Mulți oameni dorm pe o parte, în poziție fetală sau pe burtă. Deși s-ar putea să crezi că somnul pe spate este rezervat vampirilor, zombiilor sau lui Frankenstein, se dovedește că dormitul pe spate poate fi o soluție simplă și rentabilă la o serie de afecțiuni: de la probleme de somn la probleme de sănătate.
S-ar putea să ți se pară o modalitate incomodă, dar somnul pe spate merită efortul. Iată câteva motive.
Dormitul pe spate oferă o serie de beneficii pentru sănătate pe care poate nu le-ai fi luat în considerare:
Somnul pe spate ajută la reducerea presiunii asupra coloanei vertebrale. Această poziție imită statul în picioare drept.
Dacă stai întins pe burtă sau pe o parte, este posibil să pui presiune pe diafragmă. Mai multe studii au asociat respirația diafragmatică profundă în timpul trezirii cu stresul, stare de spirit bună, capacitate de concentrare maximă.
Spălarea feței, ținerea mâinilor departe de față și reducerea consumului de zahăr sunt soluții frecvent discutate pentru o piele curată. Ce se întâmplă în timp ce dormi?
Fețele de pernă absorb sebumul din piele și păr, precum și reziduurile de produs. Acestea sunt ușor de transferat pe față în timpul somnului. Somnul pe spate ține fața departe de fața de pernă și, prin extensie, de murdăria și uleiurile care o pot irita.
Când vine vorba de sugari, Academia Americană de Pediatrie recomandă părinților ca bebelușii să doarmă pe spate pentru a reduce riscul de sindrom al morții subite a sugarului (SIDS).
Atunci când sugarii dorm culcat, sau pe stomac, crește:
S-a constatat că somnul pe spate și pe lateral sunt asociate cu mai puține dureri ale coloanei vertebrale decât somnul pe burtă pentru adulți. Cu toate acestea, deși somnul pe spate poate avea beneficii, cu siguranță nu este cea mai populară poziție.
Potrivit unui studiu, majoritatea oamenilor preferă să doarmă pe o parte când se apropie de vârsta adultă. În mod interesant, studiul a remarcat că copiii dorm în mod egal pe o parte, pe spate și pe față.
Foto: 123RF