Power Nap – ce înseamnă și cât de mult ne ajută?

Tot mai multe persoane se plâng de incapacitatea de a se odihni, din cauza faptului că nu au un somn de calitate. Experții în somnologie atrag atenția asupra unui mod prin care îi putem oferi minții o „reîncărcare' rapidă: power nap.

În limba română, echivalentul expresiei „power nap' ar fi „pui de somn', însă acesta nu traduce întocmai rolul pe care un astfel de somn îl are asupra minții umane și care este scos în evidență în limba engleză: „power', „putere'.

Dar ce înseamnă mai exact „power nap' și de ce este atât de important pentru sănătatea noastră mentală? Dacă ești părinte, cu siguranță ai observat cât este de important somnul de amiază pentru copii. Îi ajută să-și încarce bateriile pentru a doua jumătate a zilei, să scape de senzația de nervozitate sau de agitație cauzată/datorită noilor acumulări și să se relaxeze.

Power Nap, perfect pentru meseriile creative

Adulții nu au parte de un asemenea „răsfăț', deși, spun experții, un „power nap' este ca un duș revigorant pe care i-l poți oferi minții. În urma unui somn de scurtă durată, te simți revigorată, mintea pare să redevină agilă, în plus crești nivelul de creativitate. În plus, un astfel de pui de somn nu-ți afectează în vreun fel somnul de noapte, așa cum ar face un somn de prânz prelungit.

Ce condiții trebuie să îndeplinească un somn pentru a avea un astfel de impact? Cea mai importantă condiție, nu trebuie să dureze mai mult de 20, 30 de minute. Altfel spus, nu trebuie să intrăm în starea de somn adânc, din care ne va fi greu să ne trezim.

Bineînțeles, nu toți ne permitem astfel de pauze, mai ales dacă lucrăm de la birou. Acestea sunt cu precădere recomandate celor din domenii unde memoria, atenția și concentrarea sunt esențiale – șoferilor, în special. De asemenea, persoanelor care prestează în domenii creative. 20 de minute de somn ajută la diminuarea stresului și la recâștigarea creativității, atât de necesare și în cazul studenților, în perioada examenelor. După un astfel de somn scurt, mintea are o capacitate mult mai mare de a reține informații.

Citește și: Ce cauzează clipitul excesiv?

Foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate