Pregateste-te pentru schimbari
Esti nemultumita de tine si de viata ta? Oricand poti face o schimbare, dar trebuie sa fii pregatita ca sa te reinventezi.
Secretul reusitei
Cand vrei sa schimbi ceva in viata ta, gandeste-te ca o faci in primul rand pentru tine, nu pentru cei din jurul tau, si ca e ca si cum un vis frumos ti se indeplineste. Fa pasi mici si recompenseaza-te pentru orice mic succes; nu te descuraja daca nu iti iese totul din prima.
Te uiti in jur si vezi femei care, la o varsta mijlocie, parca renasc, intineresc si nu le mai recunosti. Le privesti cu invidie si nostalgie, gandindu-te de unde au aceasta putere. Sa fie o aptitudine speciala, pe care numai unii o au, aceea de a se schimba pe ei insisi si viata pe care o duc?
Poate crezi ca tu esti incapabila sa o faci, asa ca te resemnezi cu ceea ce ai. Vrei sa iti schimbi profesia, dar nu ai incredere ca poti invata si altceva. Sau iti doresti o alta relatie de cuplu, care sa te implineasca, dar iti este frica sa nu ramai singura?
Orice schimbare inseamna stres si asumarea riscului, dar nu exista nici retete si nici aptitudini speciale ca sa faci asta. Trebuie doar sa iti doresti si, mai ales, sa fii pregatita sa o faci.Ce inseamna „a fi pregatita” de schimbare? Inseamna sa te gandesti la tine, sa iti stabilesti prioritatile si sa iti descoperi forta interioara. Ce presupune insa antrenamentul dinaintea schimbarii?
Acorda-ti atentie
Numai ce-ti schimbi coafura si cei din jur comenteaza! Ce sa mai spui de transformari radicale? Dar daca vrei sa faci si alte schimbari, mai importante, fii constienta ca ceilalti vor observa si vor comenta indelung ceea ce vrei sa faci. Barfele, criticile, comentariile invidioase sunt ceva obisnuit si nu trebuie sa te lasi impresionata de „gura lumii”. Gandeste-te ce „generoasa” esti pentru ca le dai celor din jur un subiect de discutie!
Intre timp, gandeste-te intens la ceea ce esti si ce vrei sa devii. Renunta sa ii consideri pe ceilalti mai importanti si incearca sa te plasezi pe tine in centrul universului. Priveste schimbarea pe care vrei sa o faci ca pe implinirea unui vis frumos, in care vei deveni un model pentru tine, nu pentru cei din jurul tau.
Daca iti vei acorda atentia pe care o meriti, vei putea sa iti asumi si renuntarile inerente oricarei schimbari. Desigur, nu doresti sa ii ranesti pe cei la care tii, asa ca le vei spune cat de important este pentru tine ceea ce doresti si ca ai nevoie de sprijinul lor. Adevaratii prieteni te vor intelege si vor fi alaturi de tine. Restul nu conteaza…
Investeste in tine
Nu-i asa ca de multe ori renunti la micile tale placeri ca sa faci economii pentru familie? Nu-i de mirare ca te cam sperie gandul ca ai putea da o gramada de bani pentru un curs de recalificare, pentru un abonament la sala sau la un centru de infrumusetare! Dar vezi partea buna – daca tot esti obisnuita sa faci economii, inseamna ca vei putea sa strangi banii de care ai nevoie.
E important sa vezi acea suma de bani ca pe o investitie si nu ca pe o irosire. Daca alegi corect domeniul in care vrei sa investesti, in timp vei avea numai de castigat. A spune tot timpul „nu am bani pentru asta” sau „este prea scump sa fac ceea ce imi doresc” inseamna sa renunti la tine, folosindu-te doar de pretexte care ascund temeri mai adanci.
Accepta-ti temerile si asuma-ti riscurile
Nimeni nu spune ca este usor sa faci o schimbare majora. Teama de a nu reusi, teama de singuratate sau teama de a nu fi acceptat de ceilalti sunt firesti. Organismul si psihismul au mecanisme naturale de a reactiona la schimbare si la situatii noi, necunoscute, stiut fiind ca schimbarea este unul dintre cele mai puternice motive de stres.
Discuta cu persoane care au avut curajul sa faca transformari majore in viata lor si vei vedea cu ce temeri s-au confruntat. Modul in care altcineva a trait schimbarea si modalitatile pe care le-a gasit pentru a face fata pot fi un exemplu si un imbold.
Daca exista temeri, atunci exista si riscuri. Unele riscuri pot fi prevazute si calculate, altele nu. Esti o persoana obisnuita sa isi planifice viata in cele mai mici detalii? Este un obicei foarte sanatos, daca nu exagerezi. Ca sa inveti sa iti asumi riscurile, incearca, o zi pe saptamana, sa iesi din programul pe care ti l-ai stabilit. Exerseaza-ti spontaneitatea si, in ultimul moment, schimba-ti programul. Vei vedea ca o mica „nebunie” nu are consecinte atat de grave pe cat credeai.
Fii indulgenta cu tine
Este foarte bine sa fii ambitioasa si perseverenta, dar atunci cand iti propui o schimbare majora, este bine sa vezi lucrurile ceva mai relaxat. Daca tu nu vei fi indulgenta cu tine, nimeni altcineva nu o va face. Recompenseaza-te pentru orice mica reusita si, chiar daca nu ai reusit, nu te pedepsi. Incrancenarea te va obosi si iti va da un gust amar al schimbarii. Asa ca gaseste modalitati ca sa te si rasfeti, daca tot ti-ai propus sa muncesti pe branci pentru indeplinirea unui vis.
- Cumpara-ti flori. Florile sunt un bun remediu impotriva depresiei. Parfumul si culorile lor te pot inveseli si relaxa. Cand te simti obosita sau deprimata, cumpara-ti un buchet mare de flori si bucura-te de prospetimea lor.
- Programeaza-te la coafor. Nu trebuie sa astepti o ocazie speciala ca sa iti schimbi tunsoarea sau culoarea parului. Ia-o ca pe un gest de spontaneitate si ca pe o recompensa fireasca pentru eforturile tale. Dimineata, cand te vei privi in oglinda, vei fi pregatita sa infrunti ce este mai greu.
- Scoate telefonul din priza. Ofera-ti momente de singuratate, nu ca sa te gandesti la ce ai de facut, ci ca sa te relaxezi. Nu mai raspunde la telefoane, fa o baie aromata si mananca inghetata sau ciocolata, fara sa iti pui problema kilogramelor in plus. Te vei impaca mult mai bine cu propria persoana.
O schimbare majora necesita pasi marunti
O schimbare majora este sinonima cu obiective majore si complexe. Daca o asemenea complexitate te sperie, incearca sa descompui obiectivul mare in pasi mici, care pot fi parcursi mai usor si cu mai putine temeri si riscuri.
Noteaza-ti ce obiective ai putea sa iti propui pentru saptamana care urmeaza, ca sa te apropii de schimbare, si incearca sa le indeplinesti. Nu trebuie sa te superi prea tare daca ratezi vreunul dintre obiectivele propuse. Orice inceput e mai dificil. Saptamana urmatoare o poti lua de la capat! Fiecare etapa a schimbarii, odata ce ai trecut prin ea, nu ti se va mai parea atat de dificila. Te vei simti mai increzatoare si urmatorul obiectiv il vei aborda cu mai mare usurinta.
O alta profesie
Raluca, 36 ani: „Dupa ce am terminat facultatea, m-am angajat imediat ca inginer, desi nu eram pasionata de profesia asta. Inca din timpul facultatii descoperisem dansul sportiv si imi placea foarte mult. La un moment dat, mi s-a propus sa devin antrenor de dans.
Un timp, am incercat sa o fac in paralel cu serviciul, dar ma simteam tot mai putin inginer si tot mai mult dansatoare si antrenoare. Sotul meu m-a sustinut si m-a indemnat sa fac ceea ce imi doresc mai mult. Ma incuraja spunandu-mi ca sunt talentata si ca ne vom descurca impreuna. A avut dreptate. Am facut pasul cel mare si sunt foarte multumita de schimbarea pe care am realizat-o.”
Text de: Psiholog Loredana Banica