Tine invidia sub control

Tine invidia sub control

Poate ca nu iti place sa recunosti, dar uneori simti cum invidia sau gelozia iti intra in suflet. Poti depasi usor astfel de momente ori lucrurile iti scapa de sub control?Cat de bine iti controlezi invidia sau gelozia?

Prietena ta habar nu are cat esti de invidioasa pe ea. Prin tot ceea ce faci incerci sa o depasesti. Si te detesti pentru asta… E cumva si cazul tau? Astfel de sentimente sunt perfect omenesti. Indiferent ca este vorba despre colega care castiga intotdeauna aprecierile sefului ori despre prietena care are o viata perfecta, exista cineva care iti poate starni sentimente de gelozie sau de invidie.

Este o situatie emotionala inevitabila care, in anumite limite, se inscrie in normalitatea relatiilor dintre oameni. Din momentul in care iti dai seama, copil fiind, ca nu esti singura persoana importanta din lume, incepi sa te confrunti si cu sentimente de invidie sau gelozie. La baza geloziei si a invidiei sta sentimentul de nesiguranta. Cand esti invidioasa, esti nesigura in privinta realizarilor proprii si a valorii tale. Sau crezi ca esti incapabila sa obtii ceea ce are persoana de langa tine. Asa ca, firesc, te intrebi: "De ce nu pot sa am si eu ce ai tu?" sau "De ce nu pot fi ca tine?"

Asemenea trairi sunt greu de ignorat, dar nu sunt atat de negative pe cat par la prima vedere. Tinute sub control, pot fi un inceput intr-un proces de autocunoastere si autodepasire. Dar daca le lasi sa iti dicteze alegerile pe care le faci in viata, atunci pot avea efecte dezastruoase asupra ta si a celor din jur.

Femei ca tine

"Am omorat sarpele geloziei"

"Cand o prietena de-a mea a castigat in mod neasteptat o excursie intr-un loc exotic, am fost extrem de bucuroasa pentru ea si i-am spus-o din toata inima. Cred ca viata este prea scurta ca sa o amaram cu invidii prostesti…" (Raluca, 29 ani)

"Cand simt ca ma cuprinde invidia, scriu pe o lista toate lucrurile pentru care m-ar putea invidia altii. Si, sincer, gasesc destule! Este un lucru care ma face sa ma simt puternica si foarte multumita de ceea ce am." (Teodora, 30 ani)

"Credeam ca sora mea are o viata perfecta, pentru ca statea intr-o casa formidabila si avea multi bani. Apoi a divortat si era atat de nefericita… Iar eu am inteles ca, avand o familie frumoasa, sunt mult mai bogata decat ea." (Alina, 34 ani)

"Atunci cand o colega m-a ajutat sa rezolv o problema, mi-am dat seama ce prostie am facut sa o invidiez. Da, este mai tanara, mai desteapta, mai draguta decat mine. Ei, si ce? Bravo ei! Si eu raman valoroasa prin ceea ce sunt." (Ilinca, 35 ani)

Este in avantajul tau!
Daca esti invidioasa sau geloasa pe o persoana apropiata, fii sincera si dezvaluie-i aceste sentimente deloc onorabile… Comunicarea dintre voi va cimenta relatia si te vei simti mai putin vinovata pentru ceea ce simti.

Fa-ti acum testul "Cat de bine iti controlezi invidia sau gelozia?"

Text: Valentin Banica

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Psihologie