente de mici proporţii, în zone ale creierului care nu coordonează direct una dintre aceste funcţii şi nu au consecinţe imediat vizibile. Ţi s-a întâmplat în ultimul timp să remarci la tine schimbări subtile de personalitate, în sensul că eşti puţin mai irascibilă sau, dimpotrivă, mai nepăsătoare? Să te concentrezi mai greu, să pierzi atenţia distributivă? Să te deranjeze mirosuri care nu te deranjau sau să fii mai sensibilă la lumină şi la zgomote puternice? Poate n-ar strica să-i povesteşti asta medicului.

Poţi fi în pericol?

Factorii de risc în faţa cărora nu poţi face nimic:

 • Vârsta ta: peste 55 de ani.
 • Genele tale: un membru apropiat din familie a avut un atac cerebral.
 • Genul: deşi infarctele afectează bărbaţii şi femeile în mod egal, cercetările ştiinţifice au demonstrat că, în grupa de vârstă cuprinsă între 45 şi 54, femeile sunt mult mai predispuse la atacuri cerebrale decât bărbaţii, chiar dacă nu se ştie încă din ce motiv.

Factorii de risc pe care îi poţi influenţa

 • Tensiunea arterială se numără printre cei mai mari factori de risc. Aceasta se află în spatele a 6 până la 8 din 10 cazuri de atac cerebral;
 • Colesterolul crescut este un factor ce poate cauza atât accidente cerebrale cât şi infarcte miocardice;
 • Obezitatea;
 • Fumatul;
 • Diabetul;
 • Consumul de alcool;
 • Lipsa de activitate fizică;
 • Fibrilaţie arterială – un tip de bătaie neregulată a inimii.

Infarctele uşoare

Atacurile de cord cu simptome puţine, atipice, sau chiar lipsite de simptome sunt comune în rândul diabeticilor. Chiar dacă nu simţi clasica durere care sfâşie pieptul, trebuie să fii atentă la hipertensiunea arterială, modificarea senzaţiilor în zona pieptului, a maxila-rului, a umerilor, a gâtului, sau chiar banale dureri de stomac, indigestie sau dispnee (greutate în respiraţie).

Recunoaște semnele de atac cerebral!

Dacă tu sau cineva care este împreună cu tine experimentează unul dintre aceste semne/simptome, chiar dacă durează puţin, consultă medicul sau sună la 112.

 • Faţă „căzută, inabilitatea de a zâmbi şi slăbirea musculaturii gurii şi a ochilor.
 • S lăbirea braţelor – poţi ridica ambele mâini?
 • Probleme de vorbire – inabilitatea de a vorbi clar şi/sau neînţelegerea unui mesaj.

Alte simptome pot include:

 • Somnolenţe, insomnii sau senzaţii diferite pe o parte a corpului.
 • Confuzie bruscă.
 • Ameţeli, instabilitate sau pierderea coordonării.
 • Probleme în privinţa executării sarcinilor de rutină acasă sau la serviciu.
 • Dereglări de vedere: pierderea parţială sau completă a vederii unui ochi.

Cum reduci riscul de infarct

Tensiunea la control!

Tensiunea arterială ideală de 140/90 (mai mică, dacă aveţi febră).

Aproximativ 350 de persoane şi-au măsurat gratuit tensiunea arterială în corturile special amenajate în curtea Spitalului Colţea din Bucureşti, cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Hipertensiunii Arteriale, sărbătorită pe 17 mai 2014. Grav este că din totalul persoanelor testate, 42,94% au fost diagnosticate cu hipertensiune arterială. Mai exact, au fost depistaţi 143 de hipertensivi, dintre care 53 au fost cazuri nou diagnosticate. Aceştia din urmă, constituind un îngrijorător procent de 15%, au aflat în premieră că suferă de această afecţiune cardiovasculară, care de multe ori evoluează fără simptome.

Mai pu_ina sare! Sunt suficiente 6 g de sare pe zi (cam o linguriţă). Mănâncă fructe şi legume; evită mâncarea procesată şi de fast-food, şi fii atentă la etichetele cu ingrediente.

Ai grija la colesterol!

Colesterolul mărit poate creşte riscul bolilor cardiovasculare. Maximul colesterolului tău ar trebui să fie sub 5mmol/l şi LDL-ul (lipoproteina) de 3mmol/l sau mai puţin. Dacă ai diabet sau ai fost diagnosticată cu probleme cardiace, totalul colesterolului tău ar trebui să fie sub 4mmol/l şi LDL-ul 2mmol/l sau mai puţin.

Fă mişcare! Exerciţiile fizice regulate moderate reduc riscul unui atac cerebral silenţios cu 40%. Treizeci de minute de mers vioi, de înot, tenis, dans sau gimnastică în fiecare zi ar trebui să dea rezultate.

Stinge țigara! Fumatul favorizează îngroşarea sângelui, fapt care poate dubla riscul de infarct şi atac cerebral.

Ia seama la greutate!

Femeile supraponderale prezintă un risc mai ridicat de a face accident vascular cerebral cauzat de un cheag. Este de preferat ca indexul masei corporale să fie între 19 şi 25.

Manânca sanatos! Raportul cantitativ dintre grăsimile bune aflate în sânge (cele care se găsesc în peşte, nuci şi seminţe) şi cele rele (din carnea roşie, unt, brânză şi mâncare procesată) trebuie să fie net în favoarea celor din dintâi. Mănâncă multe fructe şi legume – cu cât sunt mai variate, cu atât sunt mai eficiente în reducerea riscurilor de boli cardiovasculare.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
Retete
Baby
ELLE
VIVA!
Shtiu.ro
Diva Hair
Huff
Sfatul parintilor
TV Mania
Mai multe din Sanatate