Poți scăpa de obsesia pentru curățenie

Dacă ești în situația de a ști ce înseamnă obsesia pentru curățenie cu siguranță ai vrea să o diminuezi, dacă nu chiar să scapi de tot de ea. E un drum anevoios, dar nu imposibil.

Obsesia pentru curățenie face parte din manifestările tulburărilor obsesiv-compulsive. Poate fi vorba despre germofobie. În cazul acesteia, pericolul contaminării cu bacterii este resimțit atât de puternic, încât persoana în cauză simte nevoia să șteargă suprafețele și să dezinfecteze mereu. Însă nevoia de a face în mod constant ordine are și o altă bază.

Există persoane care devin foarte agitate la gândul că au lăsat o ceașcă de cafea în chiuvetă. Sau că au terminat o carte pe care nu au așezat-o înapoi în bibliotecă. Iar dacă nu reușesc să pună totul la loc chiar atunci, sentimentul anxios se amplifică.

De fapt, o persoană care face în mod constant curățenie, adică termină și o ia de la capăt, găsește alinare în acest obicei repetat. Faptul că deține controlul asupra acestui aspect o liniștește. Deși liniștea este temporară.

Din nefericire, astfel de persoane îi afectează și pe cei din jur. De cele mai multe ori, aceștia trebuie să mențină ordinea și, astfel, nici ei nu se vor simți mai relaxați.

De multe ori, persoanele cu această obsesie pentru curățenie și-ar dori să se relaxeze și să nu mai pună preț atât de mare pe acest aspect. Însă nu reușesc.

Obsesia pentru curățenie ascunde o durere

La baza acestei obsesii pentru curățenie stă, de fapt, o neîmplinire din adolescență, spun experții. Fie resimțirea unei lipse de afecțiuni din partea părinților, fie un episod traumatizant prin care au trecut au dus la dezvoltarea acestei obsesii.

Întrucât stima de sine este scăzută în cazul acestor persoane, este important să:

  1. Găsească hobby-uri, activități care să le facă plăcere și care să-i încarce cu o energie pozitivă.
  2. Să se reconecteze mai mult cu natura, cu împrejurimile casei lor. Cu cât petrec mai mult timp în casă, cu atât se învârt în cercul vicios.
  3. Cu ajutor profesionist, să afle cauza care le-a adus în acest punct. Prin psihoterapie, vor scăpa de povara vinovăției legate de ceea ce s-a întâmplat în trecut. Și pe care, probabil, nici nu o conștientizează.

Citește și: Cum scapi rapid de febră?

Foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate