Cum ne influențează sănătatea Trompa lui Eustachio?

Cu toții am auzit vorbindu-se despre Trompa lui Eustachio când avem de-a face cu afecțiuni ale urechii. Ce rol joacă aceasta în starea de bine a întregului organism?

Atunci când ne confruntăm cu răceli, gripe sau cu alergii recurente, unul dintre efectele frecvent întâlnite este senzația neplăcută de urechi înfundate. „Vinovată' de apariția acestui disconfort este Trompa lui Eustachio, un canal care face legătura între ureche și rinofaringe, adică partea superioară a gâtului. „Tuba auditivă', cum mai este numită, este responsabilă și de ventilația aerului, astfel încât presiunea la nivelul urechii să fie una optimă. Și tot prin Trompa lui Eustachio se scurge și lichidul care se formează în urechea medie.

Când lucrurile funcționează optim, aceste mici canale nu pun nicio problemă de sănătate. Însă când organismul se luptă cu virusuri, bacterii sau factori alergenici, pot apărea nereguli și în cazul lor. Mai exact, acestea se pot înfunda sau bloca, provocând o presiune nedorită la nivelul urechii, tradusă prin senzația neplăcută de urechi înfundate.

Disfuncția Trompei lui Eustachio sau disfuncția tubară

Disfuncția tubară este o afecțiune frecventă a Trompei lui Eustachio. Canalul se inflamează sau se umple de mucus și se blochează atunci când organismul se confruntă cu o răceală, gripă sau alergii care au ca manisfestări și o cantitate mare de mucus. Însă este afectat și atunci când se produce o schimbare rapidă de altitudine: urcatul pe munte, zborul cu avion fiind cele mai frecvente.

Senzația de ureche înfundată poate fi însoțită de apariția anumitor sunete – pocnituri, fâșâieli -, de pierderea parțială și temporară a auzului, furnicături și chiar pierderea echilibrului.

Când să mergi la medic?

Atunci când problema cu care te confrunți dispare, ar trebui să dispară și simptomele disfuncției tubare. Așadar, nu este întotdeauna nevoie de un tratament pentru a elimina disconfortul. Însă dacă acestea persistă pe o perioadă îndelungată, vizita la medic este imperios necesară.

Citește și: Aparatul dentar la adulți

Foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate